UP

Temat przeniesiony do archwium.
Mam takie pytanie czy ktoś z Was orientuje się, żeby dostać się na UP na romanistykę, trzeba zdawać francuski czy może byś angielski?
Proszę o odpowiedz
W tym roku jest osobna rekrutacja dla tych co zdają francuski i tych którzy wybrali inny język.
a jak to potem działa? ci co nie zdawali franc są w grupie zerowej?
tzn źle napisałam, to jest tak - jest osobna rekrutacja na specjalność nauczycielską i nienauczycielską. Na nauczycielską mogą składać papiery tylko osoby które na maturze zdawały francuski, a na nienauczycielską wszyscy ( i z francuskim i pozostałymi językami). To jaki będzie podział na grupy to się pewnie okaże dopiero w październiku, bo teraz nie wiadomo ile osób będzie na jakim poziomie :/ W zeszłym roku specjalność się wybierało dopiero po dostaniu się na studia i miejsc było 60, więc wydaje mi się że było o wiele łatwiej się dostać niż to będzie w tym roku, gdzie na każdą specjalność jest po 25 miejsc... :/
Rozumiem więc, że idąc na grupę "zero" czy jak kto woli, podstawową nigdzie nie można wybrać nauczycielskiej?
W przyszłym roku zdaję maturę podstawową z francuskiego i chcę iść na romanistkę na UG do tej słabszej grupy. Czy to znaczy, że nie będę mogła wybrać nauczycielskiej specjalności? To skoro nawet nauczycielskiej nie można to translatorskiej pewnie też nie (trzeba przecież mieć większe umiejętności) więc po co iść na romanistykę w ogóle. Zostaje tylko specjalizacja kulturoznawcza?
To bez sensu, po tym nie ma żadnego zawodu.
Więc teraz pozostaje pytanie- tak jest wszędzie czy tylko na UP?
Mógłby mi ktoś dokładnie wytłumaczyć to z tymi specjalnościami?
* mam na myśli wytłumaczenie jak to jest na UG
a nie wiecie może jaki w zeszłym roku był próg punktowy na dzienną romanistykę na UP?
Też własnie jestem ciekawa. Albo ogólnie na jakąś filologię na UP jakie były progi?
było 77% z rozszerzonej na UP
mam pytanie czy później można się przenieść z nauczycielskiej na nienauczycielską specjalizację?...
Nienauczycielską??? Czyli kim można zostać po takim kierunku? Czym się różni od wersji nauczycielskiej?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Inne