paszport / usa / głosowanie na wyborach

Temat przeniesiony do archwium.
Witam serdzecznie,

Mam dwa problemy do rozwikłania:
1) jakie formalności muszę spełnić, żeby móc głosować we Francji (niedługo wybory prezydenta), gdzie mieszkam już od 2 lat ? przez Ambasadę/Konsulat ?
2) wiem, że dla Polaków chcących udać się do USA istnieje obowiązek wizowy i chyba jakiś paszport biometryczny trzeba mieć (ja mam paszport taki normalny różowy), jakie formalności i gdzie należy wypełnić, żebym mógł spędzić wakacje w USA ? czy we Francji mogę złożyć wniosek o paszport bio i wniosek o wizę, jeżeli tak, to gdzie ? czy to są długie procedury ? Powrót i załatwianie tego w Polsce nie wchodzi w grę.

Dziękuję za Wasza odpowiedzi.
Pozdrawiam z Nantes.
M.
ad. 1. We wszystkich polskich placowkach doplomatyczno-konsularnych za granica obowiazuje taka sama procedura: nalezy sie wczesniej zarejestrowac w spisie wyborcow PRZED wyborami (zwykle na tydzien-dwa przed). Wymagane bedzie imie, nazwisko, PESEL. Na wybory przychodzimy z dowodem tozsamosci (paszport lub dowod osobisty). Karte do glosowania wrzucamy sobiscie, w dowolnie wybranym miejscu glosowania (ambasada, konsulat, czasem sale przyparafialne - np. w USA).
Informacje beda na stronach Ambasad. Miejsce glosowania nie musi sie pokrywac z miejscem zamieszkania.

ad. 2. Wize USA mozesz uzyskac do polskiego paszportu w ambasadzie USA w kazdym miejscu na swiecie, choc moze troche dluzej potrwac (sprawdzaja w Wwie, czy nie miales odmowy). Na ogol trzeba umowic sie na rozmowe z konsulem. Tam tez powiedza, czy do tego konkretnego paszportu wize Ci wbija (kosztuje jak w Polsce, gdzies ok. 400 PLN, moze jest znizka studencka). Kazdy wazny jeszcze paszport polski jest w zasadzie dobry (biometryczny poznaje sie po narysowanym na dole okladki symbolu jakby ogniwa - takie zlote koleczka.)
Sprawdz, gdzie masz najblizszy punkt (ambasada lub konsulat USA), na stronie beda tez formularze do wypelnienia. Potrzebne zdjecie (chyba nawet pare), czasem automaty do zdjec sa w konsulatach USA.
Wyrabianie nowego paszportu za granica to dluga procedura (ok. 4 m-cy), bo drukowane sa ...w Polsce.
Powodzenia!
2) Tak, zeby jechac do USA potrzebujesz wize, chyba ze jestes obywatelem francuskim, wtedy masz ruch bezwizowy (mozesz jechac do USA na okres do max. 3 miesiecy bez posiadania wizy, z tym ze tez nie ma gwarancji ze 100% Cie wpuszcza). Paszport biometryczny wymagany jest do Kanady, do USA mozna na normalnym, byle by byl wazny min. 6 miesiecy ponad planowany pobyt w USA i trzeba mic wazna wize. Najprawdopodobniej bedziesz sie staral o wize turystyczna, wiec wypelniasz wniosek DS-156, mezczyzni w wieku 16-45 wypelniaja takze DS-157 (wypelnic na komputerze i wydrukowac z kodem kreskowym, nie przyjmuja wnioskow wypelnianych recznie). Trzeba dolaczyc aktualne zdjecie odpowiadajace scislym wymogom, do tego potwierdzenie uiszczenia oplaty wizowej i jezeli byles karany to jeszcze zaswiadczenie o niekaralnosci i wyrok sadu. Potrzebny tez bedzie wniosek DHL, ale to na miejscu mozesz wypelnic.

O wize mozesz sie starac w Polsce badz w jakimkolwiek innym kraju w ambasadzie amerykanskiej. Czas oczekiwania na rozmowe z konsulem jest bardzo krotki, w Paryzu 1 dzien, w Krakowie 2, w Warszawie 3, jak wszystko idzie dobrze to odsylaja w ciagu 2 dni z wklejka, czyli mozna wszystko ladnie zalatwic w ciagu tygodnia. Jak chcesz robic paszport biometryczny to mozesz we Francji w konsulacie polskim, tylko jak ktos wczesniej pisal, jest to dosc dluga procedura, jak bedzie Ci sie paszport konczyl lepiej skoczyc do Polski i poprosic przyspieszone wyrobienie paszportu.
Marcin, w rozmowie z konsulem amerykanskim chodzi w zasadzie o jedno: nalezy go przekonac, ze nie jedziesz tam podjac pracy (krotszej lub dluzszej), bo jest to nielegalne. Musisz wiec na rozmowe zabrac ze soba wszystko, co bedzie swiadczylo o tym, ze do Francji w przewidzianym terminie powrocisz, np. dokumentację z uczelni (legitymacja?), poswiadczajacą, ze studiujesz, jakies wyciagi z konta lub chocby tylko karte kredytowa, czym udowodnisz, ze masz srodki na pobyt, bez koniecznosci zarabiania.
Generalnie nie jest to trudne , na ogol konczy sie na rozmowie i deklarowaniu, ze chetnie pokazesz...
Dziękuję za odpowiedzi. Po zaczerpnięciu informacji dodam tylko, że ten formularz teraz nazywa się DS-160 (przynajmniej we Francji) i cena wizy we Francji to 98,25 Euros. Prawdą też jest, że jak się wszystko przygotuje tak jak trzeba, to w ciągu tygodnia można mieć już wizę, więc ok, kolejek nie ma. Co do paszportu, jest w porządku (nie biometryczny, ale /optyczny/ więc akceptowany).

Pozostaje jeszcze tylko kwestia... godności. Bo ja muszę płacić a moi znajomi nie, a przecież jesteśmy /tacy sami/. Więc ja jeszcze się waham, czy płacić, czy może jechać gdzie indziej. Co do obywatelstwa francuskiego, to najwcześniej w czerwcu będę mógł się o nie ubiegać, ale to są z reguły długie procedury i niekończące się terminy.

Pożyjemy, zobaczymy...
Pozdrawiam
Marcin
Chcialbys zostac obywatelem Francji? ;/
Tak. Jestem osobą, która zakochała się we Francji i w języku francuskim, osobą która identyfikuje i utożsamia się ze narodem francuskim, z jego wszystkimi wadami i zaletami, z historią i z kulturą francuską. I to jest główny powód. Bowiem jako obywatel Polski i UE, nie mam obowiązku wizy, pozwolenia o pracę, karty pobyty. We wszystkich instytucjach przedstawiam polskie dokumenty gdzie są one akceptowane. Niestety, w tychże instytucjach spotykałem się z przypadkami dyskryminacji lub też niemożności udzielenia mi prawa do tego lub owego tylko dlatego, że nie byłem obywatelem francuskim. Co było kuriozalne nawet dla tychże Francuzów, co mi odmawiali ("takie prawo, przykro mi..."). Dla mnie - osoby, która się widzi mieszkać we Francji, wybór obywatelstwa francuskiego jest więc naturalny.

Będę się ubiegać oczywiście o podwójne obywatelstwo, bowiem nie zapominam, że to Polska jest moją ojczyzną. I w tej materii nic się nie zmienia. I będąc we Francji, staram się promować i przedstawiać mój kraj z jak najlepszej strony. Zabierając znajomych do Polski; pisząc, wydając i promując moją książkę "La langue polonaise en fiches", czy też wykładając język polski na uczelni, poświęcając 50% czasu lekcyjnego na kulturę polską. Jestem także w trakcie tworzenia filmu promującego la Pologne, którego we Francji ze świecą szukać, nawet na youtube... Premiera już niedługo.

Pozdrawiam serdecznie.
M.
>dodam tylko, że
>ten formularz teraz nazywa się DS-160 (przynajmniej we Francji)

Rzeczywiscie, powoli wprowadzaja DS-160 w miejsce DS-156 i innych i we Francji obowiazuje juz ten pierwszy, w Polsce jednak nadal ten drugi i nie wiadomo kiedy, o ile w ogole go wymienia. Powodzenia i daj znac czy przekonales konsula do zwiazkow z Francja:D
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Programy do nauki języków

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie