bezpieczne au-pair

Temat przeniesiony do archwium.
Dziewczyny, chciałabym zwrócić Waszą uwagę na zachowanie szczególnej ostrożności przy szukaniu rodziny. W tym roku po raz 3 wyjeżdżam do Francji, więc jako weteranka :) mogę plecić Wam moje sposoby na sprawdzenie rzetelności danych.
Na początek polecam sprawdzenie adresu IP, z którego dana rodzina pisze do Was maile: http://www.maxmind.com/app/lookup_city. Czasem komputer ma zastrzeżone IP, więc się nie przerażajcie, ale jeśli rodzina mówi że mieszka we Francji a pisze gdzieś z Afryki czy ze Stanów, to już trochę podejrzane. Nie jestem zorientowana, czy takie coś jest możliwe dlatego nie skuszę się, żeby powiedzieć, że na bank ta rodzina Was wrabia, jednak sugeruję wówczas zachowanie daleko idącej ostrożności i zweryfikowanie danych rodziny w inny sposób. Jak? Jest, uważam że nawet lepszy od poprzedniego sposób na sprawdzenie, czy rodzina identyfikująca się konkretnymi danymi naprawdę istnieje i mieszka tam gdzie Was zapewnia. Proście o NUMER TELEFONU STACJONARNEGO. W Internecie możecie znaleźć mnóstwo stron, które są czymś w stylu książek telefonicznych, jak choćby infobel: http://www.infobel.fr/ czy też http://www.pagesjaunes.fr/quidonc/aquiestcenumero.do. Czasem rodzina w formularzu rejestracyjnym zamiast podać obecne nazwisko, podaje nazwisko panieńskie więc niemożliwością jest odnalezienie tej rodziny w książce telefonicznej, dlatego tak ważny jest numer telefonu domowego.
To na tyle z moich prywatnych doświadczeń. Owocnych poszukiwań i przede wszystkim bądźcie wierne zasadzie ograniczonego zaufania, przynajmniej zanim się upewnicie:)
Przede wszystkim chcialabym zwrocic wasza uwage ze nie nalezy w zadnym przypadku szukac rodziny na "wlasna reke" bez pomocu agencji ktora jest w tym temacie wyspecjalizowana.
Wiele jest przypadkow (za duzo by program mogl byc rzeczywiscie brany na powaznie...) roznego rodzaju mniejszych lub wiekszych naduzyc i zaniedban (zreszta rowniez ze strony samych kandydatek ....)
Jesli wiec moge posluzyc dlugoletnim doswiadczeniem (sama prowadze agencje "au pair") i przyjacielska porada starajcie sie zawsze znalezc pomoc agencji (wiekszosc z nich tak jak i moja nie pobiera zadnych oplat od kandydatek i ich pomoc jest bezplatna)... by uniknac w ten sposob bardzo nieraz przykrych "niespodzianek"
Pozdrowienia dla wszystkich "bylych" "obecnych" lub "przyszlych" au pair"
witam:)
a czy moglaby Pani podac adres, nazwe badz jakis kontakt do pani agencji? :)
dzikuje z gory i pozdrawiam;)
Dobry wieczor,
Oczywiscie ze moge podac swoje dane.
Prosze napisac mi na adres; [email]
Pozdrowienia
Janina Gotner to agencja ?? Ja jestem au pair i baaaaardzo dobrze trafilam. Polecam www.europairservices.com

Pozdrawiam !
a ja uważam ze nie warto szukać przez agencje, owszem może ma się pewność ze się nie trafi złe, ale agencja pobiera takie prowizje ze wyjazd przestaje być opłacalny.service au pair pobiera 50 euro, polskie agencje min 600zl.nie czarujmy się rodzina za miesiąc wypłaci nam góra 400euro , na polskie pieniądze to jest 1200 i odliczając od tego podroż i inne koszty ,zostaną grosze. TAK WIEC jeśli jechać na au pair to tylko jeśli ktoś wam poleci rodzinkę. Ja właśnie tez poszukuje poprzez znajomości.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa