nkjo vs uniwerek

Temat przeniesiony do archwium.
au secours ! ;-) au secours ! ;-)
ratujcie i poradzcie cos, bo ja juz zglupialam:)
francuski na umcs czy w nkknjf w warszawie?
na umcs masz chyab 5letnie,a w kolegium masz 3 lata.i wogole chyba lepszy ejst umcs,moim zdaniem.ale chyba na umcs w tym roku jzu za pozno,rekrutacja sie chyab skonczyla,czy sie mylę?
oczywiscie ze masz racje, na umcs jestem, ale z nkknjf wlasnie dostalam odpowiedz, znaczy sie pozytywa i zaczelam sie wahac:P ale chyba niepotrzebnie sobie problemy stwarzam, pzdr bs :)
przepraszam, możesz mi powiedzieć, na którym jesteś miejscu na nkjf i ile masz punktów? serdecznie pozdrawiam
32 miejsce, 81 pkt.
a co, wybierasz sie tam? :)
pzdr b.s.
Petro a u was w NKJO jak przeliczali te punkty?i czy wiadomo u was ktos sie juz dostał?pozdrawiam
https://irk.uw.edu.pl/katalog.php?op=info&id=DZ-FL-NKJF

sumowali poziom podst. i rozsz. z j. fr. a uzyskany wynik dzielili przez 2;p
no nie wiem jak reszta, ale ja sie dostalam:)
trzeba spr. na swoim koncie na irku po prostu.
pzdr
Radziłabym ci jednak NKJO . Tam jest o wiele wyższy poziom jezyka niż na uniwersytecie .
dyskusje na temat tej wyższości trwają.
Rowniez sie dostalem na nkjf i na umcs. Wybieram sie do warszawy ,gdyz jest to bardziej perspektywiczne. Lublin niestety to dziura!!
drogi panie chercheur:>

dziura, nie-dziura, ale zawsze pozniej latwiej sie przeniesc z filologii z lbl na filologie do wawy niz z kolegium na uniwerek, mam racje?;P więc bez takich mi tu dziur;-) ale dziekuje za sugestie, wezme sobie ja do serca:P
pzdr bs.
a najlepiej bedzie jak rzuce moneta, ha ! ;/ ;P
uw wcale nie ma takiej najlepszej romanistyki - tyle, że jest to warszawa
umcs ma ponoć całkiem niezły poziom i o ile tamtejsze kolegium "obsługują" ci sami wykładowcy, to lepiej wybrac "dziurę" :)
ha, niech zyje 'dziura', warszawy nie lubimy;-)
rzucilam moneta i wypadlo na 'dziure' ;-) hahaha ;p

bisous dla was.

panie marrcinie, pan moze z romanistyki?
Petro a ile mialas punktów z matury rozszerzonej oraz podstawowej oraz ustnej,pozdrawiam
nie wiem jak to jest z waszym poziomem ale wg mnie na uniwerku jest lepiej - potem trzeba zrobic uzupelniajace po kolegium tylko wieczorowe za ktore placisz nikt nie przyjmie tak naprawde na dzienne chyba ze jestes super i masz 5 z egz licencjackiego - musisz to zorbic bo bez tego wg nowej ustawy nie masz prawa do nauczania w zadnej szkole
1. absolwent NKJO ma prawo do nauczania w szkole , ale tylko w podstawowce i gimnazjum .
2. po NKJO mozna pojśc na 2-letnie uzupełniająca studia dzienne ! ( niepłatne)
tak dziwne ze coraz wiecej uniwersytetow zaznacza sobie ze miejsca sa na poczatku dla swoich studentow bez wzgledu na wynik z egzaminu moze potem zazwyczaj to nawet nie ma jednego miejsca!!
po drugie jest nowa ustawa ktora tez was dotknie i musisz miec druga specjalizcje zapewne wyrobian podczas uzupelniajacych lub drugi jezk jeszcze w kolegium bez tego nie masz prawa do nauki w zadnej szkole nawet w jezykowej!!
nie bede klocil sie z toba bo i tak nigdy nie wybralbym kolegium - tam nie moglbym nawet w ramach indywidualnego toku zaczac drugiego kierunku bo jak orientuje sie to nie ma ekonomii czy prawa; kazdy moze przedstawiac swoje argumenty aby pokazac swoj punkt widzenia z lepszej strony wiec nie ma sensu takie wypowiadanie sie na forum
bop najwazniejsze jest to ze nie liczy sie miejsce tylko czlowiek od ktorego juz zalezy jak wykorzysta sam ta szanse
Z góry przepraszam za off-topic :)

Starosto II roku - na jakim uniwersytecie studiujesz?
Ale w kolegium też masz 2-gi jezyk w formie lektoratu . I po kolegium możesz uczyć w szkole ( jak zrobisz licencjat) .
uniwersytet wroclawski to moja placowka - nie jestem osoba krytykujaca ludzi z kolegium bo mam wielu znajomych tam i wcale nie uwazam ich za gorszych ale wiem jaka jest polityka bynajmniej mojej uczelni i kazdy kto jest zainteresowany niech sprwadzi sobie ze na dzienne sa w pierwsze kolejnosci przyjmowani studenci po uniwerku miejsc jest tylko 40 a chtenych duzo wiecej - wiec nie ma szans zazwyczaj na to; identycznie jest z filologia hiszpanska rnnie twierdze ze nie mozna zrobic drugiej specjalizacji w kolegium ale teraz kazdy musi miec magistra zarowno z jednej jak i drugiej specjalizacji - taka jest nowa ustawa i mozna to latwo zauwazyc, wiem ze takiej dyskryminacji nie ma anglistyce bo tam jest ranking ocen
jesli moge cos powiedziec to czesc praktyczna u nas lezy i jest fatalna; ifr na uniwerku zapsul sie az do tego stopnia, ze nie umial zadbac o italianistow - ale jedno wiem ze nie moglbym studiowac jeszcze to co lubie czyli ekonomii i powiazac tego razem

nigdy nie bede bronic - tylko wydaje obiektywna opinie - widze co sie dzieje

co do mojego nicku to juz raz tak napisalem bo mialem inforamcje dla kolezanek z roku i tak go uzywam nie jest zadne wywyzszanie sie jak to niektore jednostki uwazaja
Łódzkie KJO, które należy do Uniwersytetu Łódzkiego i jest częścią Wydziału Filologicznego ma ciekawe kierunki: Język obcy+pedagogika wczesnoszkolna, lub język obcy+język obcy. Moim zdaniem bardzo ciekawe propozycje, tylko nikt nie może zrozumieć dlaczego nam dziekan zamyka KJO... :( I miałam możliwość zaobserwowania jak ludzie mówią po 1 roku nauki francuskiego od zera... Jestem zszokowana- pozytywnie:)) Tak jak UWr nie umiał zadbać o italianistów, tak UŁ nie potrafi o KJO, które jest świetnym pomysłem na drugi kierunek... Większość z nas studiuje coś jeszcze i wszyscy są zadowoleni;)
Hej Petro , Upadła , Chercheur
Wiecie cos może na temat nkknjf w Warszawie? Tzn ile osob odpada po pierwszym roku, czy jest wysoki poziom , jak z cwiczeniami . piszcie proszę bo tez mam problem czy isc do kolegium czy na uniwerek ……?
mówcie co chcecie ale ja wybrałam uniwersytet, a nie takie "łatane studia" :)

hej girl204 !
jesli masz isc do nkjo to tylko warszawa. przynajmniej na poziomie i w stolicy:)
pzdr.
heheh dobre "latane studia"
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa