Nancy :)

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
Mam na imię Paulina i już niedługo czeka mnie przeprowadzka do Nancy.
Bardzo się cieszę z tego ale i też jestem pełna obaw.
Francuskiego uczę się 2 lata.
Mam pytanie dotyczące szkolnictwa i oświaty.
Czy w Nancy są licea polsko-francuskie? albo angielsko-francuskie? (albo szkoły dla obcokrajowców?)
Obawiam się, że nie poradzę sobie tak od razu z językiem.

Chciałabym się też dowiedziec, jak jest w Nancy, co sądzicie o tym mieście.. czy mieszka tam wielu Polaków??

Dziękuje wszystkim za odpowiedź :)
Hej ! ja też o od niedawna mieszkam w Nancy z tego mi wiadomo to mieszka tutaj dużo polaków jednak ja jakoś niestety zbyt często na nich nie natrafiam( bo nie udało mi się tutaj poznac jakiś polskich znajomych ;/). Co do języka to nie obawiaj się ja nigdy w życiu nie uczyłam się francuskiego i taz zaczynam tutaj szkołę jezykową więc to dopiero jest jazda więc jak coś to pisz to mój email [email]
Pozdrawiam.
Troche odkopie watek. Mam zamiar wybrac sie do Nancy na Erasmusa i francuskiego mam zamiar sie zaczac uczyc. Da sie przezyc jakos znajac angielski, czy lepiej juz zaczac ostro sie uczyc? :)
Zacznij się OSTRO uczyć.
Przeżyć bez francuskiego ciężko. Załatwianie wszelkich spraw czy to mieszkaniowych czy ubezpieczeniowych to droga przez mękę. Większość ludzi nie mówi lub nie chce mówić o angielsku.
Przeżyć się da. Pomaga translate.google.pl Tylko lepiej wybrać opcje tłumaczenia fr-ang bo fr-pl to masakra. Pewnie google najpier tłumaczy na angielski a potem z tego na polski i podwaja przez to błędy.
Uła, a myślałem, ze w cywilizowanym świecie to nie będzie problemu znając Angielski. No cóż zapowiada się ciekawe pól roku we Francji :)
To nie cywilizacja.
To Francja. ;)
Mam pytanie do Arlekina! W jakiej szkole językowej w nancy się uczysz? chcialabym pojechac na kurs językowy do nancy ale nie mogę znaleźć żadnej szkoły w internecie.
Cytat: mali44
Mam pytanie do Arlekina! W jakiej szkole językowej w nancy się uczysz? chcialabym pojechac na kurs językowy do nancy ale nie mogę znaleźć żadnej szkoły w internecie.

Przyjedź do Strasburga, tu jest ich sporo:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie