Siostra Miriam-Paryż Bagneux 2010

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
Chciałabym się zapytać, czy ktoś planuje w tym roku (lipiec, sierpień) jechać do sióstr. Ja mam taki zamiar, mam nadzieję , że Siostra Miriam pomoże mi znaleźć pracę.
Serdecznie pozdrawiam
ja planuje wyjazd na 30.06 z krakowa, autobusem
Hej! :)
Planuję wyjazd od 18.07. Zamierzam lecieć samolotem, bezpośredni samolot mam na lotnisko Beauvais. Orientuje się ktoś jak najszybciej dostanę się do sióstr? Pierwszy raz lecę do Paryża.
Hej!
Zamierzam skorzystać z oferty sióstr jednak wolałabym wcześniej porozmawiać z kimś kto już tego dokonał ;). Widziałam wpisy z poprzednich lat na tym forum i wiem, że takie osoby istnieją dlatego błagam odezwijcie się!
a.
A kiedy zamierzasz wyjechać?
cześć dziewczyny, zdecydowałam się odezwać widząc ten apel do osób, które były już u sióstr :) mnie się udało być u nich w zeszłym roku, a i w te wakacje się wybieram, nie wiem tylko jeszcze kiedy dokładnie; jeśli będę wam mogła jakoś pomóc to spróbuję odpowiedzieć na pytania, tylko starajcie się nie pytać o to co zostało już wyjaśnione w tym starszym wątku, pozdrawiam
W szczególności chciałabym wiedzieć czy osoby nastawione na pracę u rodzin anglojęzycznych nie mają problemów ze znalezieniem rodziny i czy zdarzyło się kiedyś tak, że po tygodniu pobytu u sióstr jakaś dziewczyna nie znalazła pracy w ogóle? Będę wdzięczna za odpowiedź na te pytania.
a.
jeśli chodzi o rodziny anglojęzyczne to takich jest zdecydowanie mniej więc siłą rzeczy o pracę trudniej, chyba, że znasz podstawy francuskiego w stopniu komunikatywnym, wtedy rodzina chętniej Cię przyjmie niż gdybyś znała świetnie angielski, ale po francusku ani słowa; co do czekania na prace - owszem poznałam dwa przypadki kiedy ktoś czekał tydzień, ale to zależy przede wszystkim od pory, w której tam jedziesz [inaczej bywa w czerwcu a inaczej w sierpniu] i od tego jakiej pracy oczekujesz, jak bardzo jesteś wybredna, zazwyczaj jednak można coś znaleźć w ciągu paru dni
ja też byłam w tamtym roku u sióstr. Przyjechałam tam na poczatku lipca. Miałam szczęście, bo mieszkałam u nich tylko dzień. Jak przyjechałam s.Miriam dała mi od razu 4 oferty (3 do dzieci, 1 pomoc domowa), wystarczyło zadzwonić do rodzin. Z tego co ja wiem wyjazdy do rodzin nigdy jednak nie były od razu, zawsze ktos czekał krócej bądz dłużej. Z tych ofert co ja miałam max czas wyjazdu był po 6 dniach.
Cześć dziewczyny!
Ja w tym roku chcę się wybrać do Sióstr po raz pierwszy. Teraz czekam na kwestionariusz, mam nadzieję, że wszystko się uda :) Chętnie porozmawiam z kimś kto także wybiera się na poczatku lipca, może uda nam się razem zorganizować podróż, bo we dwie osoby zawsze raźniej :)
Wiecie może, Siostry przyjmują tylko polki czy dziewczyny z innych krajów także?
Pozdrawiam,
Gośka
Ja właśnie jestem w takiej sytuacji, że znam dobrze angielski, a po francusku ani słowa. Dzięki za odpowiedź na moje pytania, teraz wiem, że muszę dokładnie przemyśleć zasadność mojego wyjazdu do Francji.
Pozdrawiam,
a.
Myślę też nad tym, ze do planowanego przeze mnie wyjazdu w lipcu pozostało dwa miesiące, więc może szybko jakieś podstawy francuskiego przyswoję;P. Bardzo mi zależy na tym wyjeździe, troszke zmartwiłam się tym, że znajomość angielskiego nie wystarczy... To dosyć ryzykowne posunięcie, bo nie chciałabym wrócić stamtąd po tygodniu, ale w końcu kto nie ryzykuje, ten nie ma, co myslicie?
osobiscie jeszcze u sióstr nie bylam (lub we Francji w pracy) ale mysle, ze jest duzo rodzin, ktore nie są rodzinami francuskimi więc wydaje mi się, że pracę znajdziesz! :)
Nie chcę umniejszać niczyjego optymizmu, ale sumiennie ostrzegam, że nie zawsze dobre chęci i pozytywne nastawienie wystarczą żeby znaleźć pracę. Owszem, w samym Paryżu na pewno jest wiele rodzin, które mówią po angielsku, ale to nie znaczy, że równie wiele z nich szuka au-pair u sióstr. Z mojego doświadczenia wynika, że raczej takie rodziny są w mniejszości, dlatego jak pisałam wcześniej, dobrze znać chociaż podstawy, żeby wiedzieć jak jest po francusku "bluzka" czy "widelec". Kiedy ja byłam u sióstr poznałam 2 dziewczyny, które mówiły tylko po angielsku i czekały na pracę tydzień, w końcu ją dostały, ale raczej tylko dzięki wielkiemu szczęściu, bo jakaś starsza para zdecydowała się zatrudnić je do sprzątania [tutaj jeszcze można się dogadać na migi, gorzej jeśli chodzi o opiekę nad dziećmi]. Dlatego radzę się dobrze zastanowić, a jeśli chcecie mieć większą pewność to poduczyć trochę francuskiego, pozdrawiam
Czy ktoś mogłby napisać numer telefonu do siostry?? Mam jakis, ale nie wiem czy jest on jeszcze aktualny.
czy znacie może jakieś inne foyer lub auberge de jeunes które są sprawdzone lub w miarę tanie? u sióstr już nie ma miejsc.. szukam pracy w restauracji, może ktoś ma jakieś namiary lub wie gdzie szukac ofert?
Czy jest moze ktos, kto leci do siostr 3 lipca z Warszawy o 18 ?
Może ktoś chciałby się wybrać w lipcu do sióstr? W dwójkę zawsze raźniej :)
Ja bym się z chęcią wybrała. Zostawiam Ci [gg] :)
Jeśli ktoś byłby jeszcze chętny, piszcie na maila : [email]
Hej :) wybiera się ktoś może do sióstr 1 lipca z Katowic? :)
Hej, ja wybieram się do sióstr najprawdopodobniej 3 lipca. Jeśli któraś z was potrzebowałaby transportu, to mam jedno miejsce wolne w samochodzie, poza tym jadę sama, więc byłoby miło poznać kogoś kto też jedzie na początku lipca. Wyruszamy z Ostrowa Wielkopolskiego. Moje gg. 6657390:)
Pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia