Studia artystyczne we Francji

Temat przeniesiony do archwium.
Szukam wszędzie informacji na ten temat, szperałam już w różnych artykułach i stronach, m.in. na Campusie. Ale zastanawiam się, czy ktoś zna może takie studia z autopsji. Z tego, co zdążyłam się zorientować system na francuskich ASP różni się znacznie od polskiego.
Nie wiem też, na jakiej zasadzie można ubiegać się o studiowanie we Francji zaraz po maturze. Czy są jakieś inne zasady, z względu na wybrany artystyczny kierunek studiów? Niezbędna jest matura dwujęzyczna? Czy istnieje jakaś alternatywa dla praktycznych egzaminów wstępnych?
Nie wiem, które informacje są wiarygodne, wszędzie piszą co innego.Byłabym wdzięczna za jakiekolwiek sugestie, wskazówki i odpowiedzi nawet na nienapisane przeze mnie pytania.
Witaj Kanefora 
Nie mam polskich znakow na klawiaturze ^^
Ok poltora roku temu zdawalam egzamin na studia artystyczne w Paryzu. Nie dostalam sie wtedy, a byl to ostatni dzwonek, bo narzucony zostal limit wiekowy do 23 lat w momencie rozpoczecia.
To, co moge Ci doradzic, to wejsc na strone uczeni ktora cie interesuje i zobaczyc jakie sa wymagania, bo z tego co wiem to moga sie one roznic w zaleznosci od szkoly. Jesli chodzi o panstwowe szkoly/konserwatoria to limity wiekowe sa na prawie wszystkich kierunkach. Musisz wiec zobaczyc dokladnie co cie interesuje i jakie sa wymagania. Z twojego maila wynika jednak, ze bedziesz zdawac na studia zaraz po maturze, tak wiec ten problem Cie omine :)
Aha, jesli chcesz zdawac do szkoly prywatnej, to tam chyba nie ma takich limitow ( a przynajmniej nie bylo tam gdzie ja patrzylam)
Nie mam pojecia czy istnieje jakas alternatywa egzaminu praktycznego. Matura dwujezyczna nie jest niezbedna, ale z tego co pamietam to musisz miec francuski na conajmniej B2 zeby byc zaakceptowanym.
Na uczelni ktora wybralam na ich stronie byly zamieszczone pliki pdf z wymaganiami na poszczegolne kierunki. Sciagasz pliczek, patrzysz co trzeba zrobic, nastepnie jakie dokumenty trzeba wyslac (u mnie to byla chyba kopia dowodu jako potwierdzenie bycia obywatelem UE i jeszcze akt urodzenia, do tego certyfikat jezykowy i oczywiscie wszelkie zalaczone druczki zeby wpisac swoje dane, program jaki mialam realizowac na egzaminie etc.)
Zaplacilam za rekrutacje (80 euro), grubasna koperte wysylalam do szkoly, po pewnym czasie przyszlo zawiadomienie o wciagnieciu mnie na liste zdajacych egzaminy wstepne. Podano tez info kiedy i gdzie sie one beda odbywac. Potem w wyznaczony dniu udajesz sie na miejsce :))

Przede wszystkim musisz wybrac szkole do ktorej chcesz zdawac, a nastepnie obczaic jakie warunki nalezy spelnic aby sie dostac. Tak wiec w pierwszej kolejniosci musisz wchodzic bezposredni na strony uczelni.
Mozesz sobie zerknac na ta strone, jezeli jeszcze nie wybralas szkoly:
http://fr.wikipedia.org/wiki/Cat%C3%A9gorie:%C3%89cole_d%27art_en_France
Bardzo Ci dziękuję :) Jak wnioskuję, przebywasz szczęśliwie we Francji. Interesują mnie uczelnie publiczne, zresztą pewnie i tak koszty nie są małe. Może mogłabyś mi podać średni przekrój utrzymania się? O język akurat się nie martwię, martwią mnie tylko te wszystkie procedury. Szkołę jakąś znajdę, tak myślę. Interesuje mnie przede wszystkim ceramika artystyczna, no ewentualnie rzeźba, więc ze względu na kierunek wybiorę miasto ogólnie udało mi się wyszperać taka listę: [email]

Poszukam też gdzie indziej. Na pewno, z resztą tak napisałaś, kryteria i zasady przyjęć różnią się w zależności od uczelni, ale czy mogłabyś mi podać ogólny zarys egzaminu wstępnego na Twój kierunek? Jestem ciekawa, czy bardzo sie różni od zasad polskich Akademiach. Czy istnieje coś na wzór składanej teczki? I czy we Francji od razu wybiera się kierunek, jak u nas, czy jest np. rok uczenia się rzeczy plastycznych ogólnych (tak słyszałam)? Czy może mieć znaczenie fakt, że uczę się (kiedy zdecyduję sie logować na przyszły rok akademicki, w sumie skończę:)) w czteroletnim Liceum Plastycznym, czy jest to honorowane jako jakieś doświadczenie czy cos w tym rodzaju?
I jeszcze jedno - kiedy powinnam się zainteresować procesem rekrutacyjnym, mniej więcej? Jesienią, zimą...? Żebym tego nie przespała :)
Dodatkowo dochodzi mi jeszcze problem zakwaterowania. Jakie są szanse na dostanie się do akademika, orientujesz się może?
I jeszcze jedno mnie interesuje, bo już we wszystkim się gubię. Ciekawią mnie takie zapisy jak B+5 - rozumiem, że chodzi o poziom matury i pięcioletnie studia.Czy, tak jak w Polsce, najpierw wybieram studia licencjackie trzyletnie, a potem magisterskie, co w sumie daje mi pięć lat, czy od razu określam stopień, który mnie interesuje?