Filologia Romańska Uniwersytet Jagielloński, Kraków

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!

Od października zaczynam studia na UJ - Filologia Romańska.
Może ktoś jeszcze dopiero zaczyna w tym roku, a może już studiuje od jakiegoś czasu? :)
Proponuje założyć grupe wsparcia;P podzielcie sie swoimi obawami, opiniami, problemami i czym tam jeszcze chcecie;) tylko bez wulgaryzmow;)

Zjednoczmy się! ;)
Cześć, ja wybieram się w przyszłym roku. Błagam o informacje co zdawałaś na maturze,chodzi mi o to, czy łacinę. Ja chciałabym zdawać francuski i polski,nie jestem w stanie przygotować się do matury z łaciny, są szanse, czy umarł w butach? Ile było osób na miejsce i jaka była granica w tym roku? Dzięki za wszystkie informacje, będę baaardzo wdzięczma
Moim zdaniem lacina nie jest konieczna, ale wiadomo, ze jej waga to 3 (o ile sie nie myle) co daje bardzo duze szanse ze sie dostaniesz. Ja osobiscie zdawalam angielski i wloski no i sie dostalam, wiec nie ma reguly jako tako;) szczerze mowiac nie wiem jaki byl prog i ilu chetnych.... moze ktos sie jeszcze wypowie?
Też bym się chętnie dowiedziała... Jeśli planuję studiować od podstaw, a na maturze mam polski rozsz, ang rozsz i historie pdst, są szanse?
A jak wygląda poziom nauczania w Krakowie? Czy można od razu kontynuować rozwój języka, czy wszyscy zaczynają od zera na pierwszym roku?
Nie wiem, jak jest teraz, ale za moich czasów (kilka lat temu) studiowanie bez znajomości języka było właściwie niemożliwe. Teraz, zdaje się, studenci zaczynający od zera mają 3 lata na dogonienie poziomem reszty. Wydaje mi się, że poziom jest dość wysoki - a wymagania zależą oczywiście od danego wykładowcy. Mam koleżankę, która skończyła tam studia, wkładała w nie dużo pracy - dziś mieszka we Francji, jest wykładowcą i od lat jest właściwie nierozpoznawalna jako Polka.
dzięki za informację:) w razie czego może będę rozważać też Kraków
Cześć,
Orientujecie się w progach punktowych z zeszłego roku?
Znalazłam wpis z 2010: 56,33%. Czy rzeczywiście utrzymuje się tak nisko?
Pozdrawiam
http://www.offuj.fora.pl/rekrutacja,157/oficjalne-progi-punktowe-2012,15929.html to są dane z 2012 roku ;) w przyszłym roku chciałabym zacząć studiować romanistykę, ale nie wiem, czy dostatecznie dobrze zdam maturę ;/ skoro próg punktowy jest 59,33 to na ile % musiałabym napisać maturę?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie