To zalezy o ktora Sorbone Ci chodzi. Bo nalezy do niej obecnie Paris 1, Paris 3, Paris 4 i Paris 5.
http://fr.wikipedia.org/wiki/Sorbonne
W zaleznosci, od ktorej uczelni, termin skladania papierow rozni sie, ale zwykle jest to miedzy koncowka maja a polowa czerwca.
Co do Sorbony, to o Paris 4 mowi sie, ze jej renoma ostatnio podupadla, duzo polityki sie miesza, ale nie wiem czy warto sie kierowac tym, raczej juz programem i tym co oferuja dane kierunki. Na Paris 4 dzial Langues jest chyba najbardziej zroznicowany z paryskich uniwersytetow, jesli spojrzysz na strone internetowa.
Jesli chodzi o jezyki, to ja akurat sie orientuje, ze najczesciej poleca sie Paris 3, Paris 4 i Paris 7, ale jak jest naprawde - to juz studenci poszczegolnych kierunkow Ci moga doradzic.
Nie studiowalam w Grandes Ecoles, wiec nie wiem jak to wyglada w praktyce, ale z teorii to akurat w skrocie chodzi o to, ze nauka trwa 5 lat, otrzymuje sie tytul magistra. Pierwsze dwa lata to takie lata przygotowawcze - bardzo duzo sie uczy, duzo jest egzaminow, po tych dwoch latach podchodzi sie do egzaminu koncowego - jesli sie go zda (jakis tam procent wszystkich studentow), to kontynuuje sie nauke na 3cim roku, a jesli nie - to trzeba podchodzic do skutku.
W Grandes Ecoles zwykle studiuje sie nauki scisle i ekonomiczne - bo te maja najwieksza renome, jest maly wybor kierunkow humanistycznych i chyba lepiej sie kierowac w strone uniwersytetow.
Mozesz byc spokojnie przyjeta, czy to Polka czy inny obcokrajowiec, na te studia - ale pamietaj, ze jesli masz egzamin wstepny, to bedziesz traktowana jak Francuz - wiec jezyk musisz znac biegle. Jesli pokonasz innych kandydatow, to kwestia przyjecia. Ale na najlepsze Grandes Ecoles dostac jest sie ciezko. W takim HEC, slynnej szkole biznesu, z tego co pamietam przyjmowanych jest ponizej 10% kandydatow.
Na uniwersytetach jest latwiej, wlasnie podchodzi sie albo do egzaminu na uczelni (rzadko), albo trzeba doniesc wynik egzaminu w stylu TCF czy DALF.
Jesli chodzi o TCF, to pisze sie go w jednym z setki centrow we Francji lub zagranica. Nie wiem jak to wyglada w Polsce, ale we Francji trzeba sie zapisac na ten test jakos miesiac czy 2 tygodnie przed terminem egzaminu, a potem oczekuje sie w teorii ok 15 dni na wynik - czesto ten czas sie wydluza do ok miesiaca, wiec lepiej nie odkladac tego egzaminu na ostatni moment.
Wszelkie informacje odnosnie przyjecia etc jak zawsze znajdziesz juz na danej stronie kazdego uniwersytetu.
Strona z lista wszystkich paryskich uniwersyetetow, gdzie mozesz zobaczyc jakie kierunki oferuja, przy Les universités de Paris après 1968:
http://fr.wikipedia.org/wiki/Université_de_Paris
Powodzenia!