Witam, od dluzszego czasu przegladam ta strone poszukujac jakichs wskazowek dotyczacych otrzymania pomocy finansowej odczas studiow we Francjii. Wyjechalam 6 miesiecy temu, po zaliczeniu pierwszego roku NKJO i jestem fille au pair w polnocnej Francjii. Mam mozliwosc powrotu na swoj kierunek w Polsce, ale zdecydowalam zaryzykowac i zaczac cos nowego tutaj, ale tez zdaje sobie sprawe ze to nie jest ot tak sobie zdecydowac i juz. Potrzebne sa pieniadze na utrzymanie sie w czasie studiow. Kierunek bedzie wymagal ode mnie sporo pracy bo LEA,wiec bede pracowac tylko w weekendy, i to mi na bank nie wystarczy na wszystkie oplaty.W dodatku chyba zaczne od dlugow, jesli jednak zdecyduje sie na CIREF (bo moze uznaliby mi by ten pierwszy rok w PL) to platne i to sporo jak na biednego studenta;) Mam nadzieje ze ktos kto poszed podobna droga bedzie mi potrafil w jakis sposob pomoc. Czy moge starac sie o pomoc socjalna (jesli tak to gdzie), jaka istnieje tez u nas w Polsce. A moze to wlasnie w Polsce mozna szukac wsparcia tylko, zeto nie podchodzi pod zadnego Erazmusa ani zaden inny program.(na moim wydziale nie ma wyjazdow z Erazmusa do Francjii). jestem bardzo zmotywowana zeby tu zostac i dopiac swego, ale tez troche zagubiona w ogromie spraw ktore trzeaba zalatwic i nie wiem za bardzo od czego zaczac a mysle ze to juz czas nawyzszy.. Trzymajcie kciuki prosze:)i niech ktos sie zlituje i poda mi jakies wskazowki..
Pozdrawiam i milego wieczoru:)