Co Państwo poleca na studiowanie?

Temat przeniesiony do archwium.
Którą romanistykę polecicie? Zdaję sobie sprawę z tego, że każdy będzie chwalił swój uniwersytet, tym lepiej, tylko konstruktywnie proszę:).
Waham się między UJ a UŚ. O ile o pierwszej uczelni słyszałam wiele złego o tyle o drugiej nic.
Z góry dziękuję za odzew.
Żadnej. Kraków stał sie najmodniejszą i najtańszą melina w Europie. filologie na Śląsku wśród cudzoziemców stały sie modne ze względu na łatwa żonę z Polski. Radze poczekaj sobie do czerwca i jak pojawi sie Polski test w UP na talenty skorzystaj z niego i wybierz zawód wartościowy na rynku pracy
Witaj Infie ;-)
jaka ciekawa opinia ....
Co do czerwca to nie zgadzam sie z Toba, bo jak egzaminy sa na poczatku lipca, to troche za malo czasu, aby sie przygotowac lub psychicznie nastawic. Zwlaszcza jesli ma sie wybrac zawod wartosciowy na rynku pracy, a nie wiadomo dokladnie w jakiej dziedzinie on bedzie.
A co do filologii, to fakt o tyle trudne pytanie, że opinie moga byc rozne.
A ile ludzi tyle opinii ;-)))
Ja osobiscie gdybym miala wybierac, to postaralabym sie znalezc informacje o wybranych uczelniach, zarowno w prasie, jak na ich wlasnych stronach internetowych. A o ile sobie dobrze przypominam to jakas gazeta (Rzeczpospolita, Wyborcza ? upssss nie pamietam) co roku drukuje ranking polskich uczelni pod wzgledem kierunkow i wynikow w nauce. Przy okazji zwraca uwage, na ktore zawody zwiekszy sie popyt w przyszlosci.
Sadze, ze kazda Biblioteka Miejska ma prenumerate takich czasopism i mozna podejsc i na miejscu poczytac.
No to tyle nie gniewaj sie Infie, ale czasami twoje zdanie mnie badzo zadziwia, a moze Ty po prostu lubisz prowokowac do rozmowy ???? ;-)))

Pozdrawiam
Ola
Oleszka bo tak jest prawda ze sa 2 strony wyjazdów zagranice ta dobra i ta zła. Moja opinia jest tak ze przez błędy wychowawcze Polki są zbyt ufne . nie wiedza kto jest po 2 stronie . Kim jest rozmówca. Nie zastanawiają się ze ktoś może być psychopatą lub być w sekcie. Na już wybór filologii jako kierunku studiów świadczy o naiwności i nie wiedzy o współczesnym świecie. A jak już Polki chcą się wiązać z cudzoziemcami to niech będą chociaż wyposażone w zdrowy egoizm. Marzenia można realizować w sposób rozsądny
Miałem taki sam dylemat. Wybrałem Śląski i jestem zadowolony. Instytut któryś już rok z rzędu dostaje najwyższą ocenę komisji akredytacyjnej, wykładowcy (w większości) przychylni, atmosfera przyjazna. No i program studiów troszkę bardziej "życiowy" od programu UJ-otowskiego. Chociaż takie "przyjemności" jak np. gramatyka historyczna (nad którą właśnie umieram...) trzeba przejść wszędzie :((((
Infie, no nie moge nie odpowiedziec na Twoj komentarz ;-)))
Wlasnie nasuwa mi sie 1wsze pytanie, to Ty Infie kim jestes ? Psychopata czy w sekcie ? :-)))) oczywiscie to zart nie gniewaj sie ;-)
A co do malzenstw Polek z cudzoziemcami, to juz sie chyba domyslam czemu tak czesto poruszasz ten temat tu i na innych forach, ale nie wazne.
Nie mniej jednak jestem zgodna co do stwierdzenia "marzenia mozna realizowac w sposob rozsadny" - to moze 2 kierunki naraz? ;-))) np ta ukochana filologia romanska (z zamilowania) i np prawo (z potrzeby rynku)? co Ty na to ? I co bedzie po ? a moze to bedzie prawnik z bieglym francuskim ;-))) Troche rozumiem tych "zakochanych" w j. francuskim, bo sama tez kiedys startowalam na filologie romanska ;-)))

Pozdrawiam
Oleszka
zamiłowanie i niechęć do wyjeżdżania gdziekolwiek mną kierują, proszę szanownego Państwa.

O. W końcu ktoś z usia:) Jeszcze jedna pozytywna opinia o tym uniwersytecie i będę przekonana ostatecznie.

I [proszę nie myśleć, że nie przejrzałam ofert, rankingów i innych bajerów, ale co innego dane statystyczne co innego opinia studenta, czyż nie?
Oleszka no nie gniewam sie a znasz to
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3898990.html
Pozdrawiam
kurcze ale z Ciebie pesymist(k)a!
Hej, juju111. Czy pesymista to watpie, za to zdecydowanie czlowiek wybitny. Jak chcesz poznac poglady naszego kolegi inf.a przegladnij jego wpisy na forum hiszpankim albo wloskim. W sumie na angielskim i tutaj tez mial pare kwiatkow:P Pisze bardzo rzeczowo i na temat, zazwyczaj rzuci tez jakims niesamowicie interesujacym linkiem. W ogole warto sledzic co ma do powiedzenia, na poprawe humoru niezawodne.
tak wiem ,widzialam juz niejednokrotnie jego wypowiedzi i nie podwazam jego wybitnosci ,ale moja uwage przykul fakt ,iz czytajac jego wypowiedzi mam wrazenie ,ze zawsze wszystko widzi w czarnych barwach :)albo wyolbrzymia problem :)
pozdrawiam
sha przez francuzów jestem uważany za osobę optymistyczno racjonalistyczna. Ten racjonalizm mówi mi ze Polska wychodzi z kryzysu. Idzie drogą Hiszpanii i Irlandii co jest na plus. Wykorzystuje nawet i lepiej pieniądze z środków strukturalnych niz te dwa kraje. Wzrost gospodarczy przy tak fatalnym rządzie był na poziomie 5.8 wiec nie widze zadanych zagrożeń które by mówiły o tym ze Polska za rok nie będzie przeżywać prawdziwego bummu
juju111 nic nie wyolbrzymiam. Wiesz takich przypadków juz znam wiele. I nie traktuje tego jako zart.
http://www.wloski.ang.pl/szukam_meza_18740.html
widzisz inf miedzy nami jest taka roznica ,ze Twoje "obserwacje ludzi" zawsze pokazuja te zle wybory,zle plany zyciowe,zle lokowanie uczuc ,u mnie natomiast jest duzo wiecej pozytywow a wierz mi tez jestem realsitka i obserwuje ludzi .nie wiem czy chcesz tylko dostrzegac te negatywne strony czy naprawde wokol ciebie sa tylko ludzie z problemami,ludzie ktorym nie wyszlo,ludzie ktorzy podjeli zle decyzje....naprawde nie wiem,a moze przytaczasz wlasne przyklady, w kazdym razie zycze ci spojrzec choc raz na swiat przez rozowe okulary bo w nich tez mozna postepowac rozsadnie i odpowiedzialnie.
i staraj sie odpowiadac na temat bo czasami jest mi ciezko Cie rozgryzc
pozdrawiam serdecznie :)
juju111 w tym sek ze mam typowa osobowość która przewiduje pewne rzeczy
:)
juju111 cos dla Ciebie
http://www.empik.com/showobject.jsp?objectId=370722&currentCategory=1020200
hmmm widze ,ze to meski odpowiednik Bridget Jones:) ,dzieki za checi moze kiedys zagladne choc prawde mowiac jako iz jestem kobieta poradnik podrywacza nie przyciaga az na tyle mojej uwagi.poki co zdaje sie na metody mojego mezczyzny i kontynuuje napawac sie wspolnym szczesciem :)
pozdrawiam
juju111 no i fajny tekścik do nauki:
http://819lignes.free.fr/Histoire%20de%20la%20t%E9l%E9vision%20fran%E7aise.html
inf rzeczywiscie masz nietypowa osobowosc :(
juju111 no jak i kilka osób pochodzacych z Pozania. nie wiem czy znasz ta strone
http://www.la-litterature.com/dsp/dsp_display.asp?NomPage=5_19s_000_titre
http://www.cyberjean.com/quebec/histliterrature.php
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia