Praca we Francji dla nie będących au pair

Temat przeniesiony do archwium.
Wybieram się w tym roku na wakacje do Francji, prawdopodobnie w rejony Paryża. Chciałabym podjąć tam jakąs pracę, najlepiej w restauracji, kafejce. 'Operkowanie' wykluczam na całej rozciągłosci. Czy ktos z was kiedys pracował w podobnym miejscu i wie jak mądrze się za to zabrać? Jakie są formalnosci? Jak zatrudnić cudzoziemca, który przyjeżdża na ok 2,5 miesiąca ? Zaczynam wątpić w to, czy jest to w ogóle możliwe, chociaż CV i lettre de motivation mam jak się patrzy ;) Tylko teraz problem: wysyłać, nie wysyłać? Są jakiekolwiek szanse na załatwienie pracy 'na odległosc' (pewnie nie...)
Dużo tych pytań, ale sama nie wiem, jak to ugryźć więc może bardziej dowiadczeni podpowiedzą.
Z poszukiwaniem "na odleglosc" mam zle doswiadczenia, jak dotychczas. Co orawda ja szukalem w IT, ale mimo to mysle ze tak czy tak pracodawca wolalby miec Cie gdzies w okolicy, by przeprowadzic ewentualny interview
szczerze i prosto z mostu powiem Ci że szanse są straasznie małe. możliwość znalezienie czegoś na odległość trzeba wykluczyć w ogóle, po cóż ktoś miałby brac Cie do pracy 'w ciemno' jak na miejscu jest mnóstwo innych chętnych osób? na Twoim miejscu pojechałabym do paryża i już na miejscu energicznie roznieś cv we wszystkich możliwych miejscach. jeśli znacz dobrze francuski to coś powinnas znależć. i bron boze nie mów ze to tylko na wakacje!
mówie z doświadczenia, byłam z kolezanką w paryzu dwa lata temu, ona szukała roboty, ja średnio bo miałam kasę a potem stypendium na studia w marsylii, wiec nie zależało mi. kolezanka po 3 tygodniach znalazła prace w piekarni, było ciezko. i nastaw się na mnóstwo niemorlanych propozycji, niestety..
może jednak rozwaz au pair, suma sumarum może okazac sie łatwiejsze niż szukanie roboty na wakacje w paryzu.. bonne chance!
a ja sie nie zgadzam... Sam wysylalem CV poprzez @ na prace sezonowa we francuskich Alpach prosto z Polski i udalo sie... nie dosc ze odpisywali to jeszcze dzwonili... i tak juz pracuje 2 sezon w tym samym miejscu:)
Cytat: Martin_20
a ja sie nie zgadzam... Sam wysylalem CV poprzez @ na prace sezonowa we francuskich Alpach prosto z Polski i udalo sie... nie dosc ze odpisywali to jeszcze dzwonili... i tak juz pracuje 2 sezon w tym samym miejscu:)

Mysle ze to wynikac moze z faktu, ze nie potrzebujesz do sezonowki porozumiewac sie dobrze z francuskim czy tez miec jakichs szczegolnych predyspozycji. No ale to tylko moje teorie.
nie potrzebuje dobrze porozumiewac sie do sezonowki? do kontaktu z klientem non stop? do przebywania caly czas z Francuzami? a dzwonili wlasnie po to zeby zobaczyc co by mnie sprawdzic czy biegle mowie po francusku:)
Merci de vos reponses! Pouvez-vous me renseigner sur ce centre dans les Alpes? Comment les contacter? ;) Je suis sure que j'ai vu leur annonce il y a quelques semaines...
Cytat:
Martin20
a co to za oferta pracy?
Głupie pytanie ;)
Wysyłając CV trzeba dołączyć klauzulę nt. przetwarzania danych osobowych, prawda ? Tylko, że zgodnie z naszym prawem, czy prawem tego drugiego kraju, jesli jedziemy za granicę ;p? Jak Wy sobie z tym radzicie i jak to ładnie klecicie po francusku ?
Temat przeniesiony do archwium.