Liceum Saint Germain en Laye

Temat przeniesiony do archwium.
W tym roku kończę 1 klasę liceum. Z przyczyn rodzinnych od września mam przeprowadzić się do Francji .W okolicy jest liceum Saint Germain en Laye ale problemem jest fakt że dopiero zaczynam naukę francuskiego, są tam podobno klasy integracyjne dla uczniów nie znających języka. Myślałem nad pójściem na kurs ale wtedy straciłbym rok.Prócz tego interesuje mnie jak wygląda tam matura i do jakiej klasy bym trafił bo podobno we Francji liceum jest dwuletnie . Czy ktoś ma jakieś informacje na temat tej szkoły albo byłby mi w stanie pomóc z innymi rzeczami??Proszę o pomoc
A w okolicach jakiego większego miasta będziesz mieszkać?
To jest niedaleko Paryża jakieś 30 minut drogi konkretnie ta miejscowość Saint Germain en Laye
To radziłabym Ci zapisać się do międzynarodowego liceum z Sekcją Polską! Liceum Montaigne! Myślę, że działa podobnie, jak szkoły, w których osobiście pracuję - są przystosowane do obcokrajowców, przez dłuższy czas uczysz się francuskiego jako obcego, chodzisz na przedmioty typy WF, języki obce, etc. oraz na przedmioty po polsku - historia i język polski.
Poczytaj sobie:
http://www.sekcja-polska.montaigne.pl/web_documents/sprawozdanie%20%202008%202009.pdf
http://www.sekcja-polska.montaigne.pl/

I radziłabym też do nich napisać, będziesz wiedzieć więcej. Znam te osoby z widzenia, na pewno Ci pomogą.
Liceum nie jest dwuletnie. Trwa 3 lata i kończy się maturą "humanistyczną" lub "naukową", a jeśli będziesz w Sekcji to także maturą z polskiego, trochę inną i łatwiejszą niż w Polsce. Możliwe, że z uwagi na język zaproponują Ci pójście do I klasy (= 2nd) zamiast do II (=première) z uwagi na język właśnie.
Powodzenia!
Czyli nie ma jak u nas podziału na matmę osobno fizykę osobne?? czy to znaczy ze jak sobie oleje biologie to mogę mieć niski wynik a poza tym mniejsze szanse na studia (prawdopodobnie techniczne). prawdopodobnie będę składał papiery do tego liceum ale w Saint Germain tez jest sekcja polska
To nie o to chodzi, i nie o żadne olewanie - szczerze radzę. Są podziały na przedmioty, tylko jeśli wybierasz matematykę, fizykę czy coś tam to to się nazywa matura naukowa, a jeśli języki, historię - to humanistyczna. Niski wynik na maturze nie przeszkadza w studiowaniu, studiują praktycznie wszyscy, którzy zdali jakkolwiek maturę.
A informacji na temat tej szkoły poszukaj w internecie, przecież mają swoje strony.
mi znajomi z francji mówili że jest wiecej podziałów tych matur:

bac S (scientique)
bac ES (economical et social)
bac L (litteraire)
bac pro
Bac Techno
No tak, ale nie wszystkie chyba są osiagalne w tym samym liceum. Whatever, chodzi bardziej o to, co dokładnie na niej jest... i jak będzie w szkole.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie