Romanistyka UW - UJ

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
Na poczatek chciałem zapytać jak to jest z tym francuskim na romanistyce?
Wiem już, że nie muszę zdawać francuskiego na maturze i mogę podjąć studia od zera lecz wiadomo, że mnóstwo ludzi bedzie chciało zdawać francuski na maturze i to prawdopodobnie oni są pierwsi w kolejności. Zatem, czy oreintujecie się jaki próg punktowy należy przekroczyć aby mimo wszystko móc studiować francuski?
Czy jest możliwe nauczenie się francuskiego w 3 lata od zera na studiach licencjackich? Bardzo prosiłbym o pomoc... szczególnie proszę osoby które orientują się jakie wyniki średnio z rozszerzonego polskiego i angielskiego należy uzyskać aby możnabyło byc spokojnym o znalezienie się na liscie. Z góry dziękuję i pozdrawiam
Dzisiaj się dowiedziałam, że na UJ polski i angielski (francuski tak samo) są w stosunku 1:1, chyba, że zdajesz łacinę, która liczy się jako 2. Z tego, co czytałam w innych wątkach, to próg przyjęć waha się ok. 85%, ale nie wiem, na ile to potwierdzone. Co do tego, czy można się nauczyć francuskiego w trzy lata na studiach, to nie mam doświadczenia, ale myślę, że jeśli grupy od zera funkcjonują, i to nie pierwszy rok, to musi się dać. :)
Jak jest na UW - nie orientuję się.
Pozdrawiam, Klaudia
W katalogu "Egzaminy" jest wątek o progach punktowych, może tam dowiesz się więcej. ;)
na UW, dla osób z zerową znajomością j. francuskiego (czyli dla tych, którzy nie zdawali rozszerzenia z francuskiego :
-polski (P/R)-15%,
-matematyka (P/R)-5%,
-j. obcy nowozytny lub j. łaciński i kultura natyczna (P/R)-10%,
-j. obcy nowozytny lub j. łaciński i kultura natyczna (R)-70%.

z czego P-podstawa, R-rozszerzenie
z tego co się orientowałam na dnaich otwartych na UW 24.04 to wystarczy zdać na coś koło 80% ten rozszerzony ostatni język. Wiadomo, że najwięcej się pktów uzbiera zdając wszystko na rozszerzeniu, ponieważ jest x1, podstawa x0,8, ale i tak są szanse :)
a miejsc w grupie z zerową znajomością jest 35 na dzienne i 35 na zaoczne , czyli łącznie 70 :D:)
mi sie wydaje ze z roku na rok bedzie sie latwiej dostac na romanistyke bo coraz mniej osob sklada. Wezmy pod uwage tamten rok gdzie ludzie na studia dziennie byli przyjmowani z matura rozszerzona 74 % ;)