bilety okresowe na transport publiczny w Paryżu

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, wyjezdzam na dwa miesiace do Paryza i w zwiazku z tym chcialabym
poprosic zorientowane osoby o doradzenie jaki bilet najlepiej kupic, aby
przemieszczac sie po Paryzu. Nie bardzo moge polapac sie na ratp. Chodzi mi
oczywiscie o to, zeby bylo mozliwie najkorzytniej dla polskiej kieszeni bo
sam zakup bletu to nie problem :) Oplaca wyrabiac sie jakis bilet miesieczny
czy cos? ;// Zaznaczam, ze bede musiala codziennie dojezdzac spory kawalek, a
no i jestem moins 26 wiec moze zalapuje sie na jakas tarif reduit?
Najepiej jesli kupisz carte orange, to jest najbardziej oplacalne:) Musisz miec do tego zdjecie, kupujesz na kazdy miesiac osobno.
Pozdrawiam!
jeśli jedziesz na dwa miesiące to myślę,że najlepszym rozwiązaniem będzie carte orange na miesiąc.jej cena zależy od zon w jakich będziesz sie poruszać.Strefa 1-2 to same centrum.Im dalej od centrum tym wyższy numer strefy.Karta jest ważna na metro,autobusy i tramwaje.Do jej wyrobienia potrezbujesz zdjecia legitymacyjnego-na stacjach są automaty gdzie możesz zrobić szybko zdjęcie do karty-nie pamiętam już ile kosztuje,ale w każdym bądż razie nie więcej niż 4 euro.o ile sobie przypominam na karte nie ma zniżek czyli jedna cena dla wszystkich w zalezności od stref.Wiesz juz gdzie bedziesz mieszkać?jakby co to możesz sobie sprawdzić cenęna stronce ratp.
Dzieki bardzo. A powiedz mi jeszcze czy wyrobienie tej karty dlugo trwa? Wystarczy jak na miejscu to zalatwie czy mam tam zlecic komus dzialanie w moim imieniu, zeby czekala na mnie gdy przyjade? Jesli w ogole mozliwe jest takie ... :)
Bardzo dziekuje za odp. Jestem w trakcie zalatwiania zakwaterowania i niestety bedzie to raczej daleko od centrum (pieniazki, pieniazki...). Chyba, ze mozesz polecic cos i w tej kwesti ;)
karte kupujesz w okienku przy wejściu na perony.mówisz jakie chcesz strefy oni ci daja specjalny kupon, karte na która naklejasz zdjęcie.I to wszystko.
Aha, to luz. Dzieki :)
Ja tylko dodam, ze wszystkiego sie dowiesz na stronie http://www.ratp.fr/
Potem na Bon à savoir, tam Tous les tarifs, a potem wybierasz Carte Orange i op, za miesiac 52,50 E za 2 strefy, reszta informacji na stronie
Dzieki. Jesli dobrze rozumiem to cena carte orange zalezy od stref w jakich ma ona obowiazywac... Czyli jesli z uwagi na koszty chce zamieszkac gdzies dalej od centrum tzn., ze musze wydac 150 eur miesiecznie na dojazd?!? A w zyyyciuuuu!!! Przyjdzie mi chyba zostac clocharde, co prawda pracujaca, ale spolecznie :)
Wiesz, za transport trzeba placic, a jak juz mowilam nic w Paryzu nie jest tanie. Niemniej jednak, dziala calkiem sprawnie, wiec i ceny sa drogie.

Spokojnie, zebys placila 150 euro miesiecznie musialabys mieszkac w 8 strefie, np w Malesherbes, na samym koncu linii RER, to samym RER-em z 1,5 h, to nawet nie jest w regionie paryskim, a to z prawie 90 km od Paryza?! Az tak daleko chyba nie bedziesz mieszkac?

Dalej od centrum to po prostu 3 strefa, tam juz jest SPORO taniej. Strefy w Paryzu to 1 i 2, bezposrednio wokol Paryza to 3 i zwykle to kilka stacji RER. Spis stref tutaj: http://www.ratp.info/orienter/f_plan.php?loc=reseaux&nompdf=zones&fm=pdf&lang=fr&partenaire=ratp
Chyba link mi nie wchodzi.
Tutaj http://www.ratp.info/orienter/plans.php

w polowie strony kliknij na Plan des zones tarifaires
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia