Uniwersytet Wrocławki

Temat przeniesiony do archwium.
hej,
Chciałabym się dowiedzieć jaki próg był w tym roku na uniwerku we Wrocławiu i w Katowicach? bo z tego co słyszyłam to w tym roku do wrocka przyjęto nawet osoby z podstawa ( co prawda osoba ta miała 90 %) z góry dzięki! a własnie wytłumaczcie mi różnice między filologią francuską a romańską z tego co sie orientowałam to na filologi romańskiej ma się dwa wiodące języki, ale nie wiem czy to są dobre informacje no i czy we wrocku, katowicach, poznaniu jest filologia ROMAŃSKA czy FRANCUSKA ?? pozdrawiam! :)
wydaje mi się, że nie ma różnicy między filologią francuską, a romańską. Jak dla mnie to jest to samo:D czytałam info o niej na wrocławskim i pisze mniej więcej to samo co na uj:)
a może orientujesz się jaki próg punktowy był w tym roku?
Różnica między filologią romańską a francuską, jeżeli istnieje, jest arbitralna i zależy od uczelni. Na Śląskim np. romanistyka jest pedagogiczna, a filologia francuska (kiedyś nazywana "francuskim językiem stosowanym") - tłumaczeniowa. Oba kierunki jednak mają w programach drugi język romański, a kanon przedmiotów podstawowych (tj. literatura, kultura, gramatyka opisowa) są takie same. Na UJ-ocie, z tego co się orientuję, istnieje tylko romanistyka, a specjalności wybiera się później, już w trakcie studiów.
Z tego co wiem na uj po 3 latach nauki, czyli po zrobieniu dyplomu licencjata, wybiera się specjalność nauczycielską, tłumaczeniową bądź komunikacyjną.
Odkopię stary wątek :)
Ktoś się wybiera do Wrocławia?
Ja! :)
ja tez składam papiery na uwr. nie wiecie od ilu tam przyjmują ??
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia