pilne pytanie

Temat przeniesiony do archwium.
hej czy wiecie czy SNCF respektuje karte euro 26 - czy jest znizka na tgv?
Na pociagi we Fr jest zawsze znizka do 26 roku zycia.. zadna karta nie jest potrzebna, wystarczy jakis dokument podczas kontroli. pozdrawiam.
wydaje mi sie ze honoruja ...aczkolwiek nie chce sklamac, moznaby na stronce sncf zobaczyc, pozdrawiam
z tego co wiem to w sncf jest carta 12-26 ktora daje prawo do ok. 60% znizki na pociagi i tgv,kosztuje ona 49 euro i jest wazna przez rok inne karty to zalezy czy jest miejsce ze znizka bo tylko na pociag przypada pare takich miejsc i znizki nie sa duze...
karta euro 26 nie jest honorowana we Francji (tak przynajmniej czytałem w informatorze sprzed 2 lat); jeżeli już, lepiej mieć ISIC, bo tę uznają. Jeśli chodzi o Euro, to mogą ją uznać jedynie w tym względzie, że poświadcza, że jest się studentem. Dla ciekawostki dodam, że nasze kochane PKP też Euro ma całkowicie w dupie (nie istnieje dla nich), honorując jedynie ISIC i polskie legitymacje.

A wspomnianą kartę "12-25" można od ręki wyrobić sobie w kasie na dworcu, należy tylko pamiętać, aby zabrać ze sobą zdjęcie i mieć dowód tożsamości (polski dowodzik wystarczy). Płaci się 49 euro.
Karta upoważnia do 50% zniżek, ale nie na wszystkie pociągi; w niektórych pociągach liczba "ulgowych" miejsc potrafi się skończyć.
Nie pamiętam dokładnie, wpływ na cenę biletu oraz to, czy karta 12-25 jest honorowana ma to, kiedy jedziemy - w weekendy zniżek 50% nie ma, są tylko 25%, do tego około południa też jest drożej.
ale zaraz zaraz jesli bede miec dokument potwierdzajacy ze mam mniej niz 26 l bede miec znizke?
Tak, ale nie 50%.
czyli jaka zizka bede miec?
25%, ale nie jestem pewien czy na wszystkie pociągi. Na TER na pewno.
a karta 12-25 daje jednak 60% zniżki, nie 50, jak pisałem
Aha, czyli generalnie jest 25% zniżki do 25 roku zycia (w PKP jest wiecej;p)? No to pewnie TGV tez to honoruja, no nie?
W PKP jest 37% pod warunkiem posiadania legitymacji szkolnej/studenckiej (więc te kilka procent mogą sobie wsadzić, zważywszy na stan pociągów itp...)
W TGV raczej też honorują.
A nie lepiej skorzystać z tego:
http://francais.interrailnet.com/enfr/interrail_home
http://www.interrail.net/
może lepiej
ale to nie na temat :)
uwaga we francji sie odbija date na bilecie przed wyjazdem w takiej zótej maszynce inaczej bilet nic nie jest wart chociasz jezeli kontroler jest fajny to przejdzie ale nic nie wiadomo
Witam ,pracuje w angli 2 lata,mowie plynie po angielsku,poznalem dziewczyne francuze, chcialbym wyjechac i pracowac we francju i nie wiem czy jest taka szansa bez jezyka ???? jak sadzicie ???
Przyjma cie z otwartymi ramionami...
Więc są jakiesz szanse ? Ona mieszka w Le Mans
Jak mnie przyjmowali do pracy na ASSOCIATION SORBONNE-OXFORD wymagano o de mnie nie tylko biegłej znajomości języka angielskiego ale i francuskiego
moim skromnym zdaniem, mlody12, bez francuskiego masz male szanse na znalezienie pracy we francji, a szczegolnie w Le Mans, slyszalam ze tam nie ma zbyt duzo obcokrajowcow. wiec marnie to widze.(ale ja dzis sie lewo czuje, wiec wszystko marnie widze:P)
czyli jest bardzo ciezko znalezc prace ,a wiec jaki czas potrzebowalbym aby nauczy sie jezyk w podstawach ???
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie