studia w strasbourgu

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!
Szukam osoby, która studiowała lub studiuje na uniwersytecie w Strasbourgu. Może mogłaby się ona podzielić jakimiś informacjami na ten temat?:)
ja tam studiuje,
i pisalam juz tu pare razy na ten temat

co chcesz dokladnie wiedziec, i o jaki uniwerek ci chodzi?

oto link gdzie dowiesz sie wszystkiego o université marc bloch
http://www-umb.u-strasbg.fr/

jest jeszcze université louis pasteur, ale nie mam linka, ale na pewno znajdziesz na googlu
Dzięki za szybką odpowiedź:) Interesuje mnie właśnie uniwersytet marc bloch, ogólnie atmosfera jaka tam panuje, czy jest duzo Polakow, czy ciężko się dostać, czy ciężko się utrzymać w Strasbourgu. Takie podstawowe rzeczy:)
Polakow jest coraz wiecej, oragnizowane sa co roz wieczorki polskie w jakims pubie

jesli jedziesz sie uczysz i szkolic francuski, to raczej nie trzeba szukac Polakow, bo lingwistycznie malo skorzystasz na pobycie, kulturowo zreszta tez....

dostac sie latwo, nie ma egzaminow,praktycznie wszystkich przyjmuja, a potem studenci walcza o byt

strasbourg jest drogi, ale ile ci bedzie potrzeba na mc, nie da sie okreslic, zalezy jak zyjesz, czy dostaniesz akademik, gdzi ebedziesz jadla, itp, itd

mysle ze minimum na mc na zycie to 200E + mieszkanie+ oplaty, telefon, internet
akademik= 1[tel]Euro na miesiac, i jestto najtanszy sposob mieszkania
A czy wyniki z mojej matury maja wplyw na to czy dostane sie na studia we Francji? Czyli liczy sie wlasciwie to, ze zdalem mature?
http://www.francuski.ang.pl/univ_strasbourg_3710.html

chyba liczy sie tylko zdana matura, ale to jeszcze trzeba sprawdzic na wybranym przez ciebie kierunku
nie wiem dokladnie, bo ja tu nie zaczynalam studiow, tylko sie przenioslam po 3 roku z UW
zeby studiowac na 1 roku we francji trzeba miec zdana nowa mature. nie patrza na wyniki. nie ma zadnych egzaminow wstepnych - ani z francuskiego (dla obcokrajowcow) ani z niczego innego. wydaje sie byc rajem, ale jest od groma pracy... serio. dla mnie bardzo trudne sa cwiczenia (TD) (studiuje prawo, 1 rok, nie studiowalam w polsce), wyklady to bajka:) wczesniej bylam rok na kursie francuskiego - polecam.
hmm słyszałam że we Francji część kierunków jak medycyna czy właśnie prawo traktowane jest bardzo poważnie, za to na innych jest dosyć łatwo. Nie wiem ile z tego jest prawdy, ale co do prawa to by się zgadzało ;)
sooto, po pierwsze dziekuje za informacje, ktorej nigdzie nie moglem wczesniej znalesc.
Po drugie, moglabys dac mi swojego maila, poniewaz mialbym do Ciebie jeszcze pare pytan. Jest to niesamowicie wazne, poniewaz zostaje mi coraz mniej czasu, a chce tam wlasnie studiowac :)
Mozesz sie tez do mnie odezwac, moj mail to [email]

Z gory dziekuje i pozdrawiam. :)
to nie jest tak do konca prawda z ta medycyna i prawem
mysle, ze na innych kierunkach wymagania sa rowniez duze w zaleznosci od kierunku studiow, wiadomo, tak jak w polsce jedne studia sa latwiejsze, na innych trzeba sie nieustannie uczyc, dotyczy to m.in. filologii, prawa, medycyny

chetnych na medycyne i prawo jak wszedzie jest duzo, a ze przyjmuje sie na 1 rok wszystkich, potem trzeba robic odsiew i zostaja tylko najlepsi
ale przeciez w polsce jest dokladnie tak samo

ja tylko moge powiedziec o filolgii, w polsce musialam sie bardzo duzo sama uczyc, czytac, pisac, z wykladow wynosilo sie przewaznie niewiele, oczywiscie z wyjatkami
tu nauczylam sie pracowac inaczej, duzo rzeczy robilismy na zajeciach, z wykladow wynosilam ogrom wiedzy i praktycznie duzo latwije bylo przygotowac sie do egzaminow, poza tym troche inny system pracy tu mielismy, powiedzialabym ze bardziej praktyczny,
w polsce np na literaturze niemieckiej trzeba bylo co tydzien na wyklad czyatc jedna ksiazke dopasowana do jakiegos okresu lit.! we Fr, czytalismy jedna ksiazke przez kilka wykladow i dokladnie ja omaiwalismy z wykladowca

generalnie oczeniam pozytywnie studiowanie tutaj, choc poziom jezykowy na filologiach jest zdecydowanie wyzszy w polsce, co zapewne jest a raczej bylo wynikiem trudnych egzaminow wstepnych, po ktorych tylko niewielu moglo zaczac studiowac
sesaj, a jaki kierunek i uniwerek cie interesuje?

moze najlepiej bedzie sie z nimi skontaktowac i oni ci dadza wszystkie info,
czesc mam na imie iwona od wrzesnia ubieglego roku mieszkam w Strasbourgu, przyjechalam tu uczyc sie jezyka, niestety nie jest to latwe nie znam tu nikogo, nie wiem gdzie nalezy sie udac, gdzie znalezc dobra, niedroga szkole.
narazie chodze do takiego klubu dla obcokrajowcow tam zajecia sa jedynie we wtorki, a to troche za malo, zalezy mi na szybkiej nauce, prosze o pomoc, dzieki
sprobuj na université populaire
maja tam dobre i niedrogie kursy

jest jeszcze Institut International des études françaises, ktory jest duzo drozszy , ale zajecia sa bardziej intensywne, codziennie po kilka godzin,

poza tym sa rozne assocjacje i organizacje w poszczegolnych dzielnicach, gdzie sa kursy darmowe,
Witam. Od 2 tygodni mieszkm w Strasbourgu. Chodze tu na kurs jezykowy ale czuje ze to za malo. Szukam dobrego nauczyciela z ktorym dodatkowo uczylabym sie przedewszyskim w formie konwersacji. Mowienie i rozumienie ze sluchu to moj najwiekszy bol. Najlepiej zebym mogla z nim w razie potrzeby rozmawiac po polsku. Jesli znacie kogos takiego bardzo porsze o informacje, na forum lub na maila [email]
Hej, mnie bardzo interesują studia podyplomowe na tej uczelni, szczególnie z zakresu nauk politycznych. Czy tak jak w przypadku "normalnych" studiów nie ma egzaminów? Jakie papiery, oprócz dyplomu trzeba złożyć? Czy wymagają jakiegoś certyfikatu? Chciałabym np połączyć to z pracą au-pair, najlepiej jeszcze demi-au-pair...Czy ktoś tak studiuje? Czy da się to pogodzić? No i gdzie szukać takiej rodziny? Może ktoś z Was tam jest i zna jakąś rodzinę potrzebującą au-pair, bo nie bardzo stać mnie jeszcze na agencję. Z góry baaardzo dziękuję za pomoc :)
hej!!mam pytanie jak to jest z podyplomowkami tam?bo mam juz mgr.czy wyglada to inaczej.a czy jezeli chcialabym zaczac studiowac francuski to moge od samych podstaw?czy jest tam samo jak u nas 3 lata licencjat potem mgr???bardzo prosze o informacje.zaczynam sie uczyc dopiero francuskiego.mam wiele pytan ,ale zaczne od tych.z gory dziekuje!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Pomoc językowa - tłumaczenia