Uniwersytet Wroclawski

Temat przeniesiony do archwium.
Czy jest ktos moze obecnie na drugim roku romanskiej we wroclawiu? chcialabym sie dowiedziec jak jest? ogolnie klimat uczelni, grup, jak wykladowcy, ile osob na roku itp... :)
dolaczam sie do prosby, chcialabym zawitac w progi UWr w tym roku ;)
a co zdajecie na maturze, żeby się tam dostać?

bo słyszałam, że można się dostać z podstawą z francuza i polskiego..
mozna sie dostac z podstawowym polskim i francuskim plus jakimkolwiek przedmiocie zdawanym jako dodatkowy

tzn nie wiem co jest np z historia sztuki czy historia tanca, ale wszystkie popularne przedmioty( geografia, matma, biologia, historia itp) sa jak najbardziej akceptowane
trudno sie dostac? ok ilu % powinno sie miec, aby czuc sie w miare bezpiecznie ? ;)

polski-R, ang-R i historia-P (poki co :P), ale niestety nie zdaje franc, ucze sie tyko prywatnie i lepiej pojdzie mi ang, ale grupy podstawowe tez sa chyba na Uwr?
przepraszam za bledy, ale tak wlasnie jest, jak szybciej pisze, niz mysle :P
Czy naprawde nie ma nikogo z UW? moze jacys absolwenci...?
nikt nie odpowiada moze dlatego ze pytasz tylko o drugi rok i ci z innych lat (1, 3, 4, 5,) nie wiedza czy moga wyrazic swe zdanie...
jak najbardziej;)

a pytalam o 2 rok, bo sama teraz jestem na II i chcialam sie konkretnie zorientowac do kogo bym trafila;p jesli bym sie przeniosla.

ale mile widziane wszelnie inne info a propos UW;))
wiec chyba jednak sie niczego nie dowiem:(
Skąd wiecie że mozna się dostać po polskim i francuskim podstawowym?.. Na romanistykę.. We wrocławiu.. Ej bez jaj.. O_o Czyli jeśli jestem w 3kl liceum DELF to moge czuc sie bezpiecznie?..
heheh, no to jesli jeszcze cie interesuje opinia innych... :P jestem na trezcim roku, choc na chwile obecna do konca stycznia '2009 na rocznej dziekance w szwajcarii :D

klimat na uw... bof, chcialam zrezygnowac po pierqwszym semestrze na pierwszym roku :P ale jako, ze udalo mi sie wszystko pozaliczac... i tak wytrwalam do 3 roku. nie jestem zachwycona, ani zadowolona ale zawsze to blizej dyplomu :P po semestrze zimowym na ostatnim roku licencjackich zdecydowalam sie uciec, bo juz mialam dosc... ale! co musze przyznac, ze po kilku miechach za granica troche zatesknilam za tym brudnym, zapyzialym uniwerkiem :P

a co do ludzi... nigdy nie nalezy generalizowac. ogolnie raczej spokojne osoby, malo skore do imprez (a moze to po prostu ja zbyt czesto sie bawie?), choc musze przyznac, ze zdarzaja sie perelki :P odnalezlisy sie jakos taka 4-5 i roznosimy caly uw :P ale tak jak mopwilam, na jestem na 3 a reszta moich znajomych juz na 4 ( a wlasciwie na 1 roku magisterskich) wiec... WYBOR NALEZY DO CIEBIE :p jesli masz jeszcze jakies pytania nie wahaj sie ;)
Witam :)

Ja jestem na II lic. romanistyki UWr i powtórzę opinię - nie jestem ani zniesmaczona ani zadowolona. Nie jest łatwo, choć zawsze mogłoby być trudniej ;) Po pierwszym roku została nas połowa, kilka osób zrezygnowało/przeniosło się do college'u.
Jeżeli chodzi o nasz rok - rewelacja. Jesteśmy zgraną ekipą i możemy na siebie liczyć, naprawdę dużo sobie pomagamy. Nie imprezujemy ze sobą za dużo, ale jeżeli już, to są to naprawdę niezapomniane noce :)
Pozdrawiam serdecznie :)
Skrobnąłby ktoś słówko o progach, od których przyjmują?:))
Ja się wybieram na romanistykę, tylko jeszcze nie wiem, do jakiego miasta i wszędzie staram się zrobić jakieś rozeznanie;)
A na maturze zdaję francuski rozszerzony, polski też rozszerzony i podstawową biologię:)
Bylem na 70 m-cu na 76 mozliwych ze 146,5 pkt na liscie ze 18 lipca...( no ale i tak jestem na UAMIE)
no mnie poratowal przedmiot dodatkowy roszerzony ann...choc do wrocławia zeby sie dostac na romke cudow nie trzeba:_))))) Cuda wymagane jedynie w kraku i wawce
A jakie to cuda...?
Et merci pour ta réponse:*
moze nie cuda ale szczscie trzeba miec bo 85R z franka z r zeby sie czuc w miare pewnie w wawce ale 78 w tamtym roku tez starczylo ( ostatnia osoba tyle miala)
Aha, dobra, dzięki:) A powiedz mi jeszcze, jak patrzą na polski? I na trzeci przedmiot? Też mają jakiś próg punktowy?
ja nie znam obecnych realiow..rok temu w wawce inne przedmioty mieli genaeralnie w d... i liczyl sie tylko francuski pisemny o ile dobrze pamietam z relacji ma copine we wrocku sie w tym roku liczylo sie to sie wszytsko razem systemem wazonym francuski 0,.8 pol 0,6 i 3 przedm o,4 za R w tym roku 08/09

musisz poszukac na stronach uniwerków obecnych wymagan rekrutacyjnych.
W 2010 Wrocławiu powstanie tzw. polski Oxford. Dla zainterezowanych podaje link:
http://miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,88047,5802261,Uczelnie_chca_utworzyc_Uniwersytet_Dolnoslaski.html
hej, czy startując na romanistyke we wrocku trzeba miec zdany francuski ustny rozszerozny? czy ustnego nie biora pod uwage?
ustnego nie biora pod uwage
bardzo dziękuje:)
Dzieki bardzo za opinie;)
Mam jeszcze jedno pytanie:) gdzie odbywaja sie zajecia? bo znalazlam 2 adresy: pl. nankiera i jeszcze jakis;p domyslam sie ze w jednym znajduje sie dziekanat a w drugim prowadzone sa zajecia...(?) I jak wyglada budynek?;p bo mam taka mala schizke na punkcie miesjc, w ktorych przebywam;p;p merci bcp!
Temat przeniesiony do archwium.