Po pierwsze, to moze najlepiej wejsc po prostu na strone internetowa.
>Wszyscy mówią co innego.
Bo na kazdej uczelni sa INNE wymagania, dlatego trzeba sie dowiadywac co mowia na uczelni/pisza na stronie, a nie sluchac innych.
>Na stronie Paris-Sorbonne IV nie piszą nic konkretnego,
Jak to nie pisza nic konkretnego?! Wchodzilas w ogole na ta strone?
A tutaj co to jest?
http://www.paris-sorbonne.fr/fr/spip.php?article2139
Niemniej jednak, zawsze warto skontaktowac sie z koordynatorem ds studentow zagranicznych, bo od tego roku przyjmowano od DELF B2 (TCF 4), choc w zeszlym roku dopiero od DALF C1 (TCF 5).
>na innych nie szukałam, bo zasadniczo nie wiem, które powinnam brać pod uwagę przy wyborze.
No po kolei wpisuj sobie uniwersytety (od Paris 1 do Paris 13) i sprawdzaj, gdzie mozna studiowac kierunki, ktore Cie interesuja, potem jakie sa warunki etc. i potem bedziesz sie zastanawiac jak przygotowac dossier.
>Jaką maturę muszę mieć zdaną, kiedy zacząć załatwiaćformalności (chodzi o L1)?
Trzeba miec po prostu mature i tyle. We Fr zdaje sie matury specjalistyczne - literatura, nauka etc. i od niej zalezy, na jakie studia moga Cie przyjac. Natomiast z matura polska nie ma takich obwarowac, ale wiadomo trzeba sie dostac, wiec lepiej miec na historie - mature humanistyczna niz biologiczno-chemiczna. Czy Cie przyjma, zalezy od uczelni.
>W ogóle zresztą, czy lepiej pojechać po maturze na rok gdzieś do pracy i jednocześnie uczyć się języka, czy od
>razu zacząć studia?
Sa plusy i minusy takiej decyzji. Na szczescie, jak bedziesz po maturze, rynek pracy we FR bedzie otwarty, wiec mozesz legalnie pracowac, teraz nie! Poczytaj sobie watki o au-pair, bo czesto tak dziewczyny wyjezdzaja do FR i glownie chyba plusy przewazaja. Ja nie wiem jak to wyglada, ale zawsze to jakies doswiadczenie. To zalezy od Ciebie, czy bedziesz wystarczajaco dojrzala do wyjazdu sama zagranice i zycia i mieszkania sama.
Masz jeszcze MASE czasu, ucz sie francuskiego, a po maturze bedziesz decydowac, bo teraz to troche wczesnie sie o to pytac, bo za kilka lat wymagania uniwersytetow beda inne, rynek pracy tez.
Co do uczelni, ktore sa dobre, to w Paryzu - poziom jest wyrownany, wiec gdziekolwiek sie dostaniesz, bedzie db. Rankingow jako takich we Fr brak (jesli chodzi o poziom - poniewaz we Fr istnieje cos takiego, ze studiuje sie zazwyczaj w miejscu, gdzie sie mieszka i jak ktos mieszka na pld Francji to "powinien" studiowac w najblizszej siebie uczelni i chce studiowac np. w Paryzu, to musi spelnic wiele warunkow, w tym meldunek w Paryzu. Stosuje sie takie zasady, aby na terenie calej Francji byl mniej wiecej podobny poziom studiow i kazdy mial prawo do studiowania w podobnych warunkach)