TGV

Temat przeniesiony do archwium.
Jak mozna zarezrwowac bilet na TGV???? jak wogole mozna sie odstac z lotniska de gaulla do montparnasse?? prosze o pomoc... mam wylot juz w czwartek, musze dostac sie do aurey i nie wiem jak... ;(
niestety tak jak już pisalam, bilety na TGV najlepiej rezerwować miesiąc wczesniej bo wtedy mamy pewność ze bedą miejsca i ceny są dość atrakcyjne<

jak sie dostac na montparnasse z lotniska Ci nie poradze bo ja zawsze jeździałam z Olry sud ale z tego co wiem to są autobusy które jeżdzą z lotniska na dworzec.

z tego co sprawdziałam to najblizsze miasto koło Aurey gdzie jedzie TGV to Vannes, jesli jedziesz do rodzinki to z dworca napewno ktoś Cie juz odbierze

sprawdzałam TGV i z paris montparnasse do Vannes jedzie 3 godz a bilety sa po 59,20 euros ;(

podaje Ci link na rezerwaCJE BILETÓW, jesli nie wiesz jak zarezerwować to ja sugeruję Ci zebys kupiła bilet juz bezpośrednio na dworcu.

http://www.voyages-sncf.com/leisure/fr/launch/home/

powodzenia
a gdzie mozna kupic bilet na tgv
internetem albo na miejscu, ale będzie drożej
Wcale nie bedzie drozej! Cena biletu nie rozni sie gdy kupujemy online, lub w kasie. Im wczesniej natomiast od daty wyjazdu kupisz bilet, tym wieksza szansa, ze bilet bedzie tanszy. Pozdrawiam.
jest pula (najtańszych) biletów dostępnych tylko w necie (iDTGV, nie wiem czy wszystkie).
jednak jeśli chodzi o najtańsze bilety na tgv, planując podróżować po Francji pociągami, proponuje kupic bilet inter rail. Ceny wtedy są bardzo niskie, bo płaci się tylko za miejscówke w pociągu. Podczas wakacji trzeba jednak pamiętać że wiekszość osób korzysta ze zniżek a bilety-miejscówki przydałoby się wcześniej wykupywać.
A jak to jest z rezerwacją jeśli jestem w Polsce? Mogę zarezerwować bilet i odebrać go na dworcu?
Bilety na tgv rezerwujesz przez internet...wybierasz date, godzine i placisz karta....wyslaja Ci kod na ktory mozesz odebrac bilety na dworcu, w okienku, przed wyjazdem..badz sama idziesz do maszyny i wkadajac do niej karte ktora placilas wydaja Ci bilet... Mozesz tez spokojnie anulowac jakby cos sie zminilo w Twoich planach, tez przez internet...pieniazki oddadza Ci automatycznie...Czesto rezerwuje bilty wlasnie w ten sposob a osatnio 2 razy musialm zrezygnowac i nie bylo z tym zadnego problemu...pozdrawiam.
wybaczcie za taki mały (pseudo) offtopic, bo w sumie też o pociągi chodzi tylko że te "normalne" tzn. chyba Corail i Ter się nazywają te środki transportu. Czyi w związku z tym co pisaliście wyżej nie muszę wybierać jako kraju odbioru Polski i czekać na kuriera tylko mogę wybrac odbiór w automacie, czy tak? Bo niestety tej fajnej opcji Imprimé i nie mogę sobie w domu wydrukować. Ale jeszcze raz powtórze moje główne pytanie: czy mogę przy wyborze biletu (nie TGV) wybrać odbiór w automacie?
Nie jestem pewna, ale moj kolega(francuz) mowi ze raczej tak...oczywiscie jak bedzie to wieksze miasto..bo jak jakas mala dziurka to moze sie okazac ze tam automatow nie bedzie...:)) Ale raczej tak.pozdrawiam
Jeszcze raz ja... w lille w 100 prcentach mozna odebrac bilety z automatu na zwykly pociag ...:))
To znaczy że w Paryżu na Gare d'Austerlitz nie bedzie problemów. Dzięki i pozdrawiam
Nie bedzie :))...pozdrwiam
Bilety na TGV kupisz w każdej kasie PKP Intercity w Polsce. Ja swoje kupowałem w Bydgoszczy, ale z około miesięcznym (nawet chyba trochę więcej) wyprzedzeniem. Za bilety płacisz w złotówkach, choć cena podana jest w euro i przeliczana na złotówki według niekorzystnego kursu (tzw. euro kolejowe) z kilkuprocentowym odchyleniem od kursu NBPowskiego. Podobnie jak w Polsce można kupić wspomnianego InterRaila. Wówczas dopłata do miejscówki kosztuje od 1,5 euro do ok. 20 (w Thallysach i EuroStarach), choć zja za najdroższą miejscówkę płaciłem 8 euro. Najczęściej taka miejscówka to koszt 3,50 E. Pozdrawiam i miłej podróży.
Akiana żaden problem:
http://www.sncf.com/
Mam pytanie. dolatuje do Paris Bouvais 0 8.20. Myślicie, że powinnam kupic bilet TGV z Gare de L'yon o 17.20 czy 15.20? Boje się, że po pierwsze samolot(jak to w Polsce) się opóźni i nie będę miała problemy z dojazdem z lotniska...
Myślę, że o 15:20 wystarczy. Samoloty nie mają takich regularnych opóźnień jak pociągi. Za to jak już maja to może i pół dnia nie lecieć, wtedy można nie zdążyć nawet na 17:20. Ale to też nie będzie przyczyna "jak to w Polsce", ale jakaś bardziej zewnętrzna. 7 godzin spokojnie wystarczy, trzeba tylko mieć przewidziany całą podróż z lotniska na dworzec, żeby się nie zgubić w Paryżu.
Ja mam podobny problem z tym, że musimy z koleżanką dostać się do La Rochelle. Po wyliczeniu wszystkich możliwych opóźnień stwierdziłyśmy i czasu dojazdu z Beauvais do Paryża stwierdziłyśmy, że wyrobimy się na pociąg o 14:45.
Nie chce was zasmucać ale jak kilka razy leciałem wizzairem Warszawa-Beavais to przynajmniej godzinę miał obsuwy. Tylko że to był lot wieczorny. Nie wiem jak te poranne.
Trzeba liczyć 1:30 na przejazd do Paryża z lotniska i 30 minut na metro do Gare de Lyon.
a kiedy lecicie? :) I może mi ktoś opisać jak wygląda obsługa TGv, tzn gdzie sie kasuje bilet itp?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Studia językowe