Paryż na rok-jak to zorganizować?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich serdecznie~!
Mam 19 lat i w tym roku zdawałam maturę. Zdawałam pisemny rozszerzony francuski (wyniki pojutrze) i ustny podstawowy (otrzymałam 80%). Jak to bywa w tym wieku, rychło w czas odkryłam w sobie chęć pójścia na filologię romańską. Nie uczyłam się więc francuskiego na tyle intensywnie, aby dostać się (a co dopiero utrzymać) na te studia. Chcę tutaj dodać, że nie miałam francuskiego w szkole, więc do matury przygotowywałam się zupełnie sama.

Wpadłam na pomysł, aby wyjechać do Francji (konkretnie marzę o Paryżu) na rok, aby móc poduczyć się języka i poprawiać maturę.
I tutaj moje pytanie-jak owy wyjazd zorganizować? Nie mam we Francji żadnych znajomych. Najchętniej także nie pracowałabym jako au pair (ale oczywiście, jeśli nie będzie innej możliwości to zdecyduję się i na to). Czy ktoś ma pomysł, gdzie mogłabym z moim niezbyt zaawansowanym francuskim pracować? Gdzie zgłosić się po pomoc, gdzie uzyskać pozwolenie na pracę? Za wszystkie przydatne informacje będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam serdecznie, Magda
Pomysl swietny, bo na pewno podszkolisz sobie jezyk, ale jesli chodzi o realizacje, to moze byc to problematyczne.

Pisalam tutaj na forum odnosnie pozwolen na prace (kliknij na moj "nick" i znajdziesz posty z linkami). Jest to dosc duzy problem, bo trwa to dlugo, pracodawca musi wplacac pieniadze za zatrudnienie obcokrajowca, no i z niewystarczajaca znajomoscia jezyka byloby Ci trudno cos znalezc.

Przemysl dokladnie fakt wyjazdu do Paryza. Jest tu BARDZO drogo, zwlaszcza mieszkania i choc wiem, jak Paryz moze byc pieknym marzeniem, to rownie dobrze i o wiele taniej nauczysz sie jezyka poza tym miastem, zawsze mozesz wpasc na male zwiedzanie.

Jak zorganizowac:
- kursy jezykowe
- wolontariat (polecam programy Unii Europejskiej --> podawalam linki odnosnie Programu "Mlodziez", czy tez rozne inne wolontariaty subsydiowane przez Unie - zwlaszcza te tutaj sa swietnie zorganizowane i jest wiele roznych dziedzin do wyboru : http://ec.europa.eu/youth/program/sos/index_en.html

Sa tez inne np. www.apare-gec.org/apare_fr/accueil.htm
czy Emmaus, jak ktos wczesniej juz tu pisal

i zostaje wlasnie wyjazd jako fille au-pair

Wyjazdu w ciemno, zwlaszcza jesli nie masz zadnych znajomych nie polecam, bo ze wzgledu na problemy z pozwoleniem na prace dla Polakow, ot tak nie mozna sobie z ulicy znalezc posady.

Ja polecam wolontariaty, bo zakwaterowanie i wyzywienie masz, takze drobne kieszonkowe i ciagle przebywasz z obcokrajowcami, kladzie sie nacisk na mowienie po francusku oczywiscie.

Wiem tez, ze warto sie zainteresowac dzialalnoscia miast partnerskich, bo np. moja znajoma pracuje w administracji francuskiej i co roku maja u siebie jakiegos stazyste z miasta, z ktorym wlasnie to francuskie miasto wspolpracuje, ostatnie lata to dziewczyny z Hiszpanii, Polski, Rumunii, bo z takimi miastami z tych krajow wspolpracowali.

A moze jednak sprobuj zlozyc papiery na studia, moze akurat sie uda dostac, obejrzyj tez oferty NKJO. Pamietaj tez, ze filologia to nie jest tylko kurs jezyka francuskiego - trzeba ten jezyk kochac, zeby zniesc wszystkie gramatyki historyczne i jezykoznawstwa (ja jestem z opcji "literaturoznawczej" ;) wiec dla pasjonatow jezyka jako takiego moze to zajecia z literatury moga byc ciezkim przejsciem).

Powodzenia i pamietaj, zeby nie wyjezdzac "w ciemno"!
la_praline jak już będziesz we Francji to proponuje abyś zobaczyła Galerię Luster w Wersalu:
http://www.insecula.com/salle/photo_MS00662.html
czemu wyjazd au-pair odpada?moim zdaniem jak najbardziej jeśli zalezy ci głównie na języku!w rodzinie masz styczność z językiem non stop,masz zapewnione mieszkanie i wyzywienie, kieszonkowe, ubezpieczenie-rodzina musi ciebie zgłosić; jeśli trafisz na dobrą rodzine tak jak ja także darmowy kurs języka, jeśli nie mozesz zawsze zapisać sie na kurs prawie bezpłatny w merostwie-musisz sie tylko chyba zapisać w miare wcześnie- w okolicach sierpnia.Jeśli nie au-pair może byc opieka nad osobą starsza.W obu tych przypadkach masz zapewnione mieszkanie.Mozesz sprzątać ,ale to raczej na czarno..i nauka jezyka raczej średnia, chyba że z zakresu detergentów;))

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka