Kurs wymiany funta

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!

Czy ktos moglby mnie uswiadomic prosze, jaki w tej chwili obowiazuje w Paryzu kurs skupu funta? Bylem przed chwila w moim banku i to, co mi tam zaproponowano, o pomste do nieba wola po prostu... Zaczynam sie zastanawiac, czy nie sensowniej by bylo pojechac z odpowiednim zapasem funtow i wymienic calosc na miejscu (gwoli uscislenia dodam, ze przeprowadzam sie tam w najblizsza sobote, i bede chcial kupic ok. 4-5 tys. euro).

I drugie pytanie, jako ze wlasnie zostalem ostrzezony, ze czasem z tymi wymianami wcale nie jest tak rozowo (na przykladzie Hiszpanii) - czy lokalne kantory pobieraja jakies oplaty/wymagaja jakichs dokumentow przy takich wymianach?

Z gory bardzo dziekuje.

Maciek
istniejea kantory ktore pobieraja oplate za wymiane ale osobiscie nie polecam wymiany zadnej waluty we Francji!Uwierz mi ze wtedy dopiero stracisz duzo na takiej transakcji!Sam sie przekonalem na wlasnej skorze wymieniajac zlotowki na euro we Francji!Coz...czlowiek sie uczy na bledach!
Pozdrawiam
Zapomnialem odpowiedziec na Twoje ostatnie pytanko!Tak!Jesli bedziesz chcial wymienic wieksza sume pieniedzy to napewno bedziesz zobowiazany do okazania jakiegos dowodu ze zdjeciem!
slabo z wymiana.
sam kiedys majac troche funtow chcialem wymienic je bezposrednio na euro we francji. jednak po kilku rachunkach okazalo sie, ze przelicznik wcale nie jest taki swietny. wiec ogolnie.. nie ma znaczenia czy zamienisz w polsce funty na zlotowki, potem na euro; czy bezposrednio we francji na euro.
te stawki sprawdzalem kilka miesiecy temu, ale ciezko mi uwierzyc, ze az tak sie zmienilo.
Witam. Też miałem podobny dylemat kilka tygodni temu. Za funta płacono wtedy 1.20 euro. Niestety w Polsce również obowiązywał taki przelicznik (w kantorach) Ostatecznie zamieniłem funty na euro bo niestety funt spada w dół. Czytałem trochę prognoz i na poprawę raczej się nie zapowiada. Anglicy pracujący w szanujących się firmach dostają podwyżki związane z inflacją. Wniosek nasuwa się sam. Zamieniać na euro póki nie będzie za późno. Pozdrawiam
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi.

Podsumowujac - jako ze jestem juz w Paryzu i na wlasne oczy (czy tez wlasciwie - na wlasnej kieszeni) zdazylem juz przekonac sie jak to wyglada - faktycznie moj brytyjski bank oferowal mi lepszy (zaledwie odrobine, ale mimo wszystko) kurs niz tutejsze kantorowe. Ale, coz, bylo minelo, jak to mawiaja - madry Polak po szkodzie. :)

pozdrawiam,
Maciek
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - tłumaczenia