Studia we Francji

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
mam kilka pytań. Pierwsze: która paryska uczelnia jest najlepsza, jeśli chodzi o nauki humanistyczne (chodzi tylko o uniwesytety, nie o grands ecoles)? I po drugie: czy certyfikat językowy (DALF C1) jest potrzebny, czy nie? Wszyscy mówią co innego. Na stronie Paris-Sorbonne IV nie piszą nic konkretnego, na innych nie szukałam, bo zasadniczo nie wiem, które powinnam brać pod uwagę przy wyborze. Poza tym mam pytania dotyczące naboru. Chciałabym dostać się na historię i historię sztuki. Jaką maturę muszę mieć zdaną, kiedy zacząć załatwiać formalności (chodzi o L1)? W ogóle zresztą, czy lepiej pojechać po maturze na rok gdzieś do pracy i jednocześnie uczyć się języka, czy od razu zacząć studia? Francuskiego uczę się już 2 rok (teraz jestem w I liceum), poza tym ferie i wakacje przez najbliższe 3 lata będę spędzać we Francji, co jednak nie daje mi zbyt dużych szans na zdanie chociażby DELFA B2. Mam nadzieję, że mimo dość chaotycznej formy pytania, ktoś się zlituje i odpowie mi. Z góry dzięki wielkie.
Po pierwsze, to moze najlepiej wejsc po prostu na strone internetowa.

>Wszyscy mówią co innego.

Bo na kazdej uczelni sa INNE wymagania, dlatego trzeba sie dowiadywac co mowia na uczelni/pisza na stronie, a nie sluchac innych.

>Na stronie Paris-Sorbonne IV nie piszą nic konkretnego,

Jak to nie pisza nic konkretnego?! Wchodzilas w ogole na ta strone?
A tutaj co to jest?
http://www.paris-sorbonne.fr/fr/spip.php?article2139

Niemniej jednak, zawsze warto skontaktowac sie z koordynatorem ds studentow zagranicznych, bo od tego roku przyjmowano od DELF B2 (TCF 4), choc w zeszlym roku dopiero od DALF C1 (TCF 5).

>na innych nie szukałam, bo zasadniczo nie wiem, które powinnam brać pod uwagę przy wyborze.

No po kolei wpisuj sobie uniwersytety (od Paris 1 do Paris 13) i sprawdzaj, gdzie mozna studiowac kierunki, ktore Cie interesuja, potem jakie sa warunki etc. i potem bedziesz sie zastanawiac jak przygotowac dossier.

>Jaką maturę muszę mieć zdaną, kiedy zacząć załatwiaćformalności (chodzi o L1)?

Trzeba miec po prostu mature i tyle. We Fr zdaje sie matury specjalistyczne - literatura, nauka etc. i od niej zalezy, na jakie studia moga Cie przyjac. Natomiast z matura polska nie ma takich obwarowac, ale wiadomo trzeba sie dostac, wiec lepiej miec na historie - mature humanistyczna niz biologiczno-chemiczna. Czy Cie przyjma, zalezy od uczelni.

>W ogóle zresztą, czy lepiej pojechać po maturze na rok gdzieś do pracy i jednocześnie uczyć się języka, czy od
>razu zacząć studia?

Sa plusy i minusy takiej decyzji. Na szczescie, jak bedziesz po maturze, rynek pracy we FR bedzie otwarty, wiec mozesz legalnie pracowac, teraz nie! Poczytaj sobie watki o au-pair, bo czesto tak dziewczyny wyjezdzaja do FR i glownie chyba plusy przewazaja. Ja nie wiem jak to wyglada, ale zawsze to jakies doswiadczenie. To zalezy od Ciebie, czy bedziesz wystarczajaco dojrzala do wyjazdu sama zagranice i zycia i mieszkania sama.

Masz jeszcze MASE czasu, ucz sie francuskiego, a po maturze bedziesz decydowac, bo teraz to troche wczesnie sie o to pytac, bo za kilka lat wymagania uniwersytetow beda inne, rynek pracy tez.

Co do uczelni, ktore sa dobre, to w Paryzu - poziom jest wyrownany, wiec gdziekolwiek sie dostaniesz, bedzie db. Rankingow jako takich we Fr brak (jesli chodzi o poziom - poniewaz we Fr istnieje cos takiego, ze studiuje sie zazwyczaj w miejscu, gdzie sie mieszka i jak ktos mieszka na pld Francji to "powinien" studiowac w najblizszej siebie uczelni i chce studiowac np. w Paryzu, to musi spelnic wiele warunkow, w tym meldunek w Paryzu. Stosuje sie takie zasady, aby na terenie calej Francji byl mniej wiecej podobny poziom studiow i kazdy mial prawo do studiowania w podobnych warunkach)

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Nauka języka