ERASMUS PARIS - Sorbona czy l'EHESS - opinie ?!!!

Temat przeniesiony do archwium.
Salut! Zastanawiam się nad wyjazdem do Francji w ramach programu ERASMUS, jestem zdecydowana na Paryż, ale waham się między dwiem uczelniami - Sorboną (IV) i l'l'École des hautes études en sciences sociales czyli właśnie l'EHESS. Początkowo byłam nastawiona na l'EHESS ze względu na jej dobrą opinię i wysoki poziom, jednak kiedy przyjrzałam się programowi wydaje mi się mniej odpowiadać moim zainteresowaniom naukowym, poza tym obawiam się czy przy tak wysokim poziomie poradzę sobie językowo i naukowo. Sorbona w tej sytuacji może być bardziej przyjazna, ale ostatecznie doszłam do wniosku, że nie mam żadnych konkretnych informacji na temat studiowania na żadnym z tych uniwersytetów. Dlatego byłabym niezwykle wdzięczna wszystkim, którzy mogliby podzielić się swoją wiedzą, zwłaszcza jeśli byliście tam na wymianie, bądź macie informacje z innych źródeł. Głównie interesuje mnie jaki jest poziom trudności kursów [również językowy] i wszelkie inne opinie o tych uczelniach. Z góry dzięki.
Nie wiem jak tam z kursami, ale skoro jedziesz na Erasmusa, to raczej sobie językowo wszędzie poradzisz.
Ja bym szła na EHESS. To jest Ecole Superieure, skupiona konkretnie na jednej dziedzinie, a nie uniwerek, którego opinia nie jest najlepsza, tak jak kiedyś. Chociaż patrząc na przyszłą pracę w Polsce, to raczej większe wrażenie na pracodawcy zrobi nazwa "Sorbona", niż "jakiś tak EHESS wtf?".
Mówisz, że program bardziej na paris IV Ci pasuje, to w takim razie, idź tam. Po co masz sie męczyć te kilka miesięcy nawet w extra szkole, jak Cię to nie będzie interesować do końca.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie