Witaj Kanefora
Nie mam polskich znakow na klawiaturze ^^
Ok poltora roku temu zdawalam egzamin na studia artystyczne w Paryzu. Nie dostalam sie wtedy, a byl to ostatni dzwonek, bo narzucony zostal limit wiekowy do 23 lat w momencie rozpoczecia.
To, co moge Ci doradzic, to wejsc na strone uczeni ktora cie interesuje i zobaczyc jakie sa wymagania, bo z tego co wiem to moga sie one roznic w zaleznosci od szkoly. Jesli chodzi o panstwowe szkoly/konserwatoria to limity wiekowe sa na prawie wszystkich kierunkach. Musisz wiec zobaczyc dokladnie co cie interesuje i jakie sa wymagania. Z twojego maila wynika jednak, ze bedziesz zdawac na studia zaraz po maturze, tak wiec ten problem Cie omine :)
Aha, jesli chcesz zdawac do szkoly prywatnej, to tam chyba nie ma takich limitow ( a przynajmniej nie bylo tam gdzie ja patrzylam)
Nie mam pojecia czy istnieje jakas alternatywa egzaminu praktycznego. Matura dwujezyczna nie jest niezbedna, ale z tego co pamietam to musisz miec francuski na conajmniej B2 zeby byc zaakceptowanym.
Na uczelni ktora wybralam na ich stronie byly zamieszczone pliki pdf z wymaganiami na poszczegolne kierunki. Sciagasz pliczek, patrzysz co trzeba zrobic, nastepnie jakie dokumenty trzeba wyslac (u mnie to byla chyba kopia dowodu jako potwierdzenie bycia obywatelem UE i jeszcze akt urodzenia, do tego certyfikat jezykowy i oczywiscie wszelkie zalaczone druczki zeby wpisac swoje dane, program jaki mialam realizowac na egzaminie etc.)
Zaplacilam za rekrutacje (80 euro), grubasna koperte wysylalam do szkoly, po pewnym czasie przyszlo zawiadomienie o wciagnieciu mnie na liste zdajacych egzaminy wstepne. Podano tez info kiedy i gdzie sie one beda odbywac. Potem w wyznaczony dniu udajesz sie na miejsce :))
Przede wszystkim musisz wybrac szkole do ktorej chcesz zdawac, a nastepnie obczaic jakie warunki nalezy spelnic aby sie dostac. Tak wiec w pierwszej kolejniosci musisz wchodzic bezposredni na strony uczelni.
Mozesz sobie zerknac na ta strone, jezeli jeszcze nie wybralas szkoly:
http://fr.wikipedia.org/wiki/Cat%C3%A9gorie:%C3%89cole_d%27art_en_France