Obywatelstwo

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich moja Babcia jest Francuzka ale mieszka w polsce ja i moj tata urodzilismy sie w polsce czy jest mozliwosc zdobycia dla mnie obywatelstwa Francuskiego i jakie są wymagania. Dziekuje
nie wydaje mi się, aby była taka możliwość. Jesteś 100% polakiem z dwojga rodziców polaków (skoro tata urodził się w polsce i tu został zapisany to jest polakiem)
natomiast twój tata miałby szanse na obywatelstwo (nikłe, bo francuzi niechętnie przyznają), gdyż jedno z jego rodziców jest obyw. francuskim
w skrócie - jako drugie polskie pokolenie jesteś polakiem dla polaków i francuzów
na wszelki wypadek zapytaj jeszcze w ambasadzie
pierwszym wymaganym oswiadczeniem jest francuska deklaracja podatkowa z 4 ostatnich lat oraz potwierdzenie znajomosci jezyka
w stopniu zaawansowanym oraz wykazanie motywow do integracji
w spoleczenstwie francuskim
jest mozliwosc ubiegania sie o obywatelstwo nawet bez babci francuski
no, to dopiero pierwszy warunek, ale już jego ciężko spełnić, skoro tak ciężko otrzymać pozwolenie na pracę we francji :)
wiesz co teorytycznie jest taka mozliwość
mam taka sama sytuacje-moja babcia jest francuska,tyle ze mój starszy urodził sie tam-ale całe życie spędził tu!
wszystcy mamy obywatelsto podwójne tzn moje rodzeństwo mój ojciec (mama niestety nie)
nie pamietam jak to było załatwiane ale trzeba sie na pewno postarać!
i mieć papiery ze mieszkało sie tam,a potem już z górki.(ż tym ze załatwiali to przed naszym urodzeniem)
a co do języka to nie jest tak ważne bo ja nie umiem wcale nie potrafie , płynnie ba kiepsko umiem, i jakoś dowód osobisty dostałem bez problemu:)
życze powodzenia!
pozdrawiam

« 

Pomoc językowa

»

Nauka języka