Slub w Lourdes

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.Mam pytanie.Wraz z moim narzeczonym chemy sie pobrac.Mieszkamy we Francji i tu tez pracujemy.Nie jestemy tu zameldowani bo nie planujemy dlugiego pobytu twe Francji.Ostatnio bylimy w Lurdes i pomylselismy o slubie tu.Nie mamy zbyt duzo czasu,aby w Polsce pozalatwiac wszystkie sparawy do slubu.Czy wie ktos moze czy w Lordes jest ktos z ksiezy,ktory mowi po Polsku,moze parafia i czy moze udzielic nam slubu?
Jak dlugo to trwa i co za dokumenty trzeba miec?
Dzieki za informacje.
Pozdrawiam
Godzine temu bylismy w merostwie i wyznaczylismy date slubu...:))
Tylko ze my nie bierzeymy slubu koscielnego..

Wlasnie sie zapytalm mojego przyszlego meza jak to bedzie z Wami...Powiedzial ze oficjalny slub to tylko merostwo..ze kosciol nie da Wam dokumentu o zawarciu zwiazku malzenskiego..to tradycja...:(( okropne, wiem...

Ale moge Ci napisac zebys wiedziala co potrzebne jest do slubu w merostwie..
- akt urodzenia dla mnie-z wazna data 6 miesicy-przetlumaczony na fr
-akt urodzenia mojego przyszelgo meza- z data do 3 miesiacy-on jest francuzem-
-badania lekarskie-najpierw skierowanie od lekarza rodzinnego na badania krwi i pozniej, po ootrzymaniu wynikow lekarz rodzinny podpisuje ze wszytko jest ok
-Certificat de cotume-dla Ciebie-zalatwia to konsulat polski
-Certificat de célibat-tez dla Ciebie i tez przez konsulat pl
To tyle...najdluzej czekalimy na papiery zalatwiane przez Konsukat..doklenie 20 dni...reszte zalatwialismy w trackie i wlasnie dzis oddalismy cala teczuszke..:)))

Powodzenia ..i pozdrawiam..
Dopieo teraz zauwazylma ze napisalas iz nie jestescie zameldowani...to chyba stworzy problem..bo trzeba bylo tez dac papiery ze mieszkamy tutaj..:(( -rachunki-
dzieki za odp.w sumie to szzkoda bo myslelismy,ze moze tu uda nam sie wziac slub bez wszystkich dokumentow, no ale w tym przypatku to w Polsce bedziemy musieli znalesc czas.
Dzieki i pozdrawiamy
Pozdrawiam i powodzenia...:))
Nie wiem jaka jest dokladnie Twoja sytuacja, ale po przeczytaniu Twojego posta pomyslalam, ze chyba oboje jestescie Polakami, a w tym przypadku z tego co kojarze pobrac sie mozecie na terenie obcego kraju (i zeby bylo wazne) tylko w konsulacie, bo w merostwie, to musialby byc ktos z Was narodowosci francuskiej.

Jesli jednak, jak pisaly osoby wczesniej Twoj narzeczony ma narodowosc francuska albo Ty ja masz - to mozna probowac z merostwem, choc faktycznie trzeba byc zameldowanym we Francji.
zgadzam sie z odpowiedzia ostatnia wypowiedzia jesli oboje jestescie polakami to musicie udac sie do konsulatu lub ambasady bo merostwo wam slubu nie udzieli, ale co do slubu koscielnego to oczywiscie ze mozecie go wziasc we francji takie same wyznanie, to uroczystosc dla was, nie wiem dokladnie jak jest jesli chodzi o lurd bo mysle ze trzeba dlugo czekac na taka mozliwosc ale skontaktuj sie z najblizszym kosciolem a moze masz kosciol polski w okolicy to tam ci pomoga, napisz gdzie mieszkasz to dowiem sie wiecej bo znam ksiedza z parafi polskiej z 62
Rzeczywscie ..nie pomyslalam ze mozna wziac slub w Konsulacie...ale to Konsulat polski..nie Francja..:((((
W sumie konsulat polski, ale badz co badz to we Francji ;) a paryska sala slubow w konsulacie jest calkiem ladna.
Dzieki za odpowiedzi.Chyba jednak zdecyduje my sie na Polske.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia