Czy to prawda...?

Temat przeniesiony do archwium.
Czy to prawda, ze aby zostac przyjetym na uniwersytet we Francji, trzeba najpierw zostac przyjetym na studia w Polsce?
tak to prawda chyba ze posiadasz DALF-a to wtedy juz nie musisz okazywac zaswiadczenia o dostaniu sie na studia w Polsce,ale najlepiej sie upewnic na uniwersytecie ,na ktorym chcesz studiowac bo moga wystepowac roznice w zaleznosci od danej uczelni.
Na jakiekolwiek? To chyba niemożliwe, żeby papierek o przyjeciu na powiedzmy ekonomie zwalnial z egzaminu z języka ;p

sesaj skontaktuj sie ze mna bardzo cie prosze bo gdzies wczesniej widzialam ze chcesz jechac na psychologie,ja tez :)
hm, czy to sa potwierdzone info?
wdaje mi sie to troche dziwne, z tym, ze trzeba byc przyjetym na studia w polsce, jestesmy przeciez w unii i mozemy studiowac gdzie chcemy

pytam z ciekawosci, bo nic na ten temat mi nie wiadomo, ale uwazam, ze byloby to troche glupie i jakby to powiedziec... "upierdliwe" dla wielu chetnych tu studiujacych...:)
ja osobiscie musialam takie zaswiadczenie dostarczyc gdyz mam stara mature na ktorej jest napisane ,ze uprawnia ona do przystapienia do egzaminow na wyzsze uczelnie,ale byc moze z nowa matura zaszly jakies zmiany ,ale tego niestety nie wiem.
dlatego tez napisalam ,ze to zalezy od uczelni.z DALF em na pewno juz nie musisz zdawac testu znajomosci jezyka,a mam znajomych studiujacych np prawo ,ktorzy nie mieli dalfa i studiuja ,ale oni z kolei oprocz zaswiadczenia o przyjecia na studia musieli miec zaswiadczenie o conajmniej2-letniej nauce francuskiego (w liceum albo na kursach np.alliance francaise).
jak widzisz to ze jestesmy w unii nie daje nam wszystkich praw
pozdrawiam
aha i jeszcze jedna informacja.na niektorych uczelniach w ogole nie wymagaja zaswiadczenia o stopniu znajomosci jezyka,ale dla kogos kto nie zna jezyka w stopniu wystarczajacym na nauke bedzie po prostu trudno sie utrzymac na studiach bo wykladowcow w ogole nie obchodzi to,ze jestes obcokrajowcem ,czy rozumiesz o czym mowi i czy nadazasz za programem.
pozdrawiam
Co do tego, ze trzeba zdac ten egzamin z jezyka, albo miec Dalfa, to ja juz wiem ;)
Sek w tym, ze nie wiem jak z tym zaswiadczeniem, ze dostalem sie na studia w Polsce. Czy to takie konieczne? ;) I rzadko o tym w ogole slysze wiec to mnie bardzo dziwi ze cos takiego w ogole istenieje.

*bonjour_paris, bardzo chetnie, ale nie mam Twojego maila ;) Wiec sama sie odezwij, [email] :)
to moze powiem tak:musisz posiadac odpowiednik francuskiej matury dajacej prawo do zapisania sie bez wtepnych egzaminow na studia.
a ty masz stara cz nowa mature?
jesli stara to takie zaswiadczenie jest wymagane niekoniecznie z polskiej uczelni publicznej moze tez byc prywatna .
nie , to nieprawda .mozna nawet ne miec dalfa i isc na studia. trzeba natomiast zdac test de connaissance du francais (tcf), pozatym wszytsko zalezy od uczelni na jaka sie ktos wybiera
ktoś cię chyba mocno postraszył :))) kilka lat temu, zanim polska weszla do Unii zdarzaly sie sporadyczne przypadki ze zazadano od Polakow takiego zaswiadczenia, ale od jakiegos czasu w ogole nikt nie zwraca na to uwagi. Tesy językowe są, i z francuskiego i poziomujacej z kazdego innego jezyka ktorego chcesz sie uczyc. Mnie osobiscie francuski ominal bo mialam nowa mature dwujezyczna, ale angielski juz na przyklad pisalam.
Z samych juz wzgledow praktycznych niemozliwe jest zeby prosili cie o taki papierek, bo rekrutacja w polsce konczy sie dlugo po tym jak rekrutacja we Francji, przynajmniej dla studentow zagranicznych.
Głowa do góry, nie jest tak trudno, trzymam kciuki !!!
jak widzisz nie ma jednomyslnosci w odpowiedzi na twoje pytanie,kazdy z nas ma inne doswiadczenie.wiadomo ,ze kazda uczelnia ma swoje wymagania wiec chyba najlepsza rzecza jaka mozesz zrobic to skonsultowac sie z uniwersytetem , na ktorym chcesz studiowac i zapytac o szczegoly.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa