Liceum nr 17 w krakowie bez klasy 0 ,ile mam umiec

Temat przeniesiony do archwium.
witam wszystkich, chcailbym isc do 17 w krakowie tyle ze nei chce robic klasy wstepnej czyli 0 ,jak ktos wie na jakmim mam byc pozniomie zeby sie tam dostac to bardzo bede wdzieczny za odpowiedz, pozdrawiam
W zeszłym roku skończyłam 17 LO i nie chodziłam do klasy "0". Docelowo do 1 klasy liceum mogą iść od razu ci, którzy skończyli gimnazjum dwujęzyczne, czyli osoby, które uczyły się przez 3 lata po 6 sześć lekcji w tygodniu. Jest to sporo i przez te 3 lata trzeba było opanować właściwie większość zagadnień gramatycznych. Z tego co pamiętam, w liceum nie wraca się już prawie w ogóle do gramatyki, za wyjątkiem powtórek czy zagadnień bardzo szczegółowych (typu passé simple).

Reasumując, idąc do klasy dwujęzycznej powinieneś mieć przerobioną właściwie z grubsza całą gramatykę (wszytskie czasy oprócz passé simple, conditionele, zdania warunkowe, wszelkiego kalibru zaimki itd.). Powinieneś być w stanie przeczytać oryginalne teksty, np. z gazet oraz literaturę - z pomocą słownika, ale jednak. W liceum bowiem nie robi się już zbyt wielu ćwiczeń stricte gramatycznych. Także dogadywanie się po francusku z Francuzami nie powinno stanowić większych problemów - część lekcji prowadzą właśnie lektorzy. Przygotuj się także na to, że część innych zajęć (np. hidtoria, biologia) będzie po francusku - wraz z całym specjalistycznym słownictwem, którego trzeba się uczyć.

Poziom, na jakim powinieneś być, określiłabym jako B2. Nie musisz się jednak stresować, że przyjmą Cie do szkoły, a potem okaże się, że poziom jest za wysoki - po to właśnie jest w trakcie rekrutacji egzamin, który sprawdzi, czy nadajesz się do tej klasy. Zresztą zobacz informacje o teście na stronie liceum: http://www.zso7.ncse.pl/sekcja_dwujezyczna/index.php?page=egzaminy#klasa_wstepna , tam jest też przykładowy egzamin.
dzięki wielkie za odp, zastanawia mnie tylko czy musze miec duzy zasób przyswojinych słówek, duzy uwazam za ponad 2.500, pozdrawiam
p.s. jestem jak wy to mowicie z "zewnątrz" ,powiedz mi z tego co wiesz, a wioesz duzo, czy mam jakies szanse zdac ten egzamin, zalozmy ze moj obecny poziom to B1, ale mam jeszcze rok, no i czy mozna u was zdawac mature miedzynarodowa oraz czy są jakies szanse na bardzo dobrą nauke maatmy i fizyki w 17tce, pozdrawiam
Hm, nie wiem, nie potrafię ocenić ilości słów, nigdy w życiu nie liczyłam, ile znam słów, to chyba jest w ogóle trudne do zrobienia :) Zastanów się lepiej, czy jesteś w stanie przeczytać artykuł z codziennej gazety albo spróbuj rozwiązać ten test, który jest na stronie liceum http://www.zso7.pl/

Czy masz szanse zdań - nie mam pojęcia, bo ojesli się nie mylę, to jest to taki egzamin, jak zdaje się po 3 klasie gimnazjum, czyli dla mnie 4 lata temu, więc niewiele z niego pamiętam.

Matury międzynarodowej nie ma, jest za to tzw. "matura dwujęzyczna", która jest dość specyficzna i różni się od zwykłej matury. Dzięki niej możesz iść na studia we Francji bez egzaminu językowego, dostajesz też stosowny dokument z ambasady i niektóre uczelnie wyższe dodają za nią trochę punktów.

Osobiście nie liczyłabym na wysoki poziom z przedmiotów ścisłych, zwłaszcza z chemii i fizyki, nawet, jesli wybrałbys klasę o profilu matematyczno-przyrodniczym. 17 LO nauczy Cię francuskiego i w miarę przedmiotów humanistycznych, ale na ścisłe raczej nie liczyć, chyba że dojdzie do jakichś gruntownych zmian kadrowych:)
do ZSO nr7 chodzilam ale tylko do gimnazjum i mysle ze wymagania do LO nie sa przesadnie wysokie, a slowek to raczej nie liczylam:) mysle ze po gimnazjum mamy poziom mniej wiecej B2 (ja go zdawalam w tym roku), ale zalezy jak sie kto przykladal do nauki - do LO z naszego roku poszli tez gorsi. Mysle ze jak sie oceniasz na B1 to dasz rade powtorz tylko dobrze gramatyke bo przede wszystkim tego wymagaja na egzaminie. A i na wysoki poziom fizyki bym raczej nie liczyla, juz predzej biologia

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie