polska biblioteka w Paryżu?

Temat przeniesiony do archwium.
nie wiecie, czy istnieją w Paryżu/okolicach jakieś instytucje, gdzie można znaleźć polską literaturę? wiem oczywiście o sławnej Bibliotece Polskiej, ale po przejrzeniu (pobieżnym) jej stronie internetowej wnioskuję, że mają tylko zbiory muzealne, nie do wypożyczania... mylę się?

wyjeżdżam tam niedługo na cały rok i nie ma opcji, że wytrzymam tyle bez czytania po polsku... pomóżcie ;)
jest tez polska ksiegarnia w Paryzu:)
tu jest przydatny link; http://www.polonia.org/paryz.htm

Bibiloteka Polska - dyrektor Leszek Talko
Biblioteque Polonaise : 6, quai d’Orleans – 75004 Paris
Tel. : -33-143.54.35.61

Ksiegarnia Polska
7, rue de la Bucherie, 75005 Paris
Tel.: +33-1-4[tel], Fax: +33-1-4[tel]

Ksiegarnia Polska (metro: Odeon)
123, Bld. Saint-Germain, 75006 Paris
Tel.: +33-1-43260442
W Bibliotece Polskiej można skorzystać ze zbiorów na miejscu, jest tam czytelnia, ale mają raczej skromny księgozbiór i raczej taki "historyczny" niż współczesny. Faktycznie jest też polska księgrnia, choć ksiązki są tam bardzo drogie w porównaniu z polskimi cenami (choć jak na warunki francuskie zupełnie normalne...) Właściwie to są nawet dwie polskie księgarnie. Ta pierwsza na 123 bld Saint-Germain, a ta druga gdzieś w pobliżu Dzielnicy Łacińskiej, nie pamiętam dokładnie. Wiem, że można też nabyć polską prasę w polskim kościele, zwłaszcza w niedzielę. Mają tam też księgarnię, ale raczej z pozycjami religijnymi.
Ja ze swojej strony mogę tylko poradzić intensywne czytanie książek i prasy francuskiej :) Jest spory wybór i warto wykorzystać ten czas na naukę francuskiego :)
Pozdrawiam i życzę udanego pobytu w tym pięknym mieście :)
dzięki za odpowiedzi i linki :)

trochę beznadziejna sprawa z tymi bibliotekami :/ pewnie, że chcę jak najwięcej skorzystać z tego pobytu i będę czytać sporo po francusku, ale w języku obcym... czyta się inaczej niż w ojczystym, i tyle. nie wyobrażam sobie wieczornego relaksu w łóżeczku z książką po francusku...

co do księgarni, to fajnie, że są, ale po pierwsze taniej by pewnie wyszło zamawiać książki przez internet (hurtem, żeby płacić tylko raz za przesyłkę czy coś), a po drugie jak się z tym zabrać później z powrotem? chyba że sprzedać przed wyjazdem...

a nie orientujecie się może, co stało się z Maisons-Laffitte? Może tam coś jeszcze jest...?
Jest jeszcze polski kosciol na Concordzie na ulicy St.Honore gdzie tez mozna kupic polskie ksiazki ale rowniez polskie gazety, krzyzowki i filmy....co niedziele:)
a nie wspomne ze przy ulicznych stoiskach mozna znalezc polskie ksiazki za symboliczne 2 euro
to już lepiej :)

btw sama, będąc w zeszłym roku w Paryżu, wygrzebałam przy takim stoisku (gdzieś w dzielnicy łacińskiej?) Quo vadis Sienkiewicza.... tyle że po francusku :) ale miłe zaskoczenie i tak :)
tak ja tez dorwalam w dzielnicy lacinskiej ksiazki tyle ze poezje L.Staffa i K.B.Baczynskiego., po polsku z francuskim przekladem:)
trzeba miec szczescie zeby znalezc cos podobnego:)
powodzenia
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia