letni kurs we Francji...

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktos z Was orientuje sie czy sa jakies szkoly we francji gdzie mozna jechac np na miesiac czasu by podszlifowac swoj jezyk? Z kim trzeba sie skontaktowac? ;)) bylabym wdzieczna za jakies informacje :))
Witam :)) Jeśli jeszcze cię ten temat interesuje to mogę ci polecić szkołę Alliançe française – jej stronek jest wiele a to przykładowa:
http://www.af.rybnik.pl/pl/polska.asp

Ja polecam tą: . http://www.alliancefr.org/html_fr/index1.php
To jest stronka Allincu w Paryżu - znajdziesz tam zakładkę ”Des cours de francais”. Ja korzystałam przed wyjazdem z tej francuskiej stronki, więc nie wiem dokładnie jak wygląda to w „poskim Alliancie”. Wiem tylko tyle, że trzeba im więcej zapłacić za pośrednictwo i trzeba się wcześniej zdecydować.
Jeżeli chcesz załatwiać formalności we Francji to nie musisz się decydować wcześniej (tam zawsze się miejsce znajdzie), ale musisz na tyle znać francuski (lub przynajmniej angielski) by sobie poradzić w mieście i by dogadać w szkole wszystkie formalności.
Jakbyś miała jakieś pytania bardziej szczegółowe to chętnie odpowiem. Bonne Chance !!
To zalezy w jakim jestes wieku. Jesli ponizej 16 lat to przeba isc do prywatnej i osobiscie polecam l'ECOLE ACCORD www.accord-langues.fr (bylam tam razy i zawsze bylo super)
Ceny sa dosc niskie (jak na szkoly we Francji) Jesli masz + 16 to spokojnie mozesz isc do jednej z szkol organizowanych przez Alliance :)
aliance to bezbadziejna szkola.moze dlatego ze bylam tam za friko ale serio beznadziejnie. problemy z poziomami.ja kilka razy zmienialam grupe, jak chcialam sie zapisac na wycieczke to okazalos ie ze nie ma miejsc. za to bardzo polecam kursy w szwajcarii" neuchatel (pierwsza klasa) lub lausanne. oba kursy sa prowadzone na uniwersytetach
Interesuje cię jeszcze temat wyjazdu do szkoły do Francji? Znam bardzo dobrą szkołę językową /byłam tam 2 razy/. Kurs jest intensywny /6 bitych godzin dziennie/, zakwaterowanie na miejscu /campus/, z wyżywieniem /3 posiłki dziennie od pon. do soboty, a dwa w niedzielę/. Nauczyciele bardzo dobrzy, warunki lepiej niż przyzwoite, ale żaden to Hilton. Cena za kurs taka jak gdzie indziej... ale za samą szkołę /a gdzie wyżywienie i spanie?/. Mnie pasuje jak mieszkam w tym samym miejscu, gdzie się uczę i nie muszę dojeżdżać. Mało Polaków, bo szkoła u nas mało znana, więc trzeba się po francusku albo po angielsku nagimnastykować:-).
Naprawdę polecam, bo sama tam byłam!!! szkoła mieści się w Rambouillet, 30 minut pociągiem z dworca Montparnasse - oczywiście Paryż. Pociąg kursuje co 30 min. Ładne miasteczko, w którym jest co robić wieczorem:-)
Jak kogoś interesuje to odsyłam na ich stronę: www.frenchcourse.net i powodzenia!!!