Ksiązki o Paryżu!!

Temat przeniesiony do archwium.
Słuchajcie, mam do Was prośbę! W maju jadę na wycieczkę do Paryża, Chcę się jak najlepiej przygotować (przewodniki, mapy-do deski do deski:). Wypożyczyłam książkę "Tajemniczy Paryż" Eugene Sue i "Beal-Ami" Guy de Maupassanta. Cały czas szukam "Dzwonnika z Notre Dame". Czy może mi ktoś z Was polecić książkę, która wprowadzi mnie w "klimat" Paryża, przygotuje mnie do wyjazdu? Będę wdzieczna za wszelkie tytuły i pomoc. Bisous!
jesli chodzi a paryż aktualny, to przychodzi mi do głowy William Wharton, który niektóre ze swoich książek piał tutaj mieszkając na barce zacumowanej przy brzegu Sekwany i tu tez umieścił ich akcję.

Natomiast widzę, że czytasz tez o paryżu sprzed lat - do tytułów, które wymieniłas, dodałabym jeszcze "Pachnidło" Patricka Suskinda, całą galerię powieści Balzaka, "Brzuch Paryża" itd.

Jak je wszystkie przeczytasz to bardzo cię to zniechęci, bo w średniowieczu bynajmniej nie było to atrakcyjne miejsce pod względem moralnym i hmmm... sanitarnym powiedzmy, ale duuużo się zmieniło :)

Miłego pobytu w Paryżu!
Hej, ja polecałabym takie ksiązki, jak:
"Paryż po polsku" Barbary Stettner-Stefańskiej
"Merdre!Rok w Paryżu" Stephen Clarke
"To właśnie Paryż" Agnieszki Kumor
"Paryskie spacery" Ludwika Stommy
"Skandale minionego życia" Renaty Gorczyńskiej
W tej chwili nie mogę sobie więcej przypomnieć, ale ksiązek na temat Paryża, czy z Paryżem w tle jest naprawdę mnóstwo. Owocnego szukania i wielu niezwykłych wrażeń podczas zwiedzania tego najpiękniejszego z miast...:)
Bardzo polecam Zolę i przepiękne opisy Paryża, nie wiem jak wyglądają w polskim przekładzie ale oryginał jest porażający. Brzuch Paryża, Kartka miłości, Dzieło (zwłaszcza to ostatnie). Zola bardzo kochał Paryż, czuł jego duszę i potrafił o nim pisać pięknie.
Lubię też niektóre strony „paryskie” książek Pascala Quignarda (pisarz współczesny).
Polecam też obrazy impresjonistów, Gare Saint-Lazare Moneta, to Paryż XIX-wieczny ale taki jest nadal duch wielu jego miejsc!
Aha i genialny przewodnik Routarda... :))))
Ależ ja jestem gapa:) Jak można popełnić takie literówki? Kochani, jesteście cudowni, baardzo wam dziękuję za wszystkie posty:) Za literaturę współczesną zamierzam zabrać się już niedługo, a "Pachnidło"(na razie tylko film), mnie zachwyciło! Jeszcze raz dziękuję! Bisous!
Lista dzieł francuskich, opisujących Paryż, może się przyda:

http://www.librairie-compagnie.fr/archives/aout2001/Paris.htm
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie