Ból gardła

Temat przeniesiony do archwium.
Dzień dobry,
mam mały problem. Od 3 dni mocno boli mnie gardło. Zużyłem zapas Cholinexu i nic:(
Jak poszedłem do apteki poprosiłem o coś podobnego i pokazałem skład (salicylan choliny). Pani była zdziwiona i powiedziała że ma coś z takim składem, ale to jest żel i pokazywała że nakłada się go na usta, albo zęby? - nie zrozumiałem jej. Poprosiłem więc o coś o silniejszym działaniu dostałem tabletki do połykania których składnikiem "leczącym" jest alfa-amylaza.
Nie wydaje mi się, żeby te tabletki przynosiły jakieś pożądane działanie.

Mam więc pytanie jakie tabletki kupić? A jak to nie pomoże to jak mam szukać lekarza? Posiadam ze sobą kartę EKUZ i Euro26. Mieszkam w Gradignan-miasto/dzielnica Bordeaux.

Jak na razie to leczę się domowymi sposobami:
- czosnek
- gorące mleko
- imbir
- cytryna
pomieszane ze sobą w różnych proporcjach:)

Pozdrawiam
Wojciech Zawada
A może strepsils pomoże... Ja polecam NATURALNĄ witaminę C w dużych ilościach, a na katar olejek z drzewa herbacianego - mnie zawsze pomagają.
Co do lekarza - jesteś tam studentem? pracujesz?
Jestem tutaj na praktyce zawodowej z programu Erasmus.
Będę do końca maja, może ktoś się tutaj wybiera?
Można tutaj kupić Strepsils? Jak pani wpisała do bazy Cholinex to nic nie znalazła:D

Pozdrawiam
Ja polecam na ból gardła w tym przypadku zwykły , ale bardzo skuteczny sposób.
Należy rozpuścić łyżeczkę soli w szklance ciepłej wody i płukać tym roztworem gardło 3 razy dziennie.
Życzę zdrowia i powodzenia :)
Jeśli gardło boli Cię już z tydzień i to tak mocno, że nie możesz przełykać sliny, to lepiej idź do lekarza, bo mogą być początki anginy, a wtedy leki będą duuuużo droższe niż zwykle 'strepsilsy'.
Skoro nasz EKUZ i Euro26 to nie ma żadnych problemów z udzieleniem pomocy medycznej w UE.Ale (podobno) słyszałam, że trzeba najpierw zapłacić samemu za wizytę, a póżniej zwracają Ci te koszty.

Niech ktoś się wypowie, kto miał podobną sytuację.
Wydaje mi się, że sytuacja powraca do normy.
Na ból gardła polecam wymyśloną właśnie mieszkankę:

3/4 szklanki wody
2 plastry cytryny
drobno pokrojony kawałek imbiru

dusimy to łyżeczką w wodzie
wstawiamy do mikrofalówki w celu mocnego ogrzania
po ostudzeniu pijemy małymi łyczkami
ból od razu przechodzi.

A w sprawie tabletek od bólu gardła dowiedziałem się, że leczą one tylko zapalenie spowodowane bakteriami. W przypadku zapalenia spowodowanego przez wirusy nie ma możliwości wyleczenia się żadnymi lekami. Można jedynie łagodzić ból w.w. tabletkami. Organizm musi sam zdiagnozować wirusa, wyprodukować przeciwciała i go zneutralizować. Zajmuje mu to średnio 5-7 dni.
Można w tym czasie mu pomóc nie forsując się zbytnio i aplikując sobie posiłki bogate w witaminki:D

Pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie