Koszt życia we Francji

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. Chciałem się dowiedzieć jaki jest koszt życia we Francji (dokłandie na południu, Marsylia, Tuluza, Nicea oraz okolice tych miast). Ile może kosztować wynajęcie mieszkania (do 40-50m2)? Ile kosztuje miesięczne wyżywienie? Będę wdzięczny za wszelkie informacje na ten temat.
Pozdrawiam, Kamil
Wynajęcie mieszkania - łatwo sprawdzić. Idź na stronę leboncoin.fr, kliknij na region południowy i wybierz ilość pokoi - w tym przypadku raczej 2. Na południu jest dość drogo. Dokładnie nie wiem, ale na moje oko takie mieszkanie nie kosztuje mniej niż 5[tel]euro na miesiąc.
Wyżywienie i inne koszty zależą od Twoich potrzeb i poziomu życia, jaki prowadzisz. Jeśli będziesz robić zakupy w hard discount, ceny są porównywalne często do polskich. Jeśli w normalnych sklepach - jest nieco drożej. Biorąc pod uwagę bazowe potrzeby jednej osoby, bez samochodu, jeśli pozwalasz sobie na różne rozrywki od czasu do czasu, to 300 euro co najmniej. Ale zasadniczo wg francuskich standardów trzeba mieć ok. 1500 na miesiąc, by żyć "ok".
Dzięki za info. Mam szansę na pracę w jednej z firm programistycznych w obszarze sophia antipolis. Jestem po wstępnych rozmowach z polskim pośrednikiem. No i mnie babeczka trochę zaskoczyła, bo podała, że średni koszt życia to 2000Euro
Cytat:
Podana przeze mnie kwota to średni koszt życia na przeciętnym poziomie.

Więc chciałem się dowiedzieć, czy to prawda, bo kwota się wydaje naprawde duża. Akurat ja nie mam wymagań, żeby jeść/ubierać się w najdroższych sklepach.
Ale dziękuje za odpowiedź. Może ktoś ma jeszcze inne doświadczenia w tej materii?
No bo "średni koszt życia" dla Francuza to dobry samochód, spore mieszkanie, wizyty w restauracji, wyjazdy na weekendy i co parę miesięcy wakacje :) Ok. 1200 to tzw. minimum socjalne. No i musisz zarabiać co najmniej 3 X czynsz, żeby wynająć mieszkanie.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia