Czy ja dobrze rozumiem: chcesz studiowac PO POLSKU we Francji? ;) To troche za latwo by bylo.
Owszem na Paris 4 jest Wydzial Slawistyczny i mozna studiowac polonistyke, ale to jest polonistyka do Francuzow, ktorzy polskiego raczej nie znaja, wiec gro (o ile nie wszystkie) zajecia sa po francusku. Na Paris 4 jest tez opcja na LEA z polskim, ale zajecia i tak sa po francusku, a po polsku masz tam jakies tlumaczenia ewentualnie (moze jeszcze jakies zajecia tez, spojrz w broszurke na stronie).
Na rue Saint Honoré... hmm, tam podobno tylko kosciol polski jest i restauracja la Crypte, o zadnej szkole nie slyszalam. A tym bardziej o studiach.
Niedawno dostalam jakies ulotki o dwoch prywatnych uczelniach polskich, ktore oferuja zajecia na poziomie licencjata bodajze, ale to chyba jeden weekend w miesiacu i zajecia sa z polskimi wykladowcami, ktorzy do Paryza przyjezdzaja. Dyplom otrzymujesz oczywiscie polski, bo to polska uczelnia.
A w ogole to po co chcesz po polsku studiowac we Francji? Nie ma takich studiow (poza tymi polskimi uczelniami, choc nie wiem czy zajecia sie w ogole odbywaja), wybor kierunkow zadny - nie lepiej studiowac w Polsce po prostu po polsku? A skoro jestes we Francji, to przeciez nie lepiej isc na studia czy BTS tutaj?
Skoro sie jeszcze pytasz o najbardziej oplacalne studia... to jak Ci poradze, zebys na audyt poszla na HEC to pojdziesz? Ja osobiscie polecam école de commerce lub jesli masz zdolnosci scisle - dobra école d'ingenieurs, widzac tutejszy rynek pracy i mozliwosci znalezienia pozniej dobrej i dobrze platnej pracy.
Ale jak mozna Ci poradzic cos, jesli nic nie piszesz o swoich zainteresowaniach, zdolnosciach jezykowych, umiejetnosciach? Na stronie studyrama na przyklad masz pelen katalog studiow i szkol z BTS, na pewno cos znajdziesz