NKJo i łacina

Temat przeniesiony do archwium.
Czy w NKJO w sekcji francuskiej jest łacina? A jesli nie , to czy trzeba ja zaliczyc na uzupełniających studiach magisterskich?
Zaliczenie przynajmniej 2 semestrów łaciny jest niezbędne, aby otrzymać tytuł magistra (standardy kształcenia MEN). W kolegiach łaciny raczej nie ma (podobnie jak filozofii) i te przedmioty trzeba zaliczyć na uzupełniających.
Małe pytanko do was .
Moja koleżanka studiuje w NKJO , gdzie do wyboru na tylko lektorat z angielskiego i niemieckiego( nie ma tam żadnego języka romańskiego , tak jak na filologii( . Czy potem będzie mogła pojść na studia uzupełniające? Czy może będzie ona musiała zaliczyć lektorat z języka romańskiego na uzupełniających?
Na pewno będzie mogła pójść na SUM. A co do zaliczenia lektoratu II języka romańskiego, to myślę, że zależy to od uczelni. U mnie (Śląski) jest to obowiązkowe. Tak więc osoby, które przychodzą na SUM po kolegium (w kórym nie miały hiszpańskiego lub włoskiego) są zobowiązane do zaliczenia 3 lub 4-semestralnego (nie jestem pewny) lektoratu II języka romańskiego i zdania z niego egzaminu.
A jakby tak uczyła się ona innego języka romańskiego prywatnie ( np, w szkole językowej) , to mogłoby to jej zostać zaliczone?
Czy ktoś tu jest?
Podejrzewam, że wszystko zależy od uczelni (no i przychylności wykładowców). Ale myślę, że jeżeli ma jakiś certyfikat, to nie powinno być problemu
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa