Witam, jako, że francuskiego dopiero zacznę uczyć się od września, zapisuję się na taki w miarę intensywny kurs i mam 17 lat, za dwa lata chciałbym wyjechać na studia do Wlk. Brytanii. Na razie uniwersytety, jakie przypadły mi do gustu to University of Manchester i University of Liverpool. Chciałbym wybrać kierunek French & Italian. W przyszłości myślę jeszcze o studiowaniu innych języków, najprawdopodobniej hiszpańskiego i portugalskiego, ale nie odbiegajmy w zbyt daleką przyszłość. Do matury mam niecałe 2 lata. Zdaję rozszerzony angielski, matematykę i włoski, a podstawowy polski. :)
I teraz pytanie. Miał ktokolwiek z Was kontakt z francuskim w krajach anglojęzycznych, zwłaszcza w Anglii? Jestem ciekaw, jaki jest tam poziom języków obcych. W Polsce na uczelniach państwowych trzeba przyznać, że jest dość ciekawie. Może ktoś wie, jak wygląda to w UK? Czy poziom jest wyższy, czy niższy? A może jest po prostu taki sam, a nacisk kładą na coś innego? Głównie chodzi mi o francuski, ale o innych językach też piszcie. Pozdrawiam :)