romanistyka UJ

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej o rekrutacji (jak w temacie). Niby wszystko jest jasne, poczytałam informatory, ale podobno coś się teraz zmienia i kilka rzeczy mnie niepokoi. Wg tego, czego dowiedziałam się na arzie, pod uwagę brana jest tylko matura z polskiego i dowolnego języka (nowożytnego lub klasycznego). Wydaje mi się to trochę podejrzane, szczególnie w takim wypadku większe szanse mają osoby z rozszerzoną maturą z jakiegokolwiek języka niż te z podstawową z francuskiego. Dla mnie to lepiej, ale dalej wydaje mi się to niejasne. I przede wszystkim czego ma dotyczyć ta zmiana w rekrutacji i czy to już w tym roku?
Widać, też nie jestem poinformowana.
Jak dla mnie mniej więcej wszystko jest jasne. Każdy język nowożytny jest punktowany jako 1, tak samo j.polski. Tylko łacina jest liczona jako 2.
Możesz dowiedzieć się wszystkiego jutro.
W godzinach 11-17 są dni otwarte UJ, na których prezentować się będą wszystkie wydziały. Wydaje mi się, że tam można zasięgnąć profesjonalnej porady.
Niestety ja jutro mam konkurs i nie mogę się tam pojawić, więc jakby ktos cos wiedział dokładnie mógłby się podzielić wiedzą ;D

Ze swojej strony mogę podac to co wyczytałam na stronie UJ.
szczegółowy opis na f. romańską:
https://www.erk.uj.edu.pl/studia/karta/494
a tutaj sposoby rekrutacji:
http://www.rekrutacja.uj.edu.pl/2[tel]/

Pozdrawiam, Paulina
Dzięki za odpowiedź. Byłam dzisiaj na dniu otwartym, ale było tyle ludzi, że tylko sprawdziłam te przedmioty i szybko uciekłam, bo trudno było nawet wejść. :)
Właśnie to wydaje mi się dziwne, że większe szanse mają ci, którzy zdają łacinę niż francuski. Ale nie narzekam, niech tak zostanie, bo ja zdaję łacinę. W każdym razie, skoro te wymagania jakieś... małe? to pewnie próg musi być wysoki, ale dwa lata temu było chyba 85%, więc liczę, że się dostanę.
Szczęścia już nie życzę, bo pewnie już po konkursie, ale mam nadzieję, że dobrze poszło.
W sumie już nie mam pytań, ale gdyby jakiś student się chciał podzielić informacjami, to chętnie poczytam.
wyróżnienie, 2pkt niżej niz osoba na 3miejscu :D

Jesli zdajesz łacinę, to faktycznie masz większe szanse.
Ten francuski liczony jako jeden odnosi się zapewne do tego, że jest grupa podstawowa, czyli wg. mnie zaczynająca od zera. Tak przynajmniej jest na iberystyce, z tego co słyszałam.

85% z podstawy czy z rozszerzenia?
Bo właśnie dziwne jest to, że progi są wysokie a dostają się osoby z np. podstawowym angielskim i podstawowym francuskim :)
Pożyjemy, zobaczymy.

Czyli na dniach otwartych nic ciekawego?
To gratulacje. :)

Co do 85%, to wydaje mi się, że chodzi o 85% maksymalnej liczby punktów na studia, a nie z matury. Chyba. Skomplikowane to. :D

Na dniach otwartych może było coś ciekawego oprócz ujotowskich ołówków, chciałam się załapać na jakieś wykłady, ale spieszyłam się na francuski. ;)

Studentów na tym forum chyba nie ma za wielu, ale dalej nie tracę nadziei, chciałabym się dowiedzieć jak to z tym progiem.
hej. jak myslicie czy 70% R franc. i 85 % R polski wystarcza na romanistyke na UJ albo na UP ?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Życie, praca, nauka