witam, to moj pierwszy raz tutaj, wiec badzcie delikatni...
przelecialam czesc forum i na wiele pytan znalazlam odpowiedzi, ale mysle ze na przyszlosc przyda sie komus jak bedzie to w jednym miejscu - stad zakladam temat.
krótkie wprowadzenie: w grudniu przeprowadzam sie do Francji - okolice Strasbourga.
wzywa mnie tam serce moje, ktore poznalam przez internet, szybko poszlo - pierwsze spotkanie na zywo w czerwcu, po 2gim propozycja mieszkania. krotko mowiac bajka :)
niestety przed wyjazdem czeka mnie ciezka batalia z paroma trudnosciami:
po pierwsze i najwazniejsze: nie znam francuskiego. no, moze ze 20 zwrotow... zapisalam sie na kurs, od tygodnia siedze tez w domu nad paroma programami, wiec mam nadzieje, ze w te 3 miesiace zalapie podstawowe podstawy :)
po drugie: z tego co czytalam na forum, to lepiej jakbym sobie przetlumaczyla wszystkie papiery: swiadectwo urodzenia(PACS w styczniu:), papiery z uczelni (mysle o podjeciu studiow,kiedy juz opanuje jezyk), rozne medyczne dokumenty, ze wzgledu na stan zdrowia lepiej, zebym miala wersje po francusku...
po trzecie: dokupienie ubezpieczenia, niby na poczatku bede korzystac z ubezpieczenia mojego francuza, ale z tego co mi mowil, to lepiej jak bede miala jeszcze dodatkowe, tym bardziej, ze chodze do kardiologa raz na pare mcy...
po czwarte:... no wlasnie! co po czwarte? nie mam pojecia czym jeszcze sie zajac przed wyjazdem... pomocy :)
dla wyjasnienia dodam, ze pracowac bede przez neta, dla polskiej firmy, wiec jakies swoje pieniadze bede miala, dopoki nie znajde czegos na miejscu. chociaz pozniej tez pewnie zostane przy tym - jak sie robi co sie lubi...
mieszkanko juz na nas czeka, i dwa koty :)
prosze dajcie znac o czym powinnam pomyslec przed wyjazdem, bo szczerze mowiac nie mam pojecia...
pozdrawiam
Ola