Paris VIII Saint Denis

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
czy moglibyście mi powiedzieć jaką opinią cieszy się Universite Paris VIII i okolica Saint Denis? Zostałam przyjęta na master M1 na ten Uniwerek i chciałabym poznać wszystkie opinie na ten temat.
Mam dylemat, ponieważ dostałam się równocześnie na Paris V Sorbonne, tylko że na Licence 3 i muszę podjąć decyzję, którą uczelnię lepiej skończyć.
Poradzicie co warto kończyć?
Pozdrawiam serdecznie,
Magda:)
(dodam tylko,że będę studiowała sociologie, sciences humaines)
Co do opinii, to zalezy co chcesz w zyciu robic po tych studiach. Ogolnie Paris 8, to dobry uniwersytet, ale studia socjologiczne bardziej "znane" sa na Paris V.

Nie sugeruj sie nazwa Sorbona, bo to obecnie nie ma za wielkiego znaczenia, najwazniejsze to program - obejrzyj go na obu uczelniach i pod tym wzgledem sie najlepiej zdecydowac.

Paris V jest jednak polozony w centrum, lokalizacja w bardzo przyjemnych okolicach. Paris VIII znajduje sie w St Denis, a to jest raczej "nijakie" przedmiescie. Opinia sie zadna nie cieszy, bo jakiegos specjalnego uroku nie ma, bo same bloki i nic specjalnego. Oczywiscie kilka miejsc ciekawych tez w St Denis jest, ale uroku okolic Paris V to nie ma. Sam uniwersytet jest polozony zaraz naprzeciwko stacji metra - wiec jest to wygodne, ale dojazd na sam koniec linii 13 troche czasu zajmuje.

Wiec sugerujac sie nazwa i lokalizacja - Paris V. A co do perspektyw, to bys musiala znalezc jakis studentow, poszukaj na forach francuskich, studyrama na przyklad. A co Cie interesuje w programie, to wiesz akurat Ty sama najbardziej, wiec chyba pod tym wzgledem sie zdecydowac najlepiej.
ja studiuje na paris8 LLCE Angielski i musze przyznac ze poziom nie jest niski, chociaz ogolnie ten uniwerk nie cieszy sie znakomita opinia, chodzi o wielka liczbe obcokrajowcow i przez to poziom 'niby' jest zanizony. prawde mowiac ja robie wszystko by sie przeniesc, bo juz mam dosyc ogladania panienek arabek od stop do glow ubranych w swoje czarne szmaty (na innych uniwerkach tak tego nie widac), ciaglego zamarzania w salach w okresie zimowym, 45minutowego dojezdzania, i pogardliwych spojrzen paryzan gdy wspominam ze jestem na paris8(bardziej pogardliwe sa gdy mowisz o uniwerku paris 10 nanterre). jedynej rzeczy jakiej bedzie mi brakowalo jest biblioteka, jest fenomenalna i nie wiem czy jakis inny fac moze sie podobna pochwalic:)i no i kilku profesorow tez bedzie mi brakowalo. pozdrawiam
witam,
ja rowniez jestem studentem Univ 8, macie racje, dzielnica St Denis nie cieszy sie zbyt dobra opinia, ale univ ma swoj poziom, nie najnizszy, tak jak wspomnieliscie, nie warto sie sugerowac nazwa np "sorbonne", 8 jest naprawde dobrym univ, z reszta 100m od wejscia univ masz od razu metro °13, wiec nie musisz chodzic po St Denis.

« 

Ogłoszenia

»

Życie, praca, nauka