Studiowanie we Francji-nauka języka.

Temat przeniesiony do archwium.
Witajcie.Wiem,że się powtarzam,bo umieściłam już podobne pytanie w odrębnym temacie-ale potrzebuję ekspresowej odpowiedzi,której nikt nie jest w stanie mi udzielić w sposób rzetelny.
Do rzeczy-otóż mam 16 lat , jednak już doskonale wiem,co chcę robić w życiu.Mieszkam w Niemczech,jednak nie zamierzam tam studiować-myślę o powrocie do Polski- zanim to zrobię ,chcę nauczyć się biegle francuskiego-myślę,że aby tego dokonać , tuż po maturze muszę rozpocząć studia we Francji-niestety póki co, mój zakres słownictwa określa się wyłącznie do powiedzenia "dzień dobry" - chciałabym,by ktoś rzetelnie stwierdził , czy w dwa lata intensywnej nauki , dam radę na tyle opanować francuski,by rozpocząć studia np.na Sorbonie-podkreślam , że chcę studiować kierunek medyczny-stomatologię.Zakładając, że po 3 lub 4 latach we Francji,zechcę kontynuować studia w Polsce-w ramach stypendium,otrzymam dyplom francuskiej uczelni ?(wiem,że to nie do końca mądre pytanie,jednak ja wolę być pewna w 200. procentach ;)
Następne pytanie będzie związane z rekrutacją na studia-otóż na pewno wiecie,że w Niemczech jest niski poziom-może , gdybym wciąż mieszkała w Polsce ,to bym się niczego nie obawiała,bo poziom edukacji,który tu panuje,zagwarantowałby mi silne podstawy do kontynuowania nauki na uniwersytecie.Tak więc pytanie brzmi - czy jako obcokrajowiec będę zmuszona do pisania egzaminów wstępnych-czy może jednak oceny z klasy maturalnej oraz wyniki z samej matury wystarczą?
Bardzo proszę o dokładnie sprecyzowaną odpowiedz tu - na forum-bądz przesłaną na mój adres e-mail : [email]
Sorry zä niepoprawne sformułowanie-nie "określa się" , lecz "ogranicza się" ;)
Egzamin wstępny chyba na medycyne jest, ale nie jestem pewna. Trzeba poszukać na stronie uniwerku.
Co do 2 lat języka na takim poziomie, żeby studiować medycyne- stomatologie... no to może być cięzko, jeśli nie będziesz codziennie się posługiwać jezykiem/mieszkać w kraju, ale próbować nie zaszkodzi:P
hmhmh......wydaje mi sie ze jesli przez e dwa lata bedziesz we Fancjii to napewno dobrze poznasz jezyk...nie wiem niestety na ile, bo na takich studiach jest przeciez bardzo duzo Fachwörter.....poza tym po 1 roku na medycynie czy stomatologii itp itd....trzeba w Francjii zdawac test ktorego podobno baaaardzo duzo ludzi czytaj Francuzow nie zdaje wiec czytalam tez na niektorych stronach ze po prostu wlasiciwie w 100% sie go nie zdaje i ze obcokrajowcom napewno jeszcze trudniej.....czyli w sumie biorac ten fakt pod uwage musialabys robic drugi raz ten sam rok.....i jeszcze to jest pytanie czy bys go zdala....PS nie wiem czy dostalabys stypendiumz kraju ktorego ie jestes obywatelem hmhm ale sie na tym nie znam ......a w pl mozesz np w Krakowie Medycyne studiowac odplatni dzienne i ciebie napewno przyjma....
A po drugie to jest moje osobiste zdanie - ty zrobisz jak uwazas....komplikujesz sobie tym bardzo zycie...
PS nie wydaje mi sie zeby studia w Niemczech byly gorsze od polskich a juz napewno nie pod wzgledem praktyk....
hmm,dziękuję Wam za podpowiedzi..
chociaż nie ukrywam,że mam teraz mętlik w głowie,i już nie wiem,co robić..
Proszę,by jeszcze ktoś się wypowiedział.
W sumie mam podobny problem . .
Za pięć miesięcy skończe 16 lat i od jakiegoś miesiąca uczę się francuskiego, więc niewiele umiem. Tyle, że ja chcę się po prostu dostać na romanistykę i zastanawiam się, czy to jest możliwe? Hmm, jak sądzicie?
julek ja bylam w twojej sytuacji:P i mature rozszerzoną zdalam na 90%, więc jest możliwe:P
Vv88 Serio? ;D
Kurcze, a ile godzin nauki poświęcałeś na dzień/ tydzień?
hehe poświęcałam to za dużo powiedziane:P masz maila [email] to Ci powiem jak było;p
napisałam ;p
Czy mógłby ktoś napisać (ktoś , kto DOKŁADNIE wie), czy by dostać się na stomatologię we Francji , należy pisać TAM egzaminy wstępne ?
słuchaj, to naprawdę wszystko zależy od uczelni... jedne wymagają takiego egzaminu, inne nie... może pogoogluj w internecie, powysyłaj maile?
z tego co wiem NA PEWNO to to, ze na Licence przyjmowaniu są wszyscy. na medycynie i pokrewnych (stomatologii) nie mam pojęcia jak jest. ale Google wie :) poszukaj, to nie boli.
poza tym pierwsze słyszę że w Niemczech jest niski poziom. jestem tu na erazmusie i szczęka mi opadła na pierwszym wykładzie z teorii polityki międzynarodowej. nie mówiąc o angielskim!
jeśli liczysz na wyższy poziom we Francji to niestety, ale poziom francuskich uczelni publicznych jest dużo dużo NIŻSZY :)

ale i tak we Francji studiuje się super :P
sooto,owszem, jeśli chodzi o edukację - pod względem teorii,to poziom jest znacznie niższy-ale jeśli chodzi o wiedzę praktyczną,to naprawdę jestem mile zaskoczona-jestem teraz w 10 klasie i robię praktykę u lekarza stomatologa.Na całym terenie Niemiec odbywają się właśnie takie praktyki w 9 i 10 klasie,by można było zobaczyć , jak wygląda zawód , który chcielibyśmy wykonywać "od kuchni".
Uzupełnienie- tylko 3.tygodniową praktykę .
A co do szukania w sieci,to wierz mi,że przeszukałam już wszystko ;)
aha-mam jeszcze jedno ważne pytanie . Wiem,że nie pasuje do tematyki tego forum , ale chciałabym się dowiedzieć , czy istnieją kraje , w których studiowanie medycyny trwa 5 lat , a nie 6 . Jeśli ktoś wie coś na ten temat , to proszę , by udzielił odpowiedzi .
hm w polsce jsli jest sie obcokrajowcem hmhmh no i w usa
jakbym szukala na niemieckich stronach to bys znalazla....nie rozumiem jestes z Niemiec umiesz po niemiecku to dlaczego po prostu nie poszukasz w google.....ja juz pare razy na ten temat cytalam ...PS to co sie tyczy do medycyny we francjii co ci napisalam tyczy sie tez do stomatologii i do farmacii a w niektorych rejonach fr trzeba skladac jeszcze papiery nie do uczelini tylko gdzies indziej bo sa inne zasady rekrutacjii
na szwajacarskich też jest sporo ogłoszeń :)
w szwajcarii obcokrajowcy nie moga studiowac kierunkow zwiazanych z medycyna
anifil1,ale to z Niemcami nie ma nic wspólnego-szukałam informacji na niemieckich stronach i nie znalazłam niczego,co świadczyłoby o tym,że czas studiowania medycyny jest tu "skrócony"-chociaż przyznam,że w szkole mamy taką lekcję jak "Berufsorientirung" ,gdzie nauczycielka powiedziała mi,że medycyna może trwać od 5.do 7.lat w zależności od tego,jak zaplanujesz sobie program studiöw,i czy zdasz wszystko w terminie-z kolei zapytałam parę osób,czy to prawda,nie otrzymałam żadnej konkretnej odpowiedzi-a w Internecie napisane jest wyraznie,że medycyna trwa 6 lat.Więc już nie neguję tego-i przekreślam Niemcy,jako kraj,w którym mogłabym studiować.Najchętniej rezydowałabym w kraju francuskojęzycznym,gdzie czas studiowania medycyny trwa 5 lat,zupełnie täk,jak stomatologia,którą nota bene chciałam również studiować-jednak ostatecznie "zobligowałam" się na medycynę
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Nauka języka

»

Inne