TGV,Paryż i Lourdes

Temat przeniesiony do archwium.
Witam! Mam prośbę. Mam zamiar wybrać się niedługo do Francji pociągiem. Kupuję bilet InterRail. Na jego podstawie mogę podróżować po całej Europie koleją, ale muszę płacić za miejscówki. No właśnie, nie wiecie ile kosztują same miejscówki na TGV? Konkretnie interesują mnie trasy Bruksela - Paryż i Paryż - Lourdes. Czy warto kupić je na miejscu czy taniej z wyprzedzeniem (nie mam karty kredytowej, więc przez Internet i tak odpada).
Przy okazji czy możecie coś doradzić w kwestii tanich noclegów w Paryżu i Lourdes (mogą być najbliższe okolice, gdzie można dojechać koleją) w dwuosobowych pokojach z łazienką. Nigdy nie byłem we Francji, więc gdybym mógł jeszcze prosić o porady praktyczne, jak np. możliwość tanich połączeń telefonicznych z Polską, rady dotyczące tanich zakupów, bezpieczeństwa (podobno pewnych dzielnic Paryża należy bezwględnie się wystrzegać).
Ewentualne podobne rady dotyczące Amsterdamu i Brukseli również przyjmę z radością. Co polecalibyście obejrzeć w okolicach Paryża, Amsterdamu, Brukseli i Lourdes? Który z zamków nad Loarą jest najciekawszy (ale znów istotne byłoby dobre połączenie kolejowe)?
Wybaczcie, że poruszyłem aż tyle wątków. I z góry dziękuję za pomoc.
Moge Ci udzielic informacji niestety nie na wszystkie Twoje pytania:)
Co do Paryza, polecam hotel w centrum tani. Ale jesli szukasz komfortowych warunkow to ten hotel odpada. Bylam tam rok temu przez tydzien. Wtedy kosztowal 40 euro z prysznicem, a 34 euro tylko z umywalka w pokoju, natomaist toaleta i prysznic na zewnatrz.Oczywiscie podaje ceny za dwojke osob;Pani sprzataczka przychodzi kazdego dnia do pokoju i sprzata i zmienia reczniki. Zalezalo mi na cenie i na centrum i gdybym miala drugi raz wybrac wybor padl by znowu na ten hotel.
Co do biletow...Nie korzystam z karty studenckiej bo te czasy za mna, ale z tego co wiem jesli wczesniej zarezerwujesz bilet na TGV to jest taniej. Wejdz sobie na strone TGV i tam sie dowiesz szczegolow.

Pozdrawiam
Acha, co do okolic Paryza to warto byc w Wersalu:)
haj ! co to Loudres ... w miescie znajduje sie mnostwo malych i duzych hotelikow i wszystko (jesli chodzi o cene) w zaleznosci od miejsca , polecam do zobaczenia napewno najslynniejsza Bazylike oraz Grote a w wolniej chwili zamek !!! polecam goraco a wszystkie wieksze informacje mozesz znalezc na http://www.lourdes-france.com/
Akurat nie jestem tak wybredny. Nie chcę jechac na wczasy, tylko zwiedzać, więc i tak większość czasu mam zamiar spędzać w terenie. Wystaczy mi więc wyrko i łazienka w znośnych warunkach, w nienajgorszej dzielnicy, a skoro punkt jest już sprawdzony.... Byłbym bardzo zobowiązany za jakieś namiary na ten hotel na priva. Podaję swojego maila: [email]
Zaś co do biletów InterRail, to nie jest to bilet stuydencki, a (tak w uproszczeniu) ogólnoeuropejska sieciówka kolejowa. W określonym okresie można jeździć za darmo bez ograniczeń, ale w przypadku pociągów wyższej klasy trzeba dopłacić opłatę za miejscówkę. I właśnie o wysokość opłaty za samą miejscówkę pytałem. Pozdrawiam.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa