Hej! Ja studiuje na UŚ na romanistyce i jestem na pierwszym roku.A wiec wygłada to tak...Na Fla (język fran.stosowany) drugim językiem obowiązkowym jest hiszpański, a na Rom włoski.KIEDYŚ można było wybrać czy chce się uczyć wloskiego czy hiszpańskiego, ale teraz już tak nie ma.Jeśli chodzi o inne zajęcia to na obu kierunkach (przynajmniej na 1 roku) są one prawie takie same, nie ma wielkich różnić.Czyli jest literatura, praktyczna nauka języka francuksiego (konwersacje, praca z tekstem, fonetyka,gramatyka, język pisany), wiedza o Francji, historia Francji, językoznawstwo, informatyka, filozofia i oczywiście w-f. Po romanistyce jest sie głownie nauczycielem języka, można uczyć w szkole, ponieważ jest opcja pedagogiczna.Niestety po Fla nie można uczyć w szkole, bo nie tej opcji, więc z tym nie jest zbyt fajnie.Pózniej z tego co wiem to Fla ma więcej zajęć dotyczących np.słownictwa specjalistycznego stosowanego np. w biznesie.Ale od października ma zostać tylko język francuski stosowany, a ten drugi kierunek ma być przekształcony na francuski z nauką angielskiego, czyli chcac iść na ten kierunek musisz znać ang.To chyba tyle, pozdrawiam, papa