slub

Temat przeniesiony do archwium.
ile czeka sie na karte pobytu z prawem do pracy po slubie z francuzem? czy sa w tym przypadku jakies specjalne formalnosci???
Nie wiem dokladnie ale slub z tego co wiem nie przyspieszy tego..Kolezanka wyszla za maz w sierpniu i nadal jej nie ma..Mnie niedawno odmowiono karte pobytu...ale nie bedziemy przyspieszac przez to slubu...trzeba czekac albo uciekac...hihihi...My chyba wiebierzemy to drugie..:))
idz na prefekture i zapytaj jakie papiery masz zlozyc
duzo zalezy tez od tego , ze jestes Polka (podobno nam latwiej przyznaja te karty) , czy dlugo i legalnie bylas we fr
na pewno bedziesz musiala dac 3 justificatifs de domicile na ciebie i meza
i musisz napisac list "demande de carte de résident"
generalnie po slubie musza ci dac karte z prawem do pracy, jesli zlozysz im wszytkie papiery ktore chca
tylko potem czekasz na ta karte a to juz zalezy, czasem miesiac czasem dluzej
Ja wiem czy rzecywiscie jest nam latwiej?? :)) Pani w prefekturze nie wiedziala gdzie jest Polska i pytala jak sie dostalam do Francji.. jak uslyszala odpowiedz , ze przyjechalm do Fr samochodem skrzywila sie i pwoiedziala-tutaj przeciez wszyscy przylatuja samolotem- ogladala paszport z kolezanka z biurka obok w poszukiwaniu wizy!!!! Oburzone nic nie rozumialy..jak to samochodem?? a dlaczego w paszporcie nic nie ma??? Ludzie ..myslalm ze wyskocze z siebie...!!!
tu naprawde jest walka z admienistracja czego to ja juz nie slyszalam od ludzi, jak to panie w prefekturze odmawiaja kart itp.niewiarygodne ale mieszkam w polnocnej Francji, jest duzo Polakow wiec licze,ze o Polsce cos wiedza, ale latwo wyjsc z siebie slyszac ich argumenty sami gubia sie w tym co mowia,np. ze karty pobytu nie sa potrzebne ale jak idziesz do merostwa to prosza o nia,a jak prosisz o wydanie to w tym samym merostwie mowia, ze jest ci niepotrzebna bo w uni jestesmy oj Francja dla wytrwalych i o mocnych nerwach :)
hm, wierzyc sie nei chce, ze panie nie wiedza gdzi ejest polska...
u mnie od razu mi powiedzieli , ze procedura bedzie duzo latwiejsza niz z innymi krajami i napisali mi maila z prefektury, ze mam prawo do carte de résident i wlasnei na nia czekam ( jestem miesiac po slubie,)
Marlena, to czemu sie nie chwalisz;p jestes bywalcem na tym forum i juz co nie co sie o Tobie wie wiec moglabys sie pochwalic (albo podzielic smutna wiadomoscia) porzucenia stanu panienskiego:) nie no, tak na powaznie to wiem ze to prywatne sprawa:)
Ja tez mieszkam w polnocnej Fr :)) -Lille 59-... I mimo duzej ilosci polakow w tym regionie sama sie przekonalam jak duza wiedza maja o naszym kraju...A masz racje z tym ze w kazdym urzedzie mowia inne rzeczy..Masakra!
Do MARL...mam pytanie...czy carte de résident daje Ci pozwoalnie na prace? ps.Tous me voeux de bonheur...:))
tak ta karta daje ci prawo do pracy na 10 lat z gory
Merci...
carte de résident
sa rozne typy
nieprawda, ze carte de resident daje ci prawo do pracy na 10 lat z gory!!!
to jest tak
na poczatek, dostaniesz carte de résident na rok i masz prawo pracy na rok!
pozniej ci przedluza na nastepny rok, albo mozesz sie strac o carte de resident 10letnia (nie musza ci jej dac, ale powiedziano mi ze mi jako Polce powinni dac)

ta karte 10 letnia normalnie wg prawa daja po 2 latach malzenstwa, jesli wszystko jest ok

wyszlam za maz miesiac i 1 dni temu... ( dzieki za voeux) i zanioslam wszystkie papiery na prefekture jakies 2 tyg temu, dzis dostalam recepissé ktore mi mowi, ze mam prawo normalnie pracowac
wie cpowracajac do pytania autorki, po slubie, praktycznie po 2 tyg, jesli zlozysz dossier na prefekture, dostaniesz prawo do pracy,
A TAK W OGOLE NA MARGINESIE, to ja nigdy nie mialam zadnych problemow z kartami pobytu (étudiant) ani z pozwoleniami na prace, wszystko odbywalo sie sprawnie szybko i bz jakichkolwiek utrudnien, pamietam, ze jak szlam po moje 1wsze pozwolenie na prace, to balam sie ze mi odmowia, a oni nawet na moje dokumenty nie patrzyli, wzieli date waznosci karty pobytu i praktycznie od reki dali mi to pozwolenie (chyba ze 2 dni na nie czekalam, bo musieli je wydrukowac i jakis tam pan to podpisuje...)

tylko te kolejki w prefekturze i czasem cie odsylali na nastepny raz, bo zdjecia nie na takim tle, aha i za kazdym razem - co rok- chca 3 zdjecia...
euh
hej Marl gratuluje ślubu!!próbuje Cie wyśledzic bo Ty o ile dobrze pamietam studiujesz we Strassburgu- na Marc Blochu.interesuje mnie tam filologia ang.wyslalam do nich a-maila z pytaniami ale to chyba potrwa;-(((wiem ze trudno ze znalezieniem mieszkania.ale moze wiesz jak mozna znalezc mieszkanie juz tu z Polski.pozdr;-)))
Mam male pytanko,czy jesli zyje z Francuzem w konkubinace,mam tzw Certificat de vie maritale,mam ten dokument od lutego 2006,czy ten papier wystarczy mi ,abym starala sie o carte de resident??Dzieki z gory za odpowiedz,to dla mnie wazne!
To jeszcze raz ja,jakie dokumenty sa potrzebne do slubu z Francuzem?I czy dlugo musze czekac,zeby moc zaczac pracowac?
tak tylko chcialam sie podzielic informacjami z osobami zainteresowanymi, ze
2 mce po slubie ( z Francuzem we Francji) prefektura mi dala carte de résident na 10 lat! wcale ich nie prosilam o karte 10 letnia, myslalam ze jak co roku mi dadza na rok,o nic nie pytalam, o nic nie prosilam, wiec sie bardzo zdziwilam ze sami z siebie mi dali na 10 lat...
ta carta daje normalne prawo do pracy
Witam,
Odnawiam temat. Rok temu wyszlam za maz za Francuza. Do tego momentu przez 5 lat mieszkalam we Francji.Wszystkie moje papiery sa juz na prefekturze,gdyz od 2002roku staralam sie deremnie uzyskac zezwolenie na prace.Obecnie jako malzonka obywatela francuskiego dostalam récépissé. Waznosc tego dokumentu uplynela 17/08/07.Kilka dni przed ta data dostalam pismo od prefektury,ze moja karta pobytu jest juz do odbioru. Ma to byc jednak tzw. "CST 01 titre plastifié". POza tym mam dostrarczyc certificat médical OMI i oczywiscie uiscic kwote w wysokosci:70euro - znaczek skarbowy i 55euro -znaczek OMI!!!!! Na prefekturze powiedziano mi ze jeszcze raz dostane taka karte pobytu na rok a dopiro pozniej na 10 lat. No i oczywiscie za kazdym razem musze zaplacic te 125euro!!! Co jeszcze mnie szokuje,ze mam przejsc ponownie badane lekarskie podczas , gdy takowe juz przeszlam, gdy ubiegalam sie o karte pobytu jako studentka!!!
Napiszcie prosze co sadzicie o tym wszytkim. Czy Wy rowniez musieliscie tyle placic za karte pobytu? Czy mam prawo domagac sie uwzglednienia bylego ceryficatu medycznego uzyskanego jako studentka???
Dzieki za odpowiedz
haj, ja wyszlam za maz w kwietniu i na poczatku maja mialam juz moja karte "titre de sejour - membre de famille"! nic nie placilam oczywiscie! badania tez nie mailam bo przechodzilam je przy karcie "etudiante". Aha no i dostalam karte pobytu na 10 lat, od razu, podobnie zreszta jak moja kolezanka. Mysle ze to wszystko zalezy od prefektury kazdego departamentu. Pozdrawiam
Witam

Z tego co czytam,albo mi sie tylko wydaje wiekszosc z Was mieszka juz we Francji od kilku lat studiuje itd.
Ja mam troche inna sytacje, od 2 lat mieszkamy w Anglii, i chcemy jechac do Francji na rok, do Nice, pewna osoba chce mi dac prace ale chce mnie zarejestrowac. Ze wzgledu na upierdliwy proces rejestracji moze sie rozmyslic, wiec postanowilismy sie z Vincentem_Francuzem pobrac.
I teraz tak, jakie musze formalnosci spelnic jakie dokumenty itd (bo nie mam zadnych potwierdzen adresu itd bo we francji nigdy nie mieszkalam) i ile to potrwa mniej wiecej?

chcemy jechac do francji w czerwcu, i ta kobieta chce mnie zatrudnic w czerwcu wlasnie do opieki nad jej starszym ojcem.

prosze napiszcie

dzieki z gory pozdrawiam
ahhh a moze jest jakas szansa ze nie musze przechodzic przez to cale skladanie wnioskow o pracownika przez mojego potencjalnego pracodawce jezeli to tylko opieka nad starszym dziadkiem....bez koniecznosci slubu?

buzka
Możecie się pobrać w ambasadzie francuskiej w Anglii, a nie czekać koniecznie na przyjazd do Fr. To przyspieszyłoby trochę późniejsze procedury związane z kartą pobytu uprawniającą do pracy.
Pozdrawiam :-)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia