Witajcie.Wiem,że się powtarzam,bo umieściłam już podobne pytanie w odrębnym temacie-ale potrzebuję ekspresowej odpowiedzi,której nikt nie jest w stanie mi udzielić w sposób rzetelny.
Do rzeczy-otóż mam 16 lat , jednak już doskonale wiem,co chcę robić w życiu.Mieszkam w Niemczech,jednak nie zamierzam tam studiować-myślę o powrocie do Polski- zanim to zrobię ,chcę nauczyć się biegle francuskiego-myślę,że aby tego dokonać , tuż po maturze muszę rozpocząć studia we Francji-niestety póki co, mój zakres słownictwa określa się wyłącznie do powiedzenia "dzień dobry" - chciałabym,by ktoś rzetelnie stwierdził , czy w dwa lata intensywnej nauki , dam radę na tyle opanować francuski,by rozpocząć studia np.na Sorbonie-podkreślam , że chcę studiować kierunek medyczny-stomatologię.Zakładając, że po 3 lub 4 latach we Francji,zechcę kontynuować studia w Polsce-w ramach stypendium,otrzymam dyplom francuskiej uczelni ?(wiem,że to nie do końca mądre pytanie,jednak ja wolę być pewna w 200. procentach ;)
Następne pytanie będzie związane z rekrutacją na studia-otóż na pewno wiecie,że w Niemczech jest niski poziom-może , gdybym wciąż mieszkała w Polsce ,to bym się niczego nie obawiała,bo poziom edukacji,który tu panuje,zagwarantowałby mi silne podstawy do kontynuowania nauki na uniwersytecie.Tak więc pytanie brzmi - czy jako obcokrajowiec będę zmuszona do pisania egzaminów wstępnych-czy może jednak oceny z klasy maturalnej oraz wyniki z samej matury wystarczą?
Bardzo proszę o dokładnie sprecyzowaną odpowiedz tu - na forum-bądz przesłaną na mój adres e-mail : [email]