Magister we francji, da się?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam
Jako, że na studiowanie od zera we Francji jest już za późno, bo minął już termin składania podań (w zasadzie studiowałem już rok w Polsce ale zmieniam kierunek i zaczynam od zera inny) no i mój francuski jest jeszcze słaby zwracam się do was z pytaniem czy można zrobić w Polsce licencjat a magistra na jakiejś renomowanej uczelni we Francji? Na jakiej to działa zasadzie? Korzystając z wyszukiwarki dowiedziałem się, że podobno uczelnia na której studiuję w PL musi mieć podpisaną umowę z to we FR, czy to prawda? A jak to jest z doktoratami? czy to działa na tej samej zasadzie jak z tytułem mgr?
Mój plan jest taki, żeby na 2 lub 3 roku wyjechać na Erasmusa do Francji, zrobić licencjat w Polsce a magistra za granicą. Czy jest to możliwe ?
Z góry dziękuję za każdą odpowiedź. Byłbym bardzo wdzięczny! Pozdrawiam
Paweł
Tak, teoretycznie jest to możliwe. Mając licencjat na polskiej uczelni możesz się zapisać na M1 we Francji. Twoja polska uczelnia nie musi mieć podpisanej żadnej umowy.

Niektóre francuskie uniwersytety będą wymagały od Ciebie jakiegoś udokumentowania znajomości języka francuskiego (jeżeli nie będziesz posiadał licencjata z zakresu filologii). Albo BELF B2 (czsami DALF) albo ich wewnętrzny egzamin.
Dzięki serdeczne.
Ciekawi mnie jeszcze jak by to było startując na Grandes Ecoles. Na pewno jest się tam ciężej dostać i ciekawi mnie jak to wygląda. Czy są jakieś egzaminy wstępne czy coś innego. Ciekawi mnie jeszcze czesne na takich uczelniach.
Są egzaminy wstępne, bardzo trudne. Żeby francuz mógł się dostać na takie dobre studia, po maturze (którą się zdaje rok wcześniej niż u nas) uczy się jeszcze 2 lata na tzw "cours preparatoires". Nadrabia się na nich materiał, którego nie było w liceum... :)

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie