Studia w wersalu ??

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
Mieszkam od ponad roku we francji. Niestety praktrycznie nic nie mowie po francusku bo pracuje jako opiekunka po 10 11h dziennie i mowie w pracy po angielsku ...
Bardzo chcialabym isc na studia ale bez sensu na polska uczelnie a na francuska to blokuje mnie jezyk .. Chcialabym rowniez pracowac w mojej profesji (hotelarstwo) pracy w tej dziedzinie jest masa ale bez jezyka to ani rusz.
Znalazlam jednak uczelnie UVSQ (ktora ma wydzial jezykowy w Guyancourt (Institut des Langues et des Etudes Internationales) Ucza jezyka francuskiego sa 3 poziomy do wyboru i po ukonczeniu roku ma sie egzamin i jak sie go zda mozna studiowac na francuskich uczelniach Wiem ze jest to 17 h w tygodniu 2,5 tys euro plus wpisowe okolo 400 e i wiem jakie dokumenty sa potrzebne itp ale zastanawiam sie czy ktos moze tam studiowal albo slyszal o tej ucelni bo ja jestem juz prawie zdecydowana zaczac od wrzesnia ale laczy sie to z rezygnacja z pracy i duzymi kosztami wiec chcialabym byc pewna ze warto i ze mi to pomoze ;) no i nie wioem w jakie dni sie chodzi na wyklady i czy po 1 poziomie bede juz mogla studiowac na wybranym przez siebie kierunku czy bede musiala te 3 lata zrobic ? Co myslicie bylabym wdzieczna za informacje, opinie czy tez wymiane doswiadczen ;)
Ja slyszalam od moich francuskich znajomych ze ta uczelnia jest bardzo dobra, powiedzialy mi tak 3 osoby, ale to wszystko co wiem:)

« 

Życie, praca, nauka

»

Życie, praca, nauka