UW-2 kierunki jednocześnie na dziennym !!!!

Temat przeniesiony do archwium.
hej:)
chciałabym od przyszłego roku rozpocząć studia na UW. Zależy mi aby studiować italianistykę i romanistykę dziennie oba na raz. Słyszałam, że niektóre przedmioty sie pokrywają i mogę zdawać 1 egzamin z danego przedmiotu zamiast dwóch i że mam mozliwość zaplanowania sobie rozkładu zajęć mniej więcej,

tylko nie wiem czy wszystko co pisze to prawda :) ktos mógłby mnie oświecić? I czy to jest możliwe? Może ktoś z was studiuje już w ten sposób,
i jeszcze jedno pytanie, studiując te dwa języki na raz chyba nie muszę już sobie wybierać dodatkowego języka do nauki, np. hiszpańskiego ?
czekam na oświecenie :))
hej napisz do mnie, [email] lub na gadu 5560688 ;)
To można studiować dwa kierunki naraz na pierwszym roku? Wydawało mi się, że dopiero od drugiego...
mozna ale jest baaardzo ciezko dlatego wiekszosc studentow zaczyna od 2 czy 3 roku ten drugi kierunek.
Co do lektoratu z drugiego języka to myślę, że trzeba jakiś zrealizować, ponieważ w programie studiów zakładają, że musisz zdać egzamin z lektoratu na poziomie B2, więc drugi kierunek językowy tego nie uzupełnia.
Sama w tym roku zdaję na drugi kierunek, ale na iberystykę i ciekawią mnie niuanse typu przepisywanie przedmiotów, np. Wstęp do językoznawstwa, którego serdecznie nie lubię i nie chcę przechodzić przez to drugi raz...
A jak z tym płaceniem za drugi kierunek?
Ja planowałam studiować filologie romańską od podstaw na UP a na drugim roku wziąć zarządzanie na UE, ale skoro można wziąć oba naraz to świetna wiadomość! Martwię się tylko czy dam radę z tym francuskim...
Co do przepisywania przedmiotów to w 99% nie ma z tym problemu, bo wszystko zależy od wykładowcy danego przedmiotu. No chyba że trafisz na jakąś wyjątkowa mende, to będziesz musiała chodzić;p

Co do 2 kierunków na raz - to sądzę, że nawet od 1 roku nie ma problemu z tym.
Jeśli nie musisz pracować, to da radę ;) a że przedmioty ogólnowydziałowe i typu. wstęp do językoznawstwa się pokrywają, to nie jest aż tak strasznie.
Na szczęście nie muszę pracować;) Tylko jestem zielona jeśli chodzi o płacenie za drugi kierunek:| Kiedy powinnam to załatwić? Zanim się dostanę czy już po? I nie mogę się doczytać na stronach uczelni czy w ogóle możliwe jest takie studiowanie;/
Rekrutacja za chwilę się zacznie, a ja nie wiem tylu rzeczy...
Niestety, studiowanie dwóch kierunków (dziennie) naraz od pierwszego roku jest prawnie niemożliwe. Znajdziesz to na stronie każdej uczelni, poza tym na jednym uniwersytecie nie można być przyjętym na dwa kierunki naraz. A od drugiego roku musisz mieć pozwolenie rektora (co ponoć jest tylko formalnością, no chyba że masz średnią poniżej 4.0) na podjęcie drugiego kierunku i musisz wybrać jednostkę macierzystą, czyli wydział, do którego należysz.
Tak, w większości przypadków nie można studiować na 1 roku dwóch kierunków, ale jak dałoby się pogadać z dziekanem, to pewnie da radę.
Z opłatami nie wiem jak jest niestety. Najlepiej zadzwoń na uczelnię i się zapytaj.

Jeśli możliwość studiowania fil.romańskiej i italianistyki nie będzie możliwa, to możesz zawsze spróbować MISH (czy jakoś tak) - indywidualnie układa się program studiów z 2 kierunków.
Tzn. ja nie chcę na jednym uniwersytecie naraz. Na UP romańską, na UEK zarządzanie. Ale skoro się tak nie da...to będę musiała zdecydowac co najpierw.
Mam w głowie jeden wielki mętlik.
Ja odpowiem bezpośrednio aguii...

Możesz studiowac 2 kierunki na raz od pierwszego roku na 1 uczelni, ALE
obowiązuje Cię wtedy inna rekrutacja, bo to są tzw. studia międzywydziałowe, na które dostac się o wiele ciężej, bo zazwyczaj wymagają o 1 przedmiot więcej na maturze, a poza tym jest też rozmowa kwalifikacyjna, ale nie taka z dupy tylko taka prawdziwa sprawdzająca Twoje umiejetnosci interdysyplinarne.

Jeśli się dostaniesz to... sama tworzysz sobie kierunek, masz wykładowce, który jest Twoim prywatnym zwierzchnikiem, z którym planujesz swoja przyszłosc, i siatke godzin. wg wszystko jest dobrane pod Ciebie - te studia są latwiejsze, bo wykladowcy tez lepiej patrza na takich studentów, ale cholernie ciezko sie dostac.
relia91, myślę, że się mylisz; studiowanie 2 kierunków to nie są studia międzywydziałowe. międzywydziałówka jest sprecyzowana z góry w swojej nazwie i ma własną specyfikę. łączenie 2 kierunków to dobra wola i chęć większej harówki studenta :-)
z tego co się orientuję, a też w tym roku idę na studia, 2. kierunek można rozpocząć na drugim roku. ale warto zapytać u źródła - czyli napisać bezpośrednio do uczelni, na której zamierzasz studiować.
powodzenia:)
To głupie pytanie, ale ponieważ jeszcze zupełnie się w tym nie orientuję to zapytam. Tak się skłąda że mnie również interesuje studiowanie dwóch filologii, z czego nie chcę obydwu zaczynać jednocześnie ale, tak jak pisaliście, drugą rozpocząć rok później. Tak więc jak to jest z rekrutacją: Piszę maturę, dostanę się dajmy na to na romanistykę, a potem za rok muszę znów wystartować w rekrutacji z tymi samymi wynikami z matury, tak? Gdybyście mi mogli coś więcej o tym napisać, to byłabym wdzięczna :))
tak, z tymi samymi wynikami startujesz, czyli módl się, żeby za rok matura nie była łatwiejsza;p A żeby móc studiowac na 2. kierunku będziesz musiała spełnic jakies tam wymagania, nie wiem jak na normalnych uniwerkach, ale na Akademii Muzycznej ( tam jest zupełnie inna atmosfera, bo jest 5 studentów na roku!) wymagana jest odpowiednia średnia i zezwolenie rektora.
zawsze mozna podejsc tez za rok do matury nic nie tracac ;P
dzięki za odpowiedź. :)No cóż, teraz tylko pozostaje problem dostania się na tą moją wymarzoną iberystykę, co raczej będzie ciężkie...
relia91
mam pytanie :)
to poprostu jak bede teraz skladac dokumenty i okaze sie ze dostalam sie na dzienne na oba to wtedy ide tamna Uw i chodze po roznym sekretariatach dziekanatach i do rektorow zeby mi dali zgode na dwa kierunki, wtedy jest rozmowa i oni sprawdzaja czy dam sobie rade, jezeli mi odmowia to moge zaczac od drugiego roku :)
dzieki wszystkim za odpowiedzi naprawde duzo mi pomogly :)
na szczescie na pierwszym roku nie planowalam pracowac wiec mysle ze jakos bedzie jak bym sie dostala :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Inne