CHOMAGE

Temat przeniesiony do archwium.
WITAM WSZYSTKICH.JESLI KTOS WIE ILE TRZEBA GODZIN PRZEPRACOWAC,ZEBY BYC NA KURONIOWCE WE FRANCJI,BARDZO PROSILABYM O KONTAKT NA MAILA.PRACUJE OD 6 MIESIECY JAKO NIANIA I NIESTETY ZA TYDZIEN TRACE PRACE.NIE WIEM W JAKI SPOSOB ZALATWIC SPRAWY URZEDOWE.JESLI KTOS POSIADA INFORMACJE NA TEN TEMAT TO PROSZE O POINFORMOWANIE [email]
Jezeli pracowalas 6 miesiecy , to nabywasz prawo do 7 miesiecy zasilku dla bezrobotnych , pamietaj popros o certyfikat pracy i zachowaj fiche de paye bo beda ci potrzebne przy rejestracji w . pozdro powodzenia acha , ja przy zarobkach 1300 dostawalam okolo 950 euro
Warunkiem orzymania zasilku - bezrobocia, jest przepracowanie (bez przerwy) 3 miesiecy, tj 35,39h/tygodniowo. Ja po sezonie letnim, 3 miesiacach pracy dostaje teraz prawie 1000 euro, czas 3 miesiace po czym mam spotkanie w urzedzie w sprawie moich planow i decyzji w sprawie pracy. Wtedy pada decyzja o ewentualnym dodatkowych 3 miesiacach zasilku (razem 6 miesiecy).
hej czy te 3 miesiące pracy to takie minimum?? czy po pracy sezonowej można ubiegac się o zasiłek??
a co powiecie na sytuację mojej siostry; 4,5 miesiące pracy (od 20 lutego do 3 lipca) w szkółce winogron i tu contract de travail a duree determinee pour un emploi a caractere saisonnier później przerwa do połowy sierpnia i od 17 sierpnia zbiór jabłek - contract a duree determine conclu pour une duree minimale a terme imprecis (w umowie podany czas minimalny to 55 dni, pracowała 2 i pół miesiąca. no i teraz w Polsce ale szuka pracy we Francji. czy w takiej sytuacji może starać się o jakiś zasiłek we Francji??? pomóżcie
Mialam literowke niestety w moim ostatnim wpisie. Na innym temacie tez wypowiadalam sie na ten temat, warunkiem chomage jest przepracowanie ciagle 5 miesiecy. Sluchaj patrzac na staz pracy jak najbardziej przysluguje jej zasilek, aczkolwiek jezeli istnieje teraz na liscie demandeurs d' emploi, czyli jest zapisana w ANPE, ma od poczatku numero de securite sociale, RIB oczywiscie francuski, fiche de paye ze wszytskich miesiecy pracy. Ot formalnosci.
nie wiem co mam z tymi cyframi, napisze slownie, chomage przyznaja po czterech miesiacach pracy. Przepraszam, jezeli wprowadzilam kogos w blad.
bardzo dziękuję za odp, to jeszcze tylko pytanie dotyczące tego numeru SS. wiem że jakieś ubezpieczenie było bo w przypadku zachorowań mogliśmy ubiegać się o zwrot za koszta wizyty u lekarza czy leki. ale czy to owe SS to nie wiem. czy ten numerek jest może gdzieś na kontrakcie?? no i czy cała ta sprawa nie uległa przedawnieniu w przypadku mojej siostry bo dopiero teraz zarejestrowałaby się w ANPE....
No nie, numero de securite social, to jest ubezpieczenie zdrowotne francuzow, dostajesz je po zlozeniu wniosku do securite social gdzie mieszkasz we Francji. Dzieki temu dostajesz pozniej la carte vitale ktora upozwaznia cie do darmowych wizyt u lekarza we francji i znizek na leki, badz leki sa zupelnie za darmo.
ok, trudno. zatem najpierw porządny kontrakt i zaraz potem szybciutko do ANPE i prośba o NSS. i trzeba podać akt urodzenia, miejsce stałego zamieszkania (mam nadzieję że może być stały adres polski a francuski jakiś tymczasowy tylko...), kopia dowodu, RIB (czy pocztowa francuska książeczka oszczędnościowa mogłaby byc?)...no i ów kontrakt. mam rację? wielkie dzięki za odpowiedzi
Nie kontrakt tylko fiche de paye czyli comiesieczne potwierdzenie Twoich zarobkow, godzin a co za tym idzie legalnego zatrudnienia. RIB jest to inaczej numer konta w banku francuskim, ja mam np. w banque populaire, zeby jednak zalozyc konto w banku nalezy to udokumentowac stalym adresem zamieszkania (faktury z 3 ostatnich miesiecy) we francji.
ogromne dzięki Kinga(?) za te wszystkie odpowiedzi. pozdrawiam serdecznie
:) Ciesze sie, ze moglam Ci pomoc;) pzdr
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Brak wkładu własnego