filologia romańska UWr :)

Temat przeniesiony do archwium.
Poszukuję wszelkich informacji na temat filologii romańskiej we Wrocławiu ;) Będę wdzięczna za każdą odpowiedź :))
a co bys chciala konkretnie wiedziec? zdalam tam egzamin wstepny w zeszlym roku, ze starej matury, i wytrzymalam ten rok :-) tu jest swietnie i naprawde polecam. Skonczylam 2 semestr z bardzo wysoka srednia i nie moge sie doczekac pazdziernika. Napisz co chcesz wiedziec to ci napisze
dodam ze poziom jest wysoki i badzo duzo osob odpadlo po pierwszym semestrze. Ja mialam takie dobre wyniki bo siedzialam wczesniej 1 rok we francji, marseille, gdzie chodzilam do szkoly naprawde na poziomie. Mama dzieciakow byla nauczycielka w liceum i codziennie mnie maglowala. Wiem ze poszukuja au-pair od wrzesnia do czerwca wiec jakbys chciala to... zreszta jak chcesz. ale rodzinka jest sprawdzona i swietna
ups.. naprawdę jest tak ciężko? ale mnie nastraszyłaś... szczerze mówiąc mój poziom francuskiego nie jest zbyt wysoki i zaczynam się bać.. ale pocieszam się tym, że jest spora grupa osób z niższymi wynikami - może dostosują poziom do naszych umiejętności? ;) mam nadzieję, że nie wylecę po pierwszej sesji ;) myślisz, że nadrobię moje małe zaległości systematyczną pracą? :) i czy to prawda, że wykłady są od początku w języku francuskim? jeśli możesz, napisz mi jaka panuje tam atmosfera, czy wykładowcy są przychylni, ile jest godzin tygodniowo i co Ci jeszcze przyjdzie do głowy ;)
a o au-pair pomyślę, jeśli nie utrzymam się na uczelni :D pozdrawiam!
aaa... jeszcze pytanko o lektorat z drugiego języka romańskiego - zaczyna się on od 1 semestru? liczba godzin jest wystarczająca, żeby nauczyć się języka na poziomie komunikacyjnym, czy może nieco wyższym? [lub niższym ;)] Jaki język wybrałaś? I czy jest możliwość nauki portugalskiego? Nawet na wyższych latach.. To tyle ;)
a może ktoś z innego miasta powie mi jak to jest właściwie z tym drugim językiem romańskim... :)
Ja słyszałam, że romanistyka we wrocku jest bezbadziejna , poziom kiepski , wykładowcy niekompetentni ...
informacje ktore ktos uslyszy od drugiego nie sa zawsze prawda, moze nie jest to romanistyka jak w poznaniu ale naprawde jest ok, moge tobie zaswiadczyc ze nie do konca masz racje

poziom ok
lektorat od drugiego roku moze byc to jez romanski (wloski hiszpanski portugalski)
obwiazkowy lektorat na 4 roku z jez romanskiego
dwie specjalnosci tlumaczeniowa i nauczycielska
magistrow coraz mniej - usuwaja starych wykladowcow, glownie tych ktorzy nic nie ucza
poziom nie dostosuja albo zaczniesz duzo pracowac albo zrezygnujesz sama juz od tego sa specjalni wykladowcy
na lektorow nie masz co liczyc na pierwszym roku
budynek z klimatem
same centrum kampusu
ifr to tylko jeden budynek dla nas
itd

pozdrawiam znajomych z roku;]

ps jesli masz jeszcze jakies pytania to daj znac
Studiowałam na 2 uczelniach romanistykę,bo po roku przeniosłam się z jednej do drugiej i na kazdej wykładowcy mówili,ze Wrocław ma problemy.Italianistyke już zamknęli.A kiedyś wrocławska romańska była najlepsza w PL.Ale niestety widocznie ktoś się postarał,ze obniżyli loty. Mieli nawet warunkowa ocenę PKA.Jesli chodzi o Wrocław to na pewno warto,bo miasto super,ale romańska chyba jednak niezupełnie...
ehh.. teraz i tak już za późno - dostałam się i mam nadzieję, że studia skończę. planuję oczywiście drugi kierunek, bo wiadomo jak jest z samą filologią... ale uważam, że jeśli ktoś chce się nauczyć, to nauczy się wszędzie :)rnjestem dobrej myśli! w końcu będę robiła to co lubię :)rndo kolegi romanisty --> możesz podać swój e-mail?:)
jakby co mamy pozytywna a nie warunkowa i to w uka, w pka, wiem ze keidys byla najlepsza, ale teraz polecam ze wzgledu na translatoryke, ktora nie jest wszedzie dobra;] chyba ze myslisz byc nauczycielemrnmimo to i tak poziom czy wyniki i inne rzeczy nie pomoga tobie jesli sama nie bedziesz sie uczyc mozesz skonczyc w bardzo dobrym instytucie, ale jak sama nie przylozysz sie to i tak nic nie da;]
moj adres e mail to
[email]

pozdrawiam

ps jak masz pytanie to pisz;]
Mogłabyś coś więcej napisać o tej rodzince? Na czym to polega?
Temat przeniesiony do archwium.