Salaire brut/salaire net

Temat przeniesiony do archwium.
czy ktos z Was jest zorientowany ile procent odchodzi z dochodow brutto we Francji??? Tak srednio... u nas w Pl,, jest to okolo 30%... a tam?

dzieki
To około 20-23% jeśli Sarko Pierwszym nie zmieni wszystko jak zwykle...
Dzieki! a wiesz moze co na to sie sklada? impot et assurance?
Zarobki netto we Francji obliczane są po potrąceniu tylko opłat socjalnych (odpowiednik polskiego ZUS). Podatek dochodowy we Francji płaci bezpośrednio pracownik od wynagrodzenia netto - pracodawca nie pobiera żadnych zaliczek dla "fiskusa"
Więcej informacji o podatku dochodowym (trochę przydługie):
Pięć stawek podatkowych
Podatek dochodowy od osób fizycznych we Francji (impôt sur le revenu) jest to podatek od dochodu rocznego osoby (rodziny) podlegającej opodatkowaniu. Francuski podatek od osób fizycznych ma charakter progresywny. Oznacza to, że im wyższy dochód, tym wyższy podatek. Dla pracowników obowiązuje pięć stawek podatkowych, tj. 0 proc., 5,5 proc., 14 proc., 30 proc. i 40 proc.

Obowiązkowe jest złożenie wspólnej, rodzinnej deklaracji, np. przez małżonków bezdzietnych lub mających na utrzymaniu nieletnie dzieci. W deklaracji zgłasza się wszystkie uzyskane dochody, a także wydatki (koszty utrzymania dzieci, osób starszych, które przekroczyły 75 rok życia itp.) pozwalające na obniżenie podstawy opodatkowania. Podatek dochodowy płaci się od całości dochodu osoby lub rodziny. W deklaracji należy uwzględnić całościowy roczny dochód oraz liczne ulgi, odliczenia i ograniczenia. W konsekwencji wysokość podatku zależy nie tylko od dochodu, ale także od wysokości ciężarów, jakie ponosi podatnik.

Pracownik rozlicza się sam
Podatek dochodowy rozliczany jest przez samego pracownika. Inaczej niż w Polsce pracodawca nie jest płatnikiem i nie uczestniczy w pobieraniu za niego podatku. Pracownik sam deklaruje dochód i trzy razy w roku płaci zaliczkę na podatek (luty, maj i wrzesień). Istnieje możliwość comiesięcznego rozliczania się z urzędem podatkowym.

Co roku urząd skarbowy wysyła każdej osobie fizycznej formularz podatkowy, czyli tzw. deklarację dochodów, gdzie deklaruje się dochód za ubiegły rok. Podatnicy rozliczają się z podatku miesięcznie bądź w trzech ratach (do nich należy wybór sposobu rozliczenia się z dochodu).

FRANCUSKA SKALA PIT W 2008 ROKU
Skala podatkowa rozciąga się od 0 do 40 proc. przy dochodzie:

• do 5687 euro - 0 proc.

• powyżej 5687 do 11 344 euro - 5,5 proc.

• powyżej 11 344 do 25 195 euro - 14 proc.

• powyżej 25 195 do 67 546 euro - 30 proc.

• powyżej 67 546 euro - 40 proc
O super! Bardzo dziekuje!
A nie wiesz, czy tam jest podobnie jak u nas, ze mozna zlecic takie obliczenie ksiegowej??? Francuzi tak robia???
Ciekawa jestem na jakiej podstawie oblicza sie i deklaruje te wydatki, trzeba gromadzic wszystkie paragony/faktury???

Pzdr...
Oj nie wiem jak to robią Francuzi - większość moich znajomych rozlicza się przez internet. Ja zacząłem pracę w czerwcu, rozliczał się będę dopiero w przyszłym roku. Na pewno można to zlecić księgowej - kwestia kosztów.
Ja chyba tak zrobię, bo mam na utrzymaniu w Polsce dzieci - no niech będzie młodzież < 26 lat (bo się obrażą) a żaden znajomy Francuz nie wie jak odliczyć rodzinę będącą na moim utrzymaniu ale mieszkającą na stałe w Polsce.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Programy do nauki języków