Studia we Francji / w Paryżu

Temat przeniesiony do archwium.
Witam !!!

Kończę właśnie klasę maturalną i wybieram się prowizorycznie na romanistykę na UJ. Prowizorycznie, bo za rok mam zamniar zacząć studia we Francji, a ponieważ uczę się francuskiego od nieco ponad 2 lat, więc jeszcze rok temu nie znałem francuskiego na tyle, żeby myśleć o jakichkolwiek certyfikatach językowych. No i rzecz się przedstawia tak, że póki co, poza tym, że CHCĘ studiować we Francji (najchętniej w Paryżu, na Sorbonie), nie wiem NIC o studiowaniu za granicą. Tak więc byłbym ogromnie wdzięczny, jeśli zechcielibyście się podzielić ze mną informacjami na temat wszystkiego co na ten temat wiecie, tj. na temat wymaganych certyfikatów językowych, dokumentów (stałe pobyty i takie tam), możliwościach utrzymania się na własną rękę we Francji / w Paryżu, o cenach mieszkań, o kryteriach przyjęć dla kandydatów z zagraniczną (polską) maturą itd. itp. etc. Generalnie WSZYSTKO co na ten temat wiecie =)

Dzięki wielkie i z góry ;)
z tego co ja wiem i mowila mi kolezanka to na sorbonne trzeba miec certyfikat jezykowy lub zdac na miejscu TCF(test du conaissance francais). Wiec jakis papierek trzeba miec, ale z tego co czytalam to na innym uniwersytetach - oczywiscie w zaleznosci od danego - niekiedy nie trzeba miec zadnego zaswiadczenia o nauce fracuskiego...
A polska matura jest honorowana we wszystkich krajach UE :)..wiec masz mature , cefryfikat i mozna isc na studia:>

co do realiow zycia w PAryzu to niestety nie pomoge...
Jestem studentka M1 na uniwersytecie w Saint-Quentin en Yvelines na kierunku Nauki Polityczne wiec jesli chodzi o certyfikaty jezykowe to w zaleznosci od uczelnie lepiej miec niez nie miec; Ja nie mam certyfikatow ale skonczylam w Paryzu francuska szkole jezykowa wiec nei mialam problemow generalnie Polacy nie maja problemow z dostaniem sie na stusia w Paryzu. Nie wiem czy wiesz ze termin skladania podan jest inny niz w Polsce czesto zaczyna siejuz w grudniu i trwa tak do marca w zaleznosci od uniwersytetu. Jesli chcesz utrzymac sie na wlasna reke to masz prawo jako student do pracy 20 godzin na tydzien a ceny mieszkan sa rozne w zaleznosci od dzielnic im blizej centrum tym drozej ale i bezpieczniej. Ceny za studio srednio 500 euro w gore w zaleznosci od dzielnicy ale z dofinansowaniem do mieszkania jakie przyslugiwaloby Ci jako pracujacemu studentowi mozesz zejsc do 300 euro. No pracy bedzie Ci potrzebna Karta pobytu i zezwolenie na prace. Te dokumenty zalatwia sie na prefekturze policji w dzielnicy gdzie bedziesz mieszkal i dostaniesz je bez problemu. Ale aby dostac zezwolenie musisz miec tzw. obietnice zatrudnienia od potencjalnego pracodawcy.
Moze Ci sie wydac ze strasznie duzo zalatwiania ale to nic strasznego da sie to zalatwic w jeden dzien gora w dwa.Jesli chodzi jeszcze o mieszkanie to mozesz rowniez starac sie o miejsce w domu studenckim im Jana Pawla II gdzie warunki sa wysmienite jest sie samemu w pokoju z lazienka i kuchnia kazdy ma swoja kawalerke. Ceny tez okolo 400 euro ale z dofinansowaniem do mieszkania to okolo 300 euro. NIe wiem za bardzo co jeszcze Cie interesuje ale jesli masz jakies pytania to napisz postaram Ci sie pomoc. POwodzenia
Ahha, dziękuje bardzo za informacje :p :p :P

No i jeszcze mam takie pytanko: jak to jest z tą polską maturą dokładniej? Bo ja np. zdaję tu w Polsce na romanistykę do Krakowa, więc zdaję, oprócz polskiego i angielskiego, francuski i biologię, a tę biologię to tak dla jaj oczywiście, bo ją lubię,m a "coś trzeba zdać na tej maturze". No i przypuśćy że chcę studiowac na wydziale literatury na Sorbonie, gdzie jak mniemam wymagają tej ich matury humanistycznej (bo oni tam jakieś dwie matury mają, jeśli się nie mylę, albo więcej, nie?). I co ja w takim przypadku mogę zrobić? Jaki jest przelicznik naszej matury na ich maturę? Jak zdam biologię to jestem żywcem pogrzebany, jeśli chodzi o studia humanistyczne? I w ogóle na jakiej podstawie oni przyjmują, skoro u nas nie zdaje się, tak jak u nich, wszystkich przedmiotów na maturze?

Z góry dziękuję za odpowiedź i jeszcze raz merci pour les précédentes :p

mateusz
Ahha, i jeszcze jedno. Może to ździebko z innej beczki, bo nauki polityczne a muzyka to dwie różne rzeczy, ale nie orientujesz się może jak jest we Francji z kierunkami muzycznymi...? Np. jeśli bym chciał zdawać na Akademię Muzyczną na wydział fortepianu, to jak tam jest z egzaminami? Wystarczy matura z polskiej szkoły muzycznej (jeśli jest w ogóle uznawana), czy są egzaminy wstępne, comme chez nous en Pologne?

No, to jeszcze raz merci =)
bassiounette,
możesz napisac jak sie studiuje nauki polityczne we fr?? tzn. czy jest bardzo ciężko, czy dużo ząłatwiania spraw papierkowych, jaki jest poziom twojego uniwerku, i czy są jakieś inne, które mozesz polecić??studiuję politologie w Polsce, ale przynajmniej na rok chciałabym sie przenieść do Francji...
pozdrawiam
NIe ma za co mam nadzieje ze Ci troche pomoga te informacje.
Jesli chodzi o mature to sie tym nie martw onie nie zwracaja na to uwagi dla nich wazniejsze jest to czy byles na studiach w Polsce to jest dla nich potwierdzieniem twojego poziomu a nie nasza matura dlatego oni preferuja osoby ktore juz studiowaly w siebie w kraju a to co zdawales na maturze nie ma wiekszego znacznia. Zapomnialam Ci napisac ze jesli bedziesz pracowac i praca bedzie Ci kolidowac z zajeciami to nie ma sie czym martwic bo pracujacy maja pawo wyboru planu zajec wiec bedziesz miec pierwszenstwo w zapisie na zajecia tzn. ma sie prawo wyboru grupy jesli chodzi o cwiczenia a jesli nie bedziesz mogl chodzic na cwiczenia na ktorych obecnosc jest obowiazkowa to sie zapiszesz tylko na wyklady i nie bedziesz oceniany z cwiczen. No ale to juz takie szczegoly z ktorymi zapoznasz sie na miejscu. Jesli cchodzi jeszcze o Twoje obawy dotyczace tego co zdajesz na maturze to musze Ci powiedziec ze ze mna na roku czyli na 1 roku magisterki sa tylko 2 osoby ktore maja licencjat z nauk politycznych a reszta to po innych kierunkach nie zwiazanych z naukami politycznymi wiec nie ma co sie martwic trzeba miec dobre oceny i to wszystko.
Powodzenia
Niestety nie wiem nic o egzaminach do szkoly muzycznej ale poszukaj w internecie na stronach uczelni muzycznych a ja zapytam moich znajomych wiec jak sie czegos dowiem to napisze.
To co Ci napisze bedzie bardzo subiektywne ale mam nadzieje ze Ci troche pomoze. Nauki polityczne we Francja sa kierunkiem bardzo elitarnym tzn. ze jest duza selekcja i biora tylko tych co maja dobre oceny. Ta selekcja zaczyna sie zawezac jeszcze bardziej tuz policencjacie gdyz im wyzej tym mniej miejsc i trzeba walczyc o miejsce. Dla przykladu powiec Ci ze z 80 osob zostalo nas 20.
Nauki polityczne na kazdym uniwersytecie roznia sie jesli chodzi o przedmieoty wykladane i o profil. U mnie na uniwersytecie nauki polityczne sa bardzo socjologiczne i kierunki jakie proponuja to: polityka komunikacji (to jest komunikacja wewnetrzna i zewnetrzna w firmach organizacjach itd.), metier politique cariere publique, te dwa to tak zwany master professionnel a trzeci kierunek to master recherche ktorego tematyka zmienia sie co roku. Roznica miedzy professionne a recherche to taka ze zeby ci co sa na prof. nie maja zamiaru zostac na uniwersytecie i byc naukowcami a przyszlosci i zeby zaliczyc rok trzeba odbyc staz i napisac raport ze stazu i sie obronic a resszta na recherche pisza prace magisterska co roku inna i przeprowadzaja badania w terenia generalnie o wiele wiecej pracy na recherche. Jesli chodzi o sprawy papierkowe to nie jest tego duzo trzeba miec tlumaczenia przysiegle dyplomow matury aktu urodzenia i indeksu list motywacyjny i generalnie to tyle szczegoly sa na stronach internetowych trzeba uwazac zeby nie rpzegapic daty pobierania podan bo sa wczesniej niz w POlsce. Robia to wczesniej bo musza sprawdzic wiarygodnosc Twojego polskiego dyplomu ale jak juz raz zostaniesz przyjety na uniwersytet we Francji jestes automatycznie traktowany jak "student francuski" tzn. ze jak bedziesz skladac ponownie dokumenty o przyjecie ( tutaj tulko przez pierwsze 3 lata przechodzi sie automatycznie z roku na rok a juz od magisterki trzeba skladac co roku podanie o przyjecie)i terminy beda pozniejsze. Jesli chodzi o uniwersytety we Francji to zalezy czy bedziesz chcial pozniej pracowac we Francji czy w Polsce. Z tego co wiem to Sorbona nie juz wysokiego poziomu i nie chce obrazic tutaj nikogo to jest zdanie Francuzow ale jest to jedyny uniwersytet francuski znany na calym swiecie wiec w Polsce cieszy sie dobra opinia. No generalnie uniwersytety nie sa tutaj szkolami prestizowymi w takim stopniu jak w Polsce tutaj to szkoly prywatne sa lepiej notowane w rankingach a jak przyjedziesz to sie dowiesz dlaczego. Co nie znaczy ze potencjalny pracodawca nie bedzie traktowal powaznie studenta po uniwersytecie. Sa kierunki takie jak nauki polityczne prawo czy medycyna ktore ciesza sie dobra opinia ale to tez zalezy od uniwersytetu. Wiec jesli Ci moge polecic to Paris II, Universite de Creteil, oraz universytet marne la vallee. O moim musze Ci powiedzec ze nauki polityczne nie sa bardzo polityczne nie w takim sensie jak w Polsce to bardziej komunikacja wewnetrzna zewnetrzna i wszystkie tego odmiany wiec trzeba sie zastanowic bo jest specyficznie. Ja juz sie przyzwyczailam ale nie bylo latwo tym bardziej ze sposoby oceniania i punktowania na moim uniwersytecie dla obcokrajowcow sa takie same jak dla Francuzow wiec za kazdy blad odejmuja Ci punkty nawet jesli wiedze sie ma ale mozena i to pokonac jedna z najlepszych studentek jest u mniena roku dziewczyna ktora przyjechala do Francji we wrzesniu z Bulgarii wiec mozna jesli sie pracuje.
Jesli masz jeszcze jakies pytania to chetnie pomoge.
Powodzenia
dziękuję ci bardzo za odpowiedź :)
Ahha =))

No to jeszcze raz bardzo dziękuję za informacje :p Jeśli będę miał jakieś pytania odnośnie moich zamiarów, "zgłoszę" się ;))

Merci :*
Mam pytanie, wyjeżdżam do Paryża w ramach programu Erazmus na pół roku czy mogłabyś poradzić ja zabrać się za poszukiwanie mieszkania od październia 2007 do marca 2008. Interesuje mnie coś samodzielnego tak w granicach 500 Euro mies. Bardzo dziękuję za wszystkie inf. Jezeli możesz napisać: [email]
Witaj Mateuszu... pisałeś dawno więc może już wiesz nieco więcej na temat studiowania na uczelnii muzycznej we Francji. W przyszłym roku wybieram się na śpiew muzyki dawnej. Jeśli wiesz coś na temat studiów bodajże na Conservatoire National superieur de musique et de danse, to proszę pisz.
Póki co zostawiam e-maila.
[email]
Cześć ja tez mam kilka pytań związanych z Sorbona, interesuje mnie kierunek o nazwie Langues Etrangères Appliquées jest to nasza lingwistyka stosowana, a mianowicie jakie warunki musi spełnić polski maturzysta aby się dostać na Langues Etrangères Appliquées? Czy orientuje się ktos czy wystarczy DELF B2? Jakiego rodzaju stypendia przysługują polskiemu studentowi?? Czy bardzo trudno jest się dostać? Jak wogóle wygląda studiowanie tego kierunku "od kuchni" jakie są przedmioty oprócz wybranych 2 języków. Czy trzeba zdawać maturę z 2 języków obcych na poziomie rozszerzonym? Czy polska matura jest honorowana na Sorbonie czy trzeba mieć zaświadczenie o dostaniu się na polska uczelnie? A może wiecie cos o tym kierunku studiów na Universite de Toulouse II-Le Mirail. Czy jest cos takiego jak rok zerowy czy jakis kurs przygotowawczy na Sorbonie?? Pytam poniewaz w Toulouse znalazlem taki kurs, ale jesli chodzi o Sorbone to nie moge nic znależć. Moze ktos z Was tam studiuje i jest zorientowany w ktorejs z tych uczelni. Będę wdzięczny za każda nawet najkrótszą odpowiedz. Pozdrawiam serdecznie
mam pytanie do bassiounette- jak udało ci sie dostac na master? ja probowalam i dostalam odpowiedz z 3 uniwerkow ze przyjmuja mnie na L3 a nie M1 w dodatku bez zadnego wyjasnienia. wydaje mi sie ze nie chca uznac polskiego dyplomu licencjata.
Oczywiście nie chcę Cię traktować instrumentalnie, ale jesteś skarbnicą wiedzy. :-)
Moje pytanie pewnie wyda się głupie, ale czy polski licencjat może np. liczyć się na Sorbonie? W tym roku zdałam na filologię francuską w Białymstoku. Znam nieco francuski (w Empiku określili że na poziomie średnim), ale z racji niezdawania francais na maturze zaczynam naukę od podstaw. Czy po zrobieniu licencjatu mogę w ogóle marzyć o uniwersytetach we Francji? Z góry dziękuję za wszelkie info.
ale tytul inzyniera to juz chyba by musieli uznac ;; i przyjac na mastera w technicznej uczelni?
mylisz się, Mateuszu, oni tam NIC NIE MUSZĄ ;D
a masz na oku jakiś konkretny uniw. / politechnikę?
Jeszcze mam sporo czasu, ale jesli juz bym szukal, to napewno poludnie Francji, albo na granicy z Niemcami (Strasbourg wtedy). :)

ale warto juz sie dowiedziec, co i jak, zeby na ostatnia chwile na forum nie pisac z prosbami :P
To do poczotku moi drodzy,
najpierw do carolinki 1988 i kaja 007, Francuzi uwielbiaja paiery, czy wiecej, tym lepiej.Mozna sie dostac na magisterke, po licencjacie w Polsce, aczkolwiek czest rzeczywiscie chca Was widziec wlasnie na licencjacie trzeciego roku. Wiec oprocz wymaganych paierow i przetlumaczonego dyplomu, trzeba im pokazac jak bardzo nam zalezy i przedstawic sie, jko ktos bardzo powazny. Co zrobic,nie mowie, ze zadziala, zalezy od uczelni i od przewodniczacego komisji pedagogicznej ale polecam, przetlumaczenie calego indeksu. Wziac kartke A4 i napisac, jakie zajecia mieliscie na roku pierwszym, drugim i trzecim. W przypadku zaliczen nie pisac "passable", bo tyle znaczy zaliczenie ale oni to zle przyjma, napisac "validé" Zanim zaczniecie Wasza lista napisc, ze u nas ciagle sa oceny a zajecia dopuszczajace do egzaminu sa tylko "validé" badz nie.
Dalej trzeba "odpicowac" list motywacyjny, nie przesadzac, jedna strona. W nim napisac wszystko, o Waszym doswiadczeniu, w danym kierunku, staze, jak bardzo to istotne, przy okazji rozwoj kultury polsko-francuskiej i jakie to bogactwo.
Trzeba im troche zajsc za skore, wypelnienie podania to standart i standartowo Was rozpatrza. To, o czym pisze, jest doswiadczeniem kilku osob i wiem, ze to mozliwe. Pozniej jest pytanie z jakiego kierunku, na jaki sie przenosicie, tez trzeba napisac pieknie, dlaczego wlasnie taka zmiana, moze jakies doswiadczenie na to wplynelo? I nie upierac sie na paryz, jak to mowia Francuzi, "ce n'est pas bien que ça" Tak pisala moja poprzedniczka, zachwycamy sie Sorbona, bo ja znamy. A czy ktos wie, ze po trzech Uniwersytech w Paryzu , strasbourski Louis Pasteur jest na czwartym miejscu w rankingu wszystkich uniwersytetow we Francji?
Swietny osrodek, to takze Grenoble i piekne miasto, jest jeszce Toulouse, Marseille i wiele, wiele innych. I latwiej nie jest sie dostac, bo nizszy poziom. Nie po prostu wszyscy chca studiowac w Paryzu, wiec jest mniej osob na miejsce. I oczywiscie Paryz jest najdrozszy. Za "bourse" 450 euro miesiecznie w Paryzu nie przezyjecie albo bedzie bardzo ciezko, gdzie indziej, wynajmiecie mieszkanie(studio) i bedziecie mialy, co zjesc. Nie proponuje zmieniac decyzji, proponuje sie zastanowic.
I do maciek.fr

Najlepszym zrodlem wiedzy, sa Uczelnie. Znajdz osobe odpowiedzialna za Twoja specjalizacje, w najgorszym wypadku sekretarke i pytaj. Pamietaj o wszystkich formach grzecznosciowych, oni sa na to uczuleni. J esli uslyszysz, ze i tak w Twoim wypadku to watpliwe, "olej", niech Ci tylko odpowiedza na konkretne pytania.
Ja zdawalam na uczelnie francuska, kiedy od 15 lipca zapisy byly zamkniete. Milam trzy lata studiow bez dyplomu, nie chcialam zaczynac od poczatku, wiec prosilam o uznanie, tego, co zrobilam w Polsce. Uslyszalam, zawsze moze pani zlozyc podanie ale juz moge pani powiedziec, ze odpowiedz bedzie negatywna, szkoda pani czasu.Podziekowalam i zapytalam mimo wszytko, jaka jest procedura. Bylo to 30sierpnia, 31 mialam odpowiedz, a 1 zaczely sie zajecia.

Stypendia: jest boursa socjalna, prosisz o nia do 30 kwietnia. Jak pozniej jest tzw. NATYCHMIASTOWA pomoc roczna, "aide urgent annuel". Mozesz dostac nawet 450 euro, jesli nie bedzie to Paryz, stac Cie na dach nad glowa i jedzenie. Dorabiasz 10 godzin w tygodniu i masz na zabawe. Trzeba isc do Crous, jak juz raz bedziesz studentem i bedziesz we Francji, zalapiesz od razu, co to jest Crous. Pytasz o asystentke socjalna i prosisz, jesli slyszysz odpowiedz nie, to podobnie, wyrzucaja drzwiami, wchodzisz oknem. Wiem, ze ktos moze pomysli, fajne bajki, ale ja to przezylam, ciagle im trulam glowe i dostalam. Trzeba sie przygotowac, ze oni stosuja metode spychowa, poza tym przewalczyc swoje nie znajc bardzo dobrze francuskiego. Bo takie sa poczatki, ze Cie zalewaja potokiem slow, ze to i, ze tamto i sie wycofujesz. To nie znaczy, ze Ci sie nalezy, to tylko ich sposob, bo na piec osob, wroci jedna.

I jest jeszcze Caf, pomoc socjalna do mieszkan, jesli jest to akademik, dostaniesz jakies 50 euro, jesli prywatne studio i nie masz zarobko, a stopa finansowa Twoich rodzicow nie jest wysoka, bo beda o to pytac, to moze yc nawet 150 i 200 euro, powodzenia
Dzięki za ten obszerny post, Nane,

Jeśli miałabyć chwilę czasu, skontaktuj się ze mną droga mailową, proszę .Mam wciąż kilka wątpliwości, a wyjazd na studia już za 1,5 m-ca :)

[email]
Super temat! Tyle ile wątków przejrzałam na ten temat na coś takiego jeszcze się nie natknęłam!
No i ja również mam pytanie dotyczące studiowania w cudownej Francji! Chciałabym się podjąć LEA, postaram się zdać rozszerzoną maturę z francuskiego, no i teraz pytanie, czy mogę od razu podjąć się studiowania we Francji? Czy muszę najpierw w Polsce? Nie chciałabym też tracić roku, ale to się chyba jakoś nie da? Bardzo proszę o kontakt mój mail: dzidziunia @ onet. eu
Super temat! Tyle ile wątków przejrzałam na ten temat na coś takiego jeszcze się nie natknęłam!
No i ja również mam pytanie dotyczące studiowania w cudownej Francji! Chciałabym się podjąć LEA, postaram się zdać rozszerzoną maturę z francuskiego, no i teraz pytanie, czy mogę od razu podjąć się studiowania we Francji? Czy muszę najpierw w Polsce? Nie chciałabym też tracić roku, ale to się chyba jakoś nie da? Bardzo proszę o kontakt mój mail: dzidziunia @ onet. eu
czesc,

nie bardzo rozumiem, prosze o kontakt, i co ja mam Ci napisac? Jesli przesledzilas watek, wiesz juz, ze po maturze tez mozna sie dotac na studia wyzsze we Francji. Szukasz wydzialu, ktory Cie interesuje, w miescie, ktory Cie interesuje, piszesz maila do pani w sekretariacie badz wchodzisz na strone zwiazana z zapisami i sprawdzasz jakie warunki musza spelniac kandydaci, ktorzy nie sa Francuzami.

Co do Twojego kierunku konkretnie, ja go nie studiuje, nie wiem, jak to jest i co trzeba konkretnie, na pewno bedziesz musiala udowodnic swoj poziom jezyka po prze test, o ktorym poinformuja Cie na wydziale. Moze zamies ogloszenie, ze szukasz kogos, kto ten kierunek studiuje, badz sie za niego zabiera.

A jezeli drecza Cie inne pytania, to napisz, ze Cie drecza ale nie chcesz rozmawiac na forum, to napisze, pozrawiam, Anka
Nane, widze, ze mialas sytuacje podobna, wiec moz mi pomozesz..Plizz..
Jestem na 5 roku Prawa na UJ i w tym roku mialem sie bronic, ale nic z tego nie wyjdzie, bo 2 razy polalem ciezki egzamin. Jednoczesnie mialem plan na 2009/2010 zrobic Master 2 na UPMF w Grenoble.
Dostalem stype i akademik, wyslalem podanie, wykaz ocen, certyfikat Dalfa i niby wszystko ladnie pieknie, bo dostalem list-odpowiedz pozytywna, ze kandydatura zostala zaakceptowana. Wyslalem kilka dni temu z powrotem pismo, w którym zadeklarowalem chec i zobowiazanie zapisu (fiche d'engagement), po czym mam w sierpniu dostac dossier d'inscription.

Problem polega na tym, że w papierach wyslanych w czerwcu byla informacja (zaswiadczenie i list motywacyjny), ze jestem na V roku i planowo studia mam konczyc w 2008/2009. Sa to studia jednolite magisterskie 5-letnie bez licencjatu, mam ponad 270ECTS.
Obawiam się, ze jesli w sierpniu napisza mi cos o dyplomie w PL, albo co gorsze, w momencie zapisów administracyjnych lub pedagogicznych na miejscu poproszą o dyplom, to bede mogl pozegnac sie ze studiami w FR.

Czy mimo braku magisterki w Polsce moge podjac studia Master 2 recherche?
Nie robiłem validation des études, bo na stronie z tego co zrozumialem dla Master 2 tego nie wymagali, byla wzmianka, ze dla Licence i Master 1.
Dlatego tez nie wiem jak mam rozumiec tresc listu-czy to, ze kandyatura zostala przyjeta oznacza, ze nie wymagali validation (ani dyplomu), czy tez to nie ich sprawa, a zajmuje sie tym "centrala", czyli dział nauczania calej uczelni (scolarite) badź sekretariat wydzialu prawa (dziekanat)

Czy ktos mial podobne doswaidczenia i moze sie nimi podzielic i cos poradzic, bo czuje, ze jestem juz w ogrodku i witam sie z gaska, ale brak jednego (choc waznego )papierku moze wszystko zburzyc.
Chcialbym studiowac w Grenoble, a o dyplom na UJ pomyslec w przyszlosci, nawet w 2009/2010 lub pozniej w ramach reaktywacji czy powrotu po dziekance, bo zostaly mi 1 lub 2 egzamy (choc trudne) i magisterka. Mam tez swoje lata i wiecznie nie moge sie uczyc, ale 2 strony jest okazja na Francje, to trzeba z niej korzystac..;)
Hey,
Samo podjęcie studiów M2 bez skończenia V roku w Polsce jest jak najbardziej możliwe. Zaczynam teraz M2 w Paryżu (też prawo), a V rok w Polsce zaliczam eksternistycznie. Z drugiej strony, to na jakim etapie studiów jesteś w Polsce jest dla nich ważne (czasem w takiej sytuacj nie przyjmują od razu na M2, ale na M1). Masz dwa wyjścia; zaryzykować licząc na to, że nikt nie bedzie prosił Cie o polski dyplom albo napisać im maila, którego pewnie i tak nikt nie przeczyta ;/
PS: Jakie stypendium dostałeś?
do Nane dzięki bardzo za info!
Dopiero teraz przeczytałem, jestem już we Francji i tak jak mówisz nie dam się zbyć tak łatwo:D

Pozdrawiam ;D
Cześć.

Mateusz,

Dormeuse,

czy udało Wam się dostać na studia muzyczne do Francji??

Ja jestem skrzypaczką, zastanawiam się poważnie nad studiami za granicą. Jestem w tym temacie zielona, dlatego bardzo proszę Was o wszelkie informacje - jak wyglądają egzaminy wstępne? Czy ciężko jest się dostać? Czy Polacy mają mniejsze szanse? Jakie są warunki studiowania? I cokolwiek potrzebnego przyjdzie Wam do głowy.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź!!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Ici on parle français

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie